Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie kwestionuję potrzeby szybkostrzelności bo różnie się w życiu trafia ale ja robiąc siatkówkę i ręczną odłożyłem w końcu 30d do plecaka i robię 5d.
    Dlaczego? Ze wzgledu na jakość obrazu.
    Zresztą nawet "30" nie strzelałem seriami bo nie odczuwałem takiej potrzeby ...
    Natomiast jeśli "siedzisz" w samochodach to te fpsy mogą mieć spore znaczenie. No i kwestia dobiegaczki - robiłem "30" na Rajdzie Polski i nadążała bez problemu. Nie wiem natomiast jak poradzi sobie dobiegaczka w 5d bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia...
    5d MkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesio'73 Zobacz posta
    Nie kwestionuję potrzeby szybkostrzelności bo różnie się w życiu trafia ale ja robiąc siatkówkę i ręczną odłożyłem w końcu 30d do plecaka i robię 5d.
    Dlaczego? Ze wzgledu na jakość obrazu.
    Zresztą nawet "30" nie strzelałem seriami bo nie odczuwałem takiej potrzeby ...
    Natomiast jeśli "siedzisz" w samochodach to te fpsy mogą mieć spore znaczenie. No i kwestia dobiegaczki - robiłem "30" na Rajdzie Polski i nadążała bez problemu. Nie wiem natomiast jak poradzi sobie dobiegaczka w 5d bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia...
    Nie wiem jak w rajdach ale w koszykówce radzi sobie bez problemu

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

heh. fps w sporcie to rozumiem tylko w momencie, kiedy robimy sekwencje, bo takie bezmyslne strzelanie seria, to raczej malo tworcze..
    tak jak ktos powiedzial - lekka orientacja w dziedzinie sportu, ktora sie fotografuje pozwala wiedziec mniej-wiecej kiedy nacisnac spust migawki. tu nie sa potrzebne fps'y. przydaja sie natomiast bardzo przy robieniu sekwencji, ale tylko jako material do przesiania, bo i tak conajmniej polowe klatek sie wywala, bo postac na sekwie jest za blisko siebie.
    dla bezmyslnego cykania sportu seria, to tak- 40d jest super. ale dla fotografa, co chwile sie zastanowi nad ujeciem, to 5d i jego 3kl/sek dadza rade.

ah. czasem trzeba robic seria, jesli warunki (np. turbulencje) sa jakies mega i nie mozna skadrowac zdjecia. ale to wyjatkowe sytuacje.

jest jednak jedno ograniczenie w 5d. czas synchro z lampami. jest dluzszy niz w 40d. to jest jedyna wada. i jedyny w sumie powod (oprocz pieniazkow), ze u mnie w torbie lezy 40stka a nie 5d.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Uprawnienia umieszczania postów