Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

Domyślnie 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

Witam Wszystkich !
    Przymierzam sie do zakupu swojej pierwszej lustrzanki.
    Rozważam zakup Canona 450D. Byłem dzisiaj w sklepię na oględzinach i zauważyłem pewną niedogodność. Przy wykonywaniu zdjęć w trybie LV po naciśnięciu do połowy spustu migawki nie działa AF (w żadnych z dwóch trybów). Oczywiście AF działa po naciśnięciu przycisku *.
    Czy jest to może kwestia jakichś ustawień w aparacie (na szybko nie znalazłem takich) czy może aby zrobić zdjęcia w trybie LV trzeba zawsze najpierw nacisnąć * a potem spust. Inną dziwną rzeczą jest to, że jeśli ustawie tryb szybkiego AF w LV i nacisnę przycisk * to za bardzo nie wiadomo kiedy AF złapie ostrość co prawda AF działa szybko ale kilka razy miałem tak, że po naciśnięciu przycisku * ostrość nadal nie była ustawiona i musiałem ponownie nacisnąć i przytrzymać przycisk dłużej. Czy nie ma możliwość aby na wyświetlaczu było wyświetlane potwierdzenie ustawienia ostrości ?

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Myślę że to raczej kwestia uatawień w CFn ale też jestem ciekaw. Może jakiś właściciel się wypowie. Moja luba jest dość mocno zainteresowana tym aparacikiem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I ja sie dołączę z pytaniem do posiadaczy 450D.
    ostatnio usłyszałam, że nie w wszystkich trybach (chyba chodziło o te na pokrętle- tematyczne, P, Tv, Av, M, itd.) działa LV ? Czy to możliwe? Jeśli tak, to w których działa, a w których nie? Nie miałam okazji sprawdzić, a trochę to dziwne.
    pzdr
    Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Witam.
    Dzisiaj zakupiłem sobie 450d, więc mogę odpowiedzieć. W trybie LV z autofokusem w trybie szybkim, aby ustawić AF należy przytrzymać *. Najczęściej wystarczy pół sekundy, lecz najlepiej poczekać aż usłyszy się standardowe "bip" autofokusu, wtedy można puścić * i wykonać zdjęcie. W drugim trybie AF ustawia się na żywo, lecz trwa to znacznie dłużej.

Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono. Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).

Możecie zadawać pytania, chętnie pomogę

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karas2002 Zobacz posta
    Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono.
    "Historia lubi się powtarzać, z tą panią [EOS] nie da się inaczej..."
    Najpierw było LV, potem LV + AF, teraz LV z AF... Może w 500D przestaną wyłączać funkcje aparatów kompaktowych
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).
    Heh, ale po to te tryby właśnie są. Ustaw sobie na P na początek i będziesz miał dostęp
    Regulamin pkt 8.

soss
    Guest

Domyślnie

czyli jak rozumiem LV działa we wszystkich z trybów: PASM, czy tylko w M?( co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono. Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).

Możecie zadawać pytania, chętnie pomogę
    Wiesz to nie jest wada. Te tryby zostały po to stworzone żeby wiele rzeczy robić za Ciebie . I raczej trzeba traktować je jako czas na przetrwanie aż zaczniesz chcieć mieć co raz większy wpływ na parametry zdjęcia. I zaczniesz korzystać z dobrodziejstwa lustrzanki. Wtedy okaże się, że właściwie to te tryby są zbędne :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soss Zobacz posta
    czyli jak rozumiem LV działa we wszystkich z trybów: PASM, czy tylko w M?( co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne)
    Ja tam 450D nie mam, ale w 40D LV działa mi w P/Tv/Av/M... więc dziwne by było gdyby w 450D nie działało. Tych programów tematycznych ani razu nie użyłem, więc nie wiem jak w nich z LV.
    EN57D DIGITAL.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów