Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pytanie dla doświadczonych

Witam

Posiadam Canona 400D a obiektywem 18-55mm i L 70-200mm f/4.
    Dziś przyszła mi taka myśl i za bardzo nie wiem jak wybrać co jest ważniejsze?
    O to moje propozycje w Wy doradzcie, którą wybrać.

1. Propozycja.

Do 400D dokupuje gripa, orazobiektywy 10-22mm f 3,5 -5,6 canona oraz stałkę 85mm f/1,8

2. propozycja

Sprzedaje 400D z Kitowym obiektywem, dokładam pieniądze i kupuje 40D + obiektyw 85mm F/1,8

Dodam, że 40D mam okazje nabyć z USA za niecałe 1000$ samo body.
    Sprzedając 400D z KIt obietywem za 1100zł no może 1200zł takie ceny widziałem na zananym wszystkim portalu, dokładam około 1200zł i mam body 40D.

Z 400D jestem zadowolony to udany aparat ale jedna rzecz mi przeszkadza, jest już trochę za mały, Być może dokupienie gripa pozwoli na lepszą ergonomie.

Za 40D przemawia do mnie AF, wszystkie pola krzyżowe, większy wizjer co zdecydowanie poprawia kadrowanie i mniej oko się męczy.
    Jeżli chodzi o live view to nie jest to dla mnie wyznacznik zamiany!
    Jeszcze za 40D przemawia lepsza ergonomi i wykonanie, aparacik ma swoją wagę i dobrze leży w dłoni.

Pytam Was za tem czy lepiej rozszerzać listę obiektywów i jechać na 400D z gripem

czy lepiej kupić 40d ze względu na nowoczesność, krzyrzowe pola AF, 6 kl/s lub 6,5 kl/s ( tego już nie pamiętam), lepszy wizjer.

Pozdrawiam

Sylwek

C
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Domyślnie

Ja Ci powiem tak ... to czy zainwestujesz w sklarnie czy w body to Twoj wybór, jeśli migawka w tym 400D nie jest jeszcze na dorżnięciu to bez wachania kupiłbym gripa + te dwa szkła, do tego jeszcze jakiś zamiennik KITa a zmianę body odłożył na później ...

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jasne że lepiej dokupić obiektywy ... Jakość zdjęć zależy głównie od szkła a nie puszki... Większa różnicę odczujesz kupując szkła.
    Kup sobie gripa i będziesz widział jaka jest różnica w ergonomii - powiem ci z własnego doświadczenia że to w tym momencie inny aparat
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oczywiście, że migawka nie jest zakatowana, ale czemu migawka ma być tym zapalnikiem zachecającym do wymian, czy jej wymian jest tak kosztowna, że trzeba od razy wymieniać body? Przepraszam tak zrozumiałem tą odpowiedź.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Wg mnie lepiej inwestować w szkła, a nie w body. Zamiast 40d kupiłbym szkła pod ff, na razie zostawiłbym 400d z gripem, a kiedyś później kupił 5d lub jego nowszą wersję.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Wg mnie lepiej inwestować w szkła, a nie w body. Zamiast 40d kupiłbym szkła pod ff, na razie zostawiłbym 400d z gripem, a kiedyś później kupił 5d lub jego nowszą wersję.
    Po co zaraz piszesz znowu o szkłach pod FF. A skąd wiadomo że kiedyś będzie stać na FF? Wszyscy tylko EF i FF ... a tak naprawdę nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kupi się 5D. Jeżeli ktoś nie zarabia na zdjęciach to po co mu 5D?

Powtórzę jeszcze raz: inwestuj w szkła - nie ważne czy EF-S (10-22 polecam z całego serca - bardzo ostre i dobre szkło!) czy EF. Jak za parę lat faktycznie miałbyś nazbierać na 5D to sprzedasz szkła i i tak odzyskasz 70-80% kwoty którą wydałeś na szkła EF-S.

Odradzać komuś kto nie zarabia na zdjęciach szkła pod cropa to nieporozumienie według mnie. Co ci to da że będziesz mieć same szkła EF jak nigdy nie kupisz FF, co?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za przedmowcami-ja bym tez wzial szkla, a body zostawil. 40D nie zwiekszy Twoich mozliwosci, a nowe szkla pozwola Ci zrobic wiecej dobrych kadrow, np. krajobrazy/architektura (10-22) i portrety (85mm)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po cichu też tak sądziłem, że szkła są najważniejsze. Po głowie chodzi mi jeszcze szkiełko L 17-40 f/4 zamiast kita, choć Kit w zakresie 18- 30 nie jest taki zły.

Macie racje lepiej odłożyć kase na aparat z FF tym bardziej, że 5D pewnie stanieje gdy wprowadzą jego następce.

A jeszcze takie pytanie do tych co mają 400D z gripem. Czy lepiej aparat leży w dłoni?

Myślę, że większa waga aparatu ma swoje plusy?

Sylwek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    RafałTK, jeżeli możes wysłać coś ze szkiełka 10-22 na mojego maila to poproszę .

samluks30@gmail.com
    Ostatnio edytowane przez sylwester Samluk ; 18-05-2008 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tu masz zdjęcia robione 400d + 10-22 -> http://www.flickr.com/groups/canon/pool/

Co do gripa. Waga to jedna sprawa, ale druga sprawa - nawet ważniejsza to dla mnie ergomonia. Aparat totalnie inaczej leży w dłoni. Ja nie mam dużych dłoni, ale nawet jak dla mnie samo 400d było za małe, już 2 miesiace po zakupie 400d mając raz w ręku ten aparat z gripem nie zawachałem się dokupić grip także do mojego.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Po co zaraz piszesz znowu o szkłach pod FF. A skąd wiadomo że kiedyś będzie stać na FF? Wszyscy tylko EF i FF ... a tak naprawdę nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kupi się 5D. Jeżeli ktoś nie zarabia na zdjęciach to po co mu 5D?
    Napisałem tylko co ja bym zrobił. Sam to przechodziłem wiec wiem, co będzie dalej. Najpierw pucha i jakieś szkła, potem jak się już załapie bakcyla wymiana szkieł na coraz lepsze, potem wymiana puchy. Efs to nie jest zły pomysł ale chyba mniej przyszłościowy. Szkła ef będą pasowały do cropa i do ff i tylko o to mi chodziło.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów