Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Wątek: Przesiadka z 400d na 40d

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

CMOS chyba jednak nie jest ten sam, ponieważ z 40tki masz 14 bitów na kolor, a z 400tki 12. Co do ekranu to ja nie narzekam, choć z rozdzielczością rzeczywiście trochę jest do tyłu względem konkurencji. Ja nie miałem żadnych doświadczeń z Canonami trzycyfrowymi, przesiadłem się z 10D i jestem bardzo zadowolony ze zmiany, mimo że 10tka kiepskim aparatem nie jest.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    CMOS chyba jednak nie jest ten sam, ponieważ z 40tki masz 14 bitów na kolor, a z 400tki 12. Co do ekranu to ja nie narzekam, choć z rozdzielczością rzeczywiście trochę jest do tyłu względem konkurencji. Ja nie miałem żadnych doświadczeń z Canonami trzycyfrowymi, przesiadłem się z 10D i jestem bardzo zadowolony ze zmiany, mimo że 10tka kiepskim aparatem nie jest.
    Czy 14 czy 12 to chyba zalezy od ukladow dalej umieszczonych, a nie od samego CMOS-a?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Może nie jest tak źle? mam nadzieję bo to mój poważny kandydat. Widziałeś może LCD z G7 to moj drugi aparat, ma 2.5", 203 000 pixeli dla mnie dobry.
    2,5" to podobnie jak w 5D/30D/400D i na te wyswietlacze nie było tak wielu narzekań.
    Narzekania pojawiły sie przy tym 3"

Informacja o nowym firmware poszła do właściwego wątku:
    http://canon-board.info/showthread.p...688#post454688

Pojawiły się tam juz też pierwsze głosy zadowolenia:
    Cytat Zamieszczone przez jar Zobacz posta
    Właśnie wgrałem i faktycznie kolorki wyświetla lepiej są bardziej naturalne.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Czy 14 czy 12 to chyba zalezy od ukladow dalej umieszczonych, a nie od samego CMOS-a?
    Hm... Jak właśnie wyczytałem, teoretycznie przetwornik analogowo-cyfrowy jest częścią matrycy CMOS, ale nie jest integralną częścią samej matrycy... Dyskusyjny temat.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    To już się specjalista jakiś powinien wypowiedzieć. Moim zdaniem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę) próbkowanie odbywa się na poziomie czujników światłoczułych, a one umieszczone są w matrycy - stąd moje podejrzenie.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    No wiesz... Zaintrygowałeś mnie swoim doniesieniem, a teraz nie chcesz zaspokoić.
    Przykro mi :-) Ale obiecuję że jak tylko dowiem się czegoś więcej to napiszę ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    2,5" to podobnie jak w 5D/30D/400D i na te wyswietlacze nie było tak wielu narzekań.
    Narzekania pojawiły sie przy tym 3"
    Jak pamiętam trochę narzekań było... szczególnie na te umieszczane w 30D.
    Wyszło na to, że była jakaś seria 30D z felernymi wyświetlaczami... zresztą zamieszki wywoływane przez niezadowolonych z jakości LCD w 30D zostały stłumione przez osoby którym sie trafiło dobrze
    O... tu np.:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16349
    http://canon-board.info/showthread.php?t=20030

Uzależniony

Domyślnie

Ja narzekam na wyswietlacz w 40D, to jest jedyna rzecz ktora w 400D byla lepsza.
    Poprostu ta sama ilosc pikseli lepiej wyglada przy 2,5" nic przy 3"
    Na 40D caly czas mam wrazenie ze robie mydlane zdjecia, dopiero na kompie okazuje sie za sa ok.

Co do reszty, przesiadlem sie z 400D i same zalety. Warto.
    Gdy nie mialem 40D trudno mi bylo znalezc wady 400D, teraz gdy mam 40D wiecej ich odkrylem

Co nie zmienia faktu ze 400D to doskonaly aparat ktory daja doskonala jakosc zdjec. Przesiadlem sie bo moglem to zrobic "tanio".

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu ze 400D to doskonaly aparat ktory daja doskonala jakosc zdjec. Przesiadlem sie bo moglem to zrobic "tanio".
    Przywracasz moją wiarę w ludzi :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

speedy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    ...400D to doskonaly aparat, ktory daja doskonala jakosc zdjec...
    :grin: A wiec mi tymczasem wystarczy "doskonaly".
    Wychodzi na to ze 40D jest lepszy od doskonalego ,
    cos w tym jest...:smile:

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów