Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Wiem, że zadam lamerskie pytanie ale czym się różni tryb "P' od 'Auto" ?
    Najprościej rzecz ująwszy tym, że w trybie P masz ustawianą automatycznie przysłonę i czas, a o całej reszcie decydujesz Ty sam. W Auto o reszcie decydują algorytmy aparatu (np. kiedy wysunąć lampę błyskową, jakie dobrać iso etc.).

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    (....)
    Jestem ciekaw jakie masz obiektywy i jak sprawuje się z nimi AF oparty o detekcję kontrastu? Ile czasu trwa ustawianie ostrości na zewnątrz w czasie dnia, a ile w domu przy słabszych warunkach oświetleniowych?
    Generalnie z kitem za szybkie to to nie jest .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2008 o 19:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

*XGrzesX Nie w obu trybach trzeba przytrzymać * ale ustawianie się ostrości wygląda inaczej, podgląd jest cały czas widoczny tak jak w kompakcie.

*sando Aparat mam z kitowym obiektywem 18-55 IS. Ustawienie trwa 2-4s w trybie szybkim ok.1s.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.

Coraz bardziej mam ochotę pobawić się tym aparatem w sklepie

Edit:
    Jakby ktoś był ciekaw jak działa autofocus w LV, a nie miał jeszcze możliwości pomacać 450D to znalazłem takie dwa filmiki:
    AF na żywo (contrast AF)
    AF z opuszczeniem lustra
    Ostatnio edytowane przez sando ; 20-04-2008 o 07:46

Domyślnie 450d Kilka szczegółowych pytań

Co prawda zadawałem te pytania w wątku o tytule "450d :-)" ale ponieważ wątek w dużym tempie się rozrasta postanowiłem założyć oddzielny.

Prosiłbym o posiadaczy 450d o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?

2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?

3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Mam ten aparat, ale ciężko mi na to odpowiedzieć, bo nigdzie nie widziałem takiej opcji i w instrukcji również nic nie wyczytałem. Najprawdopodobniej na wszystkie 3 pytania odpowiedź brzmi NIE, ale pewności nie daję.

Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?
    Pewnie nie. Tutaj bardziej chodzi o to, że np zaczyna działać światłomierz itp itd.

2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?
    Tak pewnie trzeba wychodzić. Z tym że zobacz na przełączniku on/off. Masz tam 3 tryby: 2 razy on i raz off. Jeden z tym 2 "on'ów' być może ma wpływ na te strzałki.

3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?
    Przypuszczam, że można guzik zaprogramować gdzieś w menu.

Ogólnie Panie Złoty to polecam na przykład: http://www.dpreview.com/ i oceny aparatów gdzie znajdziesz odpowiedzi na te pytanie.

Ja miałem w ręku 450D dzisiaj i rozsypało się w p***u lustro, aparat się wyłączył i koniec. Więc moje zdanie nie jest miarodajne. Jestem użytkownikiem systemu Canona i opieram swoje zdanie na 300D i 40D. Zaznaczam także, że ten fatalny canon był z paczki dostarczonej do sklepu gdzie było ich kilkanaście i ten akurat wyszedł z pudełka które dostało w dupę przy transporcie.

Pozdrawiam...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez karas2002 Zobacz posta
    Mam ten aparat, ale ciężko mi na to odpowiedzieć, bo nigdzie nie widziałem takiej opcji i w instrukcji również nic nie wyczytałem. Najprawdopodobniej na wszystkie 3 pytania odpowiedź brzmi NIE, ale pewności nie daję.

Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?
    O tutaj widać dobre podejście do sprawy. Zgadzam się w 100%. Szczególnie 'Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?' z tym zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez tigerstyle ; 21-04-2008 o 20:27 Powód: Automerged Doublepost
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Tym, że aparat wybiera i czas i przesłonę a Ty możesz je zmieniać. W 'A' i 'S' Ty dokonujesz preselekcji jednej wartości a aparat dostosowuje drugą.
    Szczerze mówiąc dalej nie mogę tego pojąć

W trybie preselekcji przysłony zmieniam sobie przysłonę co powoduje, że automatycznie zmienia się czas. W trybie "P" także zmienia się przysłona i czas no i chyba wartości przysłony i czasu w obu trybach powinny być przecież identyczne. Więc jakie są różnice ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jak napisałeś, w trybie Av ustawiasz wartość przysłony a aparat dobiera odpowiedni czas. W trybie P aparat ustawia wartość przysłony i czasu. Wartość przysłony i czasu nie musi być identyczna ponieważ w trybie Av możesz ustawić dowolną wartość przysłony a przez to będziesz miał też inny czas.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Dobra, dzięki za pomoc, trochę z tym Live View jestem zaskoczony i nie dowierzałem... Chyba zdecyduję się na 450D plus dwa obiektywy 18-55 i 55-250, bo na lepsze mnie nie stać...

Afek
    Guest

Domyślnie AF w LiveView (450D)

Witam serdecznie.
    Niedawno zakupiłem Canona 450D i dzisiaj bawiąc się trybem LV zauważyłem pewną zależność, a mianowicie to iż w niniejszym trybie w ogóle nie działa mi AF. W momencie przytrzymania do połowy spustu kompletnie nic się nie dzieje. Nie wiem czy tak powinno być (z tego co przeczytałem w innych wątkach raczej nie powinno).
    Może mam coś źle ustawione?
    Aparat prawie nówka więc nawet zaraz poszedłbym z nim do reklamacji.
    Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    Bartek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów