Bo go nie lubię
A tak na serio, to jest dla mnie zbyt drogą zabawką. Piszę zabawką, gdyż jestem totalnym amatorem i moje hobby, poza frajdą jaką mi przynosi, służy mi głównie do produkcji rodzinnych pamiątek.
Uważam, że jak na takie zastosowania, to dysponuję i tak już nadmiernie wypasionym sprzętem (żona, jak dotąd, wykazuje sporo zrozumienia).
Przesiadając się z analoga na 10D nawet myślałem, że wchodzę w cropa tylko przejściowo i następny korpus jaki kupię, to będzie FF.
Ale 5D nadal nie ma następcy (przez co nie uświadczysz tańszej używki), a nie znajduję dla siebie uzasadnienia dla wydania takiej kwoty na nowy egzemplarz. Tymczasem zdążyłem przywyknąć do cropa, a nawet posiadłem jeden "cropowy" obiektyw(T.12-24).
Koszt przeprowadzonej zamiany w wysokości ok. 2.000 zł mnie nie przeraził, a uzyskałem to, czego mi w 10D brakowało.
Jakkolwiek, nie zarzekam się, że gdy 5D pojawi się na rynku wtórnym, to go sobie nie sprawię.
Patrzę teraz na zamieszczone przeze mnie wyżej zdjęcia porównawcze i widzę, że w drodze z mojego komputera, przez imageshacka na CB, zdjęcia z 10D straciły większość swego szumu na wysokich czułościach :-o
W oryginale sporo gorzej wyglądają.
Czyżby C-B odszumiało prezentowane tu zdjęcia, żeby pielęgnować frustracje kolegów z żółtego forum
![]()
![]()
Wracając do moich wrażeń z nowego nabytku, podzielę się jeszcze jednym wnioskiem.
Sądziłem, że nowy aparat dużo lepiej będzie radził sobie z JPEG-ami i może da mi trochę "odpocząć" od RAW-ów.
Po pierwszym plenerze zrobionym RAW+duży JPG i rozmaitym kombinowaniu z Picture Style'ami zawiodłem się okrutnie. Każde, dosłownie każde zrobione zdjęcie, od niechcenia skonwertowane w C1 biło na łeb JPEG-a z aparatu. Nie, żeby tym z aparatu czegoś brakowało - sam nie wiem - dla mnie miały po prostu podobnie plastikowy wygląd, jak przy moich pierwszych JPEG-ach z 10D.
Z tego wyciągam wniosek, że albo za bardzo przywykłem do wyglądu zdjęć po C1, albo dalej nie umiem ustawiać JPEG w aparacie - choć wypróbowałem chyba wszystkie możliwe kombinacje.
Co do AWB w nowej puszce, to także spodziewałem się większej użyteczności od tego w 10D. Także daremnie.
Reasumując, jestem zadowolony z zamiany, ale poza wspomnianym ISO, szybkością działania i buforem rewolucji nie ma. Ale już to daje mi wystarczającą satysfakcję.
PS. Za zaoszczędzoną na razie na 5D kasę jakieś szkło wypadnie dokupić.
Pozdrawiam,
Pirx