Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

jesli chodzi o mnie to tak jak zasugerowalem - glownie sporty samochodowe, rajdy samochodowe, sporadycznie wyscigi plaskie, nieraz gorskie, no ale pewnie i cos w hali sie wydarzy, jakis FMX (Freestyle Motocross) moze kolejny odwiedze jak bedzie w spodku, oczywiscie do tego dochodzi typowo domowe uzytkowanie, moje wspaniale bratanice, piekne kobiety, no i zdjecia z podrozy po naszym kraju i nie naszych tez....
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Tzn. łatwo jest ulec parametrom (kl/s) i zapomnieć, że jednak sporo dalej zależy od fotografa. Ostatnio natrafiłem na kapitalne zdjęcia z dyscypliny sportu, która mnie interesuje, która należy do najszybszych sportów świata.
    A co to za tajemnicza dyscyplina, czyżby badminton

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    A co to za tajemnicza dyscyplina, czyżby badminton

pozdrawiam
    No tajemnicza to ona nie jest, ale nie chciałem zaciemniać obrazu. Tak, chodzi o badminton

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=AndreasK;454096]...........
    co jest lepsze i dlaczego do sportu - 40D czy 5D,
    - nie chcialbym wnikac w pelna klatke a nie pelna klatke tylko to szybkosc.[/QUOTE]

Jesli bierzesz pod uwage tylko FPS to przeciez znasz odpowiedz - nie bardzo rozumiem jakiej porady oczekujesz?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez AndreasK Zobacz posta
    ...........
    co jest lepsze i dlaczego do sportu - 40D czy 5D,
    - nie chcialbym wnikac w pelna klatke a nie pelna klatke tylko to szybkosc.
    Jesli bierzesz pod uwage tylko FPS to przeciez znasz odpowiedz - nie bardzo rozumiem jakiej porady oczekujesz?

Wydaje mi się, że bardziej tu chodzi o utwierdzenie w słuszności wyboru.
    FPS wskazuje zdecydowanie na 40D, AF i crop również podobnie jak wielkość i szybkośc pracy bufora.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie kwestionuję potrzeby szybkostrzelności bo różnie się w życiu trafia ale ja robiąc siatkówkę i ręczną odłożyłem w końcu 30d do plecaka i robię 5d.
    Dlaczego? Ze wzgledu na jakość obrazu.
    Zresztą nawet "30" nie strzelałem seriami bo nie odczuwałem takiej potrzeby ...
    Natomiast jeśli "siedzisz" w samochodach to te fpsy mogą mieć spore znaczenie. No i kwestia dobiegaczki - robiłem "30" na Rajdzie Polski i nadążała bez problemu. Nie wiem natomiast jak poradzi sobie dobiegaczka w 5d bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia...
    5d MkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesio'73 Zobacz posta
    Nie kwestionuję potrzeby szybkostrzelności bo różnie się w życiu trafia ale ja robiąc siatkówkę i ręczną odłożyłem w końcu 30d do plecaka i robię 5d.
    Dlaczego? Ze wzgledu na jakość obrazu.
    Zresztą nawet "30" nie strzelałem seriami bo nie odczuwałem takiej potrzeby ...
    Natomiast jeśli "siedzisz" w samochodach to te fpsy mogą mieć spore znaczenie. No i kwestia dobiegaczki - robiłem "30" na Rajdzie Polski i nadążała bez problemu. Nie wiem natomiast jak poradzi sobie dobiegaczka w 5d bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia...
    Nie wiem jak w rajdach ale w koszykówce radzi sobie bez problemu

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

heh. fps w sporcie to rozumiem tylko w momencie, kiedy robimy sekwencje, bo takie bezmyslne strzelanie seria, to raczej malo tworcze..
    tak jak ktos powiedzial - lekka orientacja w dziedzinie sportu, ktora sie fotografuje pozwala wiedziec mniej-wiecej kiedy nacisnac spust migawki. tu nie sa potrzebne fps'y. przydaja sie natomiast bardzo przy robieniu sekwencji, ale tylko jako material do przesiania, bo i tak conajmniej polowe klatek sie wywala, bo postac na sekwie jest za blisko siebie.
    dla bezmyslnego cykania sportu seria, to tak- 40d jest super. ale dla fotografa, co chwile sie zastanowi nad ujeciem, to 5d i jego 3kl/sek dadza rade.

ah. czasem trzeba robic seria, jesli warunki (np. turbulencje) sa jakies mega i nie mozna skadrowac zdjecia. ale to wyjatkowe sytuacje.

jest jednak jedno ograniczenie w 5d. czas synchro z lampami. jest dluzszy niz w 40d. to jest jedyna wada. i jedyny w sumie powod (oprocz pieniazkow), ze u mnie w torbie lezy 40stka a nie 5d.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używam 40-tki do rajdów i innych sportów samochodowych.
    Jak dla mnie jest ok, czyli dokładnie taka jak za te pieniądze powinna być. Do pozostałych moich zdjęć wolałbym 5D, ale zadecydowała cena, a tą 5-tkę i tak sobie jeszcze kiedyś sprawię ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcami co do strzelania seriami. Ja robiłem zdjęcia sztuk walki i w tym przypadku serie są w ogóle nieprzydatne. Trzeba mieć wyczucie kiedy zawodnik uderzy w dachówki ręką, kopnie packę nogą, czy też ścina coś mieczem. Ruch ręki lub nogi jest tak szybki, że większość zdjęć byłaby nietrafionych.

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów