Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Działa we wszystkich trybach PASM, czyli jak to nazwał Canon strefie twórczej. Tak, wiem, że nie po to się kupuje lustrzankę aby używać trybów automatycznych, ale jak się zawsze z nich korzystało, to teraz trzeba się uczyć jak robić zdjęcia na manualu. Czasem zdjęcia robić będzie mama, siostra czy ktoś inny i myślę, że przydał by się im LV w trybach automatycznych, dla mnie nie jest to jakaś wielka wada.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

hutnik
    Guest

Domyślnie

Nie jest to niedogodność, a raczej poszerzenie możliwości lustrzanek. Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer a zawsze ostrzyło, tutaj lustro musi zrobić miejsce dla obrazu na LCD stąd na dzisiaj problem; jak C wypuści kolejne modele gdzieś od 800 D będzie cacy.

Tak to juz jest nie można mieć wszystkiego, zawsze jest coś nie tak jakbyśmy sobie życzyli. Ale nie ma się co martwić firma odblokuje za pół roku kolejną funkcję, doda kolejną cyferkę do nazwy, a my znów będziemy szperać po kieszeni, bo uważać będziemy, że ten bajer jest nam do zbawienia koniecznie potrzebny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

karas2002 : Mam kolego dwa pytania: czy w komplecie jest osłonka na sanki obiektywu oraz czy instrukcja obsługi aparatu jest tylko drukowana, czy także na płycie CD ? Dziękuję za odpowiedź.

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Odpowiedziałem również na pw:

Jestem amatorem (laikiem) i nie rozumiem określenia "sanki obiektywu". Jest porywa na aparat gdy mamy zdjęty obiektyw, na obiektyw z tyłu i standardowy dekielek na obiektyw z przodu.

Instrukcja aparatu jest drukowana. Na cd są tylko instrukcje obsługi software'u dołączonego z aparatem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    (....) osłonka na sanki obiektywu .... (....)
    A co to jest? Chyba chodzi o osłonkę na sanki lampy błyskowej?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Jeżeli tak, to nie ma.

PS Na youtube są filmy z otwierania opakowań i wyciągania sprzętu - widać dokładnie co jest w zestawie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera" - dzięki za informację, ale wcale mnie ona nie cieszy.
    "Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer" - no właśnie. Ja po przesiadce z A75 na S5 jakoś nie mogę przekonać się do wizjera - próbuję, ale jakieś to niewygodne, tymbardziej, jak się nosi okulary. Do wizjera trzeba też ciągle przymykać na siłę jedno oko - dla mnie to męczarnia (poważnie, bo zaraz mnie głowa boli). LCD jest wygodne i szybkie. Dlatego nastawiłam się na zakup 450D (a nie na 400D), a tu LV nie działa w trybach tematycznych - nieciekawie (ktoś kto przesiada się z kompakta lub hybrydy jest do nich przyzwyczajony, chociaż w części przypadków umie już obsłużyć tryby manualne).
    No nic, kolejny bodziec do robienia zdjęć w trybach manualnych ;-)
    pzdr
    Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuMa Zobacz posta
    "Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera" - dzięki za informację, ale wcale mnie ona nie cieszy.
    "Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer" - no właśnie. Ja po przesiadce z A75 na S5 jakoś nie mogę przekonać się do wizjera - próbuję, ale jakieś to niewygodne, tymbardziej, jak się nosi okulary. Do wizjera trzeba też ciągle przymykać na siłę jedno oko - dla mnie to męczarnia (poważnie, bo zaraz mnie głowa boli). LCD jest wygodne i szybkie. Dlatego nastawiłam się na zakup 450D (a nie na 400D), a tu LV nie działa w trybach tematycznych - nieciekawie (ktoś kto przesiada się z kompakta lub hybrydy jest do nich przyzwyczajony, chociaż w części przypadków umie już obsłużyć tryby manualne).
    No nic, kolejny bodziec do robienia zdjęć w trybach manualnych ;-)
    pzdr
    Jeśli LV jest dla Ciebie najważniejszy to nie wolisz kupić Sony A350/A300 ? Tam LV działa o wiele lepiej niz w 450d.

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Dla mnie to jedyny + na stronę Sony, chociaż LV na prawdę nie używa się często. W trybie ciągłym focusa jest prawie jak u Sony a w trybie P robi się zdjęcia równie prosto jak na automacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karas2002 Zobacz posta
    Dla mnie to jedyny + na stronę Sony, chociaż LV na prawdę nie używa się często. W trybie ciągłym focusa jest prawie jak u Sony a w trybie P robi się zdjęcia równie prosto jak na automacie.
    Wiem, że zadam lamerskie pytanie ale czym się różni tryb "P' od 'Auto" ?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów