Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Prognozy pogody

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

tylko icm !

mir123bych
    Guest

Domyślnie

ja zawsze po kurierxze na tvp oglądam albo w samochodzie w radio moim zdaniem sprawdza sie tylko wtedy gdy ma być słońce)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

ICM ma sie rozumieć!

Hmmm, właśnie miałem zakładać nowy wątek o drżącym powietrzu, ale może tutaj się dowiem czegoś praktycznego...

Chodzi mi o to, że jak kilka dni temu robiłem fotki na lotnisku moim tele (200mmx1.6) to wszystko wyszło pomarszczone jakby to Afryka była a nie Katowice-Pyrzowice. Fakt, że słońce często wychodziło zza chmur, ale temperatura nie przekraczała 10C, może 15C po dłuższym nagrzewaniu samej płyty postojowej...

Czy da się w ogóle robić "niepomarszczone" fotki obiektów przy powierzchni ziemi odległych powiedzmy o 2-3km? Jakie są optymalne warunki pogodowe i klimatyczne, żeby efekt drżącego powietrza był minimalny? 200mm to w końcu nie jest najdłuższe możliwe tele a gdyby tak miało być zawsze, to przechodzenie na 300 czy 400mm juz zupełnie nie miałoby sensu w zastosowaniach nalotniskowych... Najlepiej jakby się tu wypowiedział jakiś bardziej doświadczony spotter. :rolleyes:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

gwozdzt: dzięki, masz u mnie duże piwo.
    Dla mnie to podstawowe informacje, decydujące o samopoczuciu, każdego tygodnia, tak przynajmniej od czwartku :-)

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja z racji jeszcze pasji motocyklowej, w sezonie dosyć intensywnie korzystam z serwisów pogodowych i zdecydowanie polecam ICM. Chociaż muszę przyznać, że i u nich pogarsza się sprawdzalność. Pojawiła się też ostatnio nowa strona IMiGW - http://pogodynka.pl/ ale jeszcze jej dobrze nie sprawdziłem. Na to trzeba czasu Całkiem sprawnie (chociaż różnie z nim bywa) działa też widget Weather wbudowany w dashboard - on z kolei pobiera informacje z Okęcia (dla Warszawy).
    Ostatnio edytowane przez Riccardo ; 16-04-2008 o 09:53
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Falco Zobacz posta
    Prognozy 3-4 tygodniowe sprawdzaja się w 50% - czyli będzie padać albo nie będzie.
    w 50% to sprawdza sie odgadywanie co wypadnie w rzucie moneta
    czyli ogolnie, to **** nie prognoza, a co najwyzej przepowiednia.

odpowiadajac w temacie: z technicznego punktu widzenia prognoza pogody to rozwiazywanie rownan rozniczkowych czastkowych o charakterze chaotycznym. dzisiejsze modele i mozliwosci obliczeniowe pozwalaja na wyznaczenie rozwiazania do 3 dni naprzod.

po tych 3 dni moze dziac sie wszystko. tzw. "prognozy" tygodniowe to szamanizm i wrozenie z fusow. a do dluzszych pasuje co najwyzej okreslenie "science-fiction", jesli wezmie sie poprawke, ze "science" to nie bardzo ale "fiction" zdecydowanie

odpowiadajac na pytanie: http://www.meteonet.nl/aktueel/progweerin1klik.htm
    ogolnie trend jest dobrze liczony, ale trafnosc prognozy w Holandi jest na poziomie tych legendarnych 50%. tutaj po prostu za chiny ludowe nie da sie powiedziec jaka bedzie pogoda, bo znad morza regularnie wpada cus nowego i potrafi dziennie 3 razy padac i 5 razy prazyc.

jeszcze z innej beczki: prognoza zalezy od wybranego modelu. sprawdzalnosc zalezy nie tyle od lepszosci lub gorszosci modelu ogolnie, co od konkretnego przypadku, w ktorym dane uproszczenie zadziala. dla Polski wystarczy przejrzec: http://meteo.pl/ i http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/po...ogweb_mat.html i widac prognoze wedlug najwazniejszych modeli. ktora z nich trafi - to juz pytanie do wrozki
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-04-2008 o 11:59
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale mimo tego sprawdzalność długoterminowych prognoz dla Polski, zamieszczanych na http://www.accuweather.com/ jest zaskakująco wysoka. Dokładność ze zrozumiałych względów taka sobie, ale trendy i opis ogólnej sytuacji pogodowej najczęściej się zgadza.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ale mimo tego sprawdzalność długoterminowych prognoz dla Polski, zamieszczanych na http://www.accuweather.com/ jest zaskakująco wysoka. Dokładność ze zrozumiałych względów taka sobie, ale trendy i opis ogólnej sytuacji pogodowej najczęściej się zgadza.
    I pod tym sie podpiszę. Plugin Forecastfox w Firefoxie korzysta właśnie z tej stronki i bardzo ładnie pokazuje: trend pogodowy (ochłodzenie, deszcze) a na bieżący dzień temperaturę i trudne warunki.
    Po sprawdzeniu trendu można ogólnie coś zaplanować (np "umówmy się na sobotę, wygląda że będzie ładnie") ale ostateczne potwierdzenie daje dopiero ICM 3 dni przed.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów