Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Tamron 17-50 2.8 z innej beczki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peet_peet Zobacz posta
    może źle zrozumiałem.... maksymalna czy maksymalnie otwarta.. .. bo dałbym głowę, że powinno się to sprawdzać przy maksymalnym otwarciu (minimalnej głębi ostrości) czyli minimalnej przesłonie... a może się mylę.. jak zwykle :wink:

masz racje, w tym przypadku testy na f2,8

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Tamron 17-50 problemy???

Zauważyłem że fotki wykonywane osławionym Tamronem 17-50 2.8 xr są niedoświetlone przy foceniu na trybach automatycznych i półautomatach.W manualu muszę prześwietlać fotkę aby było dobrze.
    Co może być tego przyczyną,czyżby źle współpracował z body?(zaznaczę że na Canonie 50 1.8 ) nie ma tego problemu).
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

toguko
    Guest

Domyślnie

u mnie dziala dobrze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Slaskie-Rybnik

Domyślnie

u mnie tez raczej jest dobrze

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    Zauważyłem że fotki wykonywane osławionym Tamronem 17-50 2.8 xr są niedoświetlone przy foceniu na trybach automatycznych i półautomatach.W manualu muszę prześwietlać fotkę aby było dobrze.
    Jaki pomiar światła? Jakie motywy zdjęć?

Zrób dwa zdjęcia obydwoma wspomnianymi obiektywami przy tej samej ogniskowej i takiej samej przysłonie (oczywiście taki sam kadr) i zaprezentuj je wraz z danymi o ekspozycji.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bakulik oki jak znajdę chwilę to tak właśnie zrobię.
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kurcze zrobiłem fotki w tych samych warunkach tym Tamronem i Canonem 50mm. W trybie av apart wybrał odpowiednio dla Canona czas 1/15-fotka doświetlona a dla Tamrona 1/25 fota niedoświetlona.Reszta parametrów identyczna.O co tutaj chodzi i czy można coś zrobić aby Tamron doswietlał fotki?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    O co tutaj chodzi i czy można coś zrobić aby Tamron doswietlał fotki?
    Sprawdziłem na swoim egzemplarzu - przy 50mm ekspozycja jest taka sama, jak z Canonem 1.4/50, a przy 28mm - taka sama, jak z Canonem 1.8/28 (wszystko podpinane pod 30D). Więc zapewne jest coś nie tak z Twoim obiektywem.

Spróbuj na początek przetrzeć styki obiektywu. Sprawdź też, jak się przymyka przysłona - w trybie Av wciśnij przycisk podglądu głębi ostrości i kręć kółkiem zmieniając przysłonę i jednocześnie obserwując obiektyw od przodu. Za każdym ruchem kółka powinna się nieco przymknąć/otworzyć (zależy w którą stronę zakręcisz). Naciskaj też i puszczaj przycisk podglądu GO i sprawdzaj, czy za każdym razem przysłona zamyka się tak samo. Sprawdź też, w miarę możliwości, Twoje obiektywy z innym aparatem oraz Twój aparat z innym Tamronem.

No i sprawdź, czy przypadkowo nie kręcisz kółkiem korekty ekspozycji.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kurcze powiem szczerze że wcześniej miałem innego Tamrona i też nie doświetlał fotek.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rozmawiałem z pewnym fotoreporterem i ten człowiek powiedział że Tamron i Sigma pisze nieco na wyrost to 2.8. Jeśli tak jest to wszystko się zgadza obiektyw w rzeczywistości nie jest 2.8 a na aparat podaje ta wartość i co jest zbyt ciemny na nastawy dla obiektywów 2.8 i zdjęcia niedoświetlone. szkoda że tego nie wiedziałem bo kupiłbym cos innego bez zafałszowanej jasności ;-((.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów