Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Tamron 17-50 czy 28-75

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

Ja się właśnie zastanawiam między 17-50 a 28-75. W tym drugim kusi mnie dodatkowe macro....
    chociaż z drugiej strony.. mam 50/1.8 bym miał ostrego tamrona od szerokich 17mm a potem (pewnie pół roku kolejne) dokupił 80/1.8 i potem już jakiegoś zooma z macro 100-XXX... lub 90-XXX nie wiem...
    Na pełną klatkę szkoda mi siana (którego nie mam za dużo), wolałbym chcyba kupić analoga i strzelać foty ot tak, a potem wywoływać tylko klisze i je skanować. Chyba nie jest to AŻ tak drogie
    Wasze wypowiedzi są tak zróżnicowane i niejasne, że 3 strony wątku niewiele mi wyjaśniły...

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atz1983 Zobacz posta
    Ja się właśnie zastanawiam między 17-50 a 28-75. W tym drugim kusi mnie dodatkowe macro....
    To po prostu usiądź na spokojnie przeanalizuj, zastanów się co ci bardziej potrzebne. Jeśli macro i więcej góry to wybór jasny.

Ja uległem kiedyś namowom (28-75 lepszy bo pod pełną klatkę itp), wiedziałem że będzie brakowało mi dołu ale pomyślałem stane dalej i będzie ok. Heh po tygodniu zmieniłem zdanie ;-) 80% zdjęć robie w zakresie ok 17-40 a ciągła zmiana Tamiego na Kita może i jest rozwiązaniem ale na dłuższą metę to by mnie chyba szlag trafił.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja muszę przyznać, że trochę nie rozumiem takich pytań. Obiektyw powinieneś wybierać, kierując się zakresem, który jest Ci potrzebny. A jeżeli jeszcze nie wiesz, to weź 17-50 bo to uniwersalny zakres na cropie. A jak będziesz zmieniał na FF to starą puszkę opchniesz razem z obiektywem. A co do inwestowania w szkła - forumowicze, wydaje mi się, że mieli na myśli drogie szkła.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów