Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 217

Wątek: EFS 17-55 f2.8 IS

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Sprawdziłem. U mnie przy zoomowaniu punkt centralny celuje w to samo miejce, z IS i bez. Albo nie zrozumiałem do końca, o co Ci chodzi, albo coś jest u Ciebie nie tak.
    Potwierdzam!U mnie także celuje w to samo miejsce.
    fotografia
    akwarystyka

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Załóżmy hipotetycznie, że mam pecha i kupuję 17-55/2.8 wciągający kurz.

Jak będzie wyglądał taki obiektyw po 5 latach użytkowania?
    Czy znaczna ilość kurzu w pewnym momencie zacznie wpływać jednak na jakość zdjęć?
    Czy ktoś już czyścił ten obiektyw? Z jakim skutkiem, gdzie i ile to kosztowało?
    Czy ktoś użytkuje ten obiektyw od kilku lat? Co roku z większą ilością kurzu, czy też ta ilość w pewnym momencie przestaje się powiększać (tyle zasysa co odsysa ?)?

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HN70 Zobacz posta
    Załóżmy hipotetycznie, że mam pecha i kupuję 17-55/2.8 wciągający kurz.
    Jak będzie wyglądał taki obiektyw po 5 latach użytkowania?
    Czy znaczna ilość kurzu w pewnym momencie zacznie wpływać jednak na jakość zdjęć?
    Czy ktoś już czyścił ten obiektyw? Z jakim skutkiem, gdzie i ile to kosztowało?
    Czy ktoś użytkuje ten obiektyw od kilku lat? Co roku z większą ilością kurzu, czy też ta ilość w pewnym momencie przestaje się powiększać (tyle zasysa co odsysa ?)?
    Chyba nie ma co sie martwic na zapas. Nie sadze zeby ilosci kurzu osadzajace sie na soczewkach stanowily problem przy zalozeniu ze raz na 2-3 lata mozna oddac obiektyw do czyszczenia (pewnie nie kosztuje to majatku)
    Ja wlasnie jestem po "serwisie" przy okazji wyczyszczono mi obiektyw i jestem ciekaw czy bedzie zasysal mniej/wiecej kurzu niz dotychczas.
    40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to wygląda na to że moje szkiełko będzie musiało odwiedzić Żytnią:sad:

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy ktoś z forumowiczów, kto przesiadł się na ten obiektyw z sigmy 18-50/f2.8 lub z tamrona 17-50/f2.8 mógłby się podzielić, czy w ogóle warto? Chiałbym usłyszeć szczególnie opinię dotyczącą tego jak im się podoba sposób rozmycia tła (bokeh) na 55mm f 2.8. Bardzo interesuje mnie też to, czy obiektyw lepiej trafia z ostrością - moja sigma czasem się myli dlatego byłaby to bardzo cenna informacja. Planuję na dniach lupić ten obiektyw i mam sporo wątpliwości, bo niestety jest trochę drogi?
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zaryzykowałem i w końcu kupiłem obiektyw 17-55IS. W sumie zdążyłem już wymienić na inny egzemplarz, bo pierwszy cienko ostrzył na f2.8. Zdjęcia były nieostre ogólnie a nie BF czy FF.
    Czy warto? Na razie nie wiem. Jak porobię trochę normalnych zdjęć a nie książek i murków to napiszę, czy było warto, chociaż wyboru nie ma. EF16-35 jest koszmarnie drogi i krótki a 17-40 ciemny i krótki.

Obiektywów firm trzecich (tamron, sigma itp.) nie kupię już nigdy ze względu na politykę serwisu na Żytniej. Jak coś nie działa to zwalają winę na nieoryginalne szkła i nie chcą naprawiać lub naprawiają na odpier... się

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki Ernest za opinię. Czy ktoś ma bogatsze doświadczenie z tym obiektywem? byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Mam i polecam
    Ostry już od 2,8 szybki i pewny
    Nie za ciężki
    Jak ktoś umie pracować na is to wie kiedy mozna na niego liczyć nawet na B długich czasach
    Kolory bdb
    lekko winietuje ale usunięcie winiety to najmniejszy problem
    krzywizny akceptowalne
    nie żałuje że tyle dałem
    Minus - łatwo łapie blinki no chyba że to wina UV Hoya nie miałem czasu przetestować bez.

Miałem sigme i czasem z doświetlaczem lampy głupiała
    Kolory podobne - no sigma może jest nieco cieplejsza ale to minimalnie
    na pewno canon jest ostrzejszy na 2,8
    Ostatnio edytowane przez fotna ; 19-04-2008 o 19:20

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Czy ktoś z forumowiczów, kto przesiadł się na ten obiektyw z sigmy 18-50/f2.8 lub z tamrona 17-50/f2.8 mógłby się podzielić, czy w ogóle warto? Chiałbym usłyszeć szczególnie opinię dotyczącą tego jak im się podoba sposób rozmycia tła (bokeh) na 55mm f 2.8. Bardzo interesuje mnie też to, czy obiektyw lepiej trafia z ostrością - moja sigma czasem się myli dlatego byłaby to bardzo cenna informacja. Planuję na dniach lupić ten obiektyw i mam sporo wątpliwości, bo niestety jest trochę drogi?
    Miałem Sigme przez prawie rok, najpierw z 30D potem z 40D.
    Generalnie byłem z niej bardzo zadowolony, ale z 17-55 jestem jeszcze bardziej :-)
    Jesli masz kase zeby kupic 17-55 to warto, przede wszystkim dla IS, lepszego AF, dla ciut lepszej ostrości, mniejszych zniekształceń na szerokim końcu. Co do bokehu nie mam zastrzezen, mi sie podoba.
    Jedyna wada - jest to duzo wiekszy i ciezszy obiektyw.

Pozdrawiam
    Pawel,
    40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Dzięki Ernest za opinię. Czy ktoś ma bogatsze doświadczenie z tym obiektywem? byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
    Miałem ponad rok Lki 17-40 i 24-105 IS i przesiadłem się na to szkło. Nie żałuję. Czy to pozytywna rekomendacja? .

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów