Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Prognozy pogody

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jak ważne są światło i przejrzystość powietrza w fotografii, zwłaszcza pejzażowej, tłumaczyć nikomu nie trzeba. Wyjazd w plener, przy kiepskich warunkach, to pieniądze wyrzucone w błoto i kupa nerwów więc jego planowanie zawsze warto oprzeć o prognozowaną, z możliwe najwyższą dozą prawdopodobieństwa, pogodę. Opieranie się o jedno źródło jest dość ryzykowne, prognozy nie zawsze się sprawdzają, dlatego też dobrze je zweryfikować.
    I tu pojawia się moje pytanie: z jakich prognoz korzystacie? Ja obecnie zaglądam przed każdym wyjazdem do:
    Prognoz numerycznych IMGW
    Meteorogramów dla gmin w Polsce
    Brakuje mi natomiast dobrego źródła prognoz długoterminowych, takich na 3 - 4 tygodnie, ktoś z Was zna może takie?

Jak wiadomo, wszystkie prognozy pogody na okres dłuższy niż 3 dni są palcem na wodzie pisane.
    Nawet najszybsze współczesne komputery nie są w stanie poradzić sobie z modelowaniem pogody na dłuższy okres czasu.
    Prognozy pogody na okres 4 tygodni, to zwykłe wróżby warte tyle, co wieszczby starego górala na podstawie łamania w kościach.
    Polecam lekturę książek na temat teorii chaosu.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ja bym pana Kreta z tv słuchał. dobrze mu z oczu patrzy....

Nawet jak mu prognoza nie wyjdzie, to tak ujmująco się uśmiecha...
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 08-05-2008 o 11:41 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów