karas2002 : Mam kolego dwa pytania: czy w komplecie jest osłonka na sanki obiektywu oraz czy instrukcja obsługi aparatu jest tylko drukowana, czy także na płycie CD ? Dziękuję za odpowiedź.
karas2002 : Mam kolego dwa pytania: czy w komplecie jest osłonka na sanki obiektywu oraz czy instrukcja obsługi aparatu jest tylko drukowana, czy także na płycie CD ? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedziałem również na pw:
Jestem amatorem (laikiem) i nie rozumiem określenia "sanki obiektywu". Jest porywa na aparat gdy mamy zdjęty obiektyw, na obiektyw z tyłu i standardowy dekielek na obiektyw z przodu.
Instrukcja aparatu jest drukowana. Na cd są tylko instrukcje obsługi software'u dołączonego z aparatem.
Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeżeli tak, to nie ma.
PS Na youtube są filmy z otwierania opakowań i wyciągania sprzętu - widać dokładnie co jest w zestawie.
"Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera" - dzięki za informację, ale wcale mnie ona nie cieszy.
"Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer" - no właśnie. Ja po przesiadce z A75 na S5 jakoś nie mogę przekonać się do wizjera - próbuję, ale jakieś to niewygodne, tymbardziej, jak się nosi okulary. Do wizjera trzeba też ciągle przymykać na siłę jedno oko - dla mnie to męczarnia (poważnie, bo zaraz mnie głowa boli). LCD jest wygodne i szybkie. Dlatego nastawiłam się na zakup 450D (a nie na 400D), a tu LV nie działa w trybach tematycznych - nieciekawie (ktoś kto przesiada się z kompakta lub hybrydy jest do nich przyzwyczajony, chociaż w części przypadków umie już obsłużyć tryby manualne).
No nic, kolejny bodziec do robienia zdjęć w trybach manualnych ;-)
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS
Dla mnie to jedyny + na stronę Sony, chociaż LV na prawdę nie używa się często. W trybie ciągłym focusa jest prawie jak u Sony a w trybie P robi się zdjęcia równie prosto jak na automacie.
Jeżeli masz wszystko ustawione na auto - to jest to praktycznie automat, lecz masz możliwość zmiany czasu migawki, ISO, balansu bieli itd.
Najprościej rzecz ująwszy tym, że w trybie P masz ustawianą automatycznie przysłonę i czas, a o całej reszcie decydujesz Ty sam. W Auto o reszcie decydują algorytmy aparatu (np. kiedy wysunąć lampę błyskową, jakie dobrać iso etc.).
Generalnie z kitem za szybkie to to nie jest.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2008 o 19:13
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner