Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Tamron 17-50 czy 28-75

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp

Question Tamron 17-50 czy 28-75

Pytanie jak w temacie . Który obiektyw wybrać ? Patrzę nie tylko pod względem kąta ( bo gdyby tak było wybieram 17-50 ) ale i pod względem przyszłości . W chwili obecnej mam puszkę 350D . Myślę , że z biegiem czasu będę chciał ją zmienić na puszkę z pełną klatką . Tamron 17-50 jest cropem ( z wyczytanych opisów świadczy tez , że pod względem optycznym jest trochę gorszy od 28-75 ) ale jak będzie się sprawował z puszką z pełną klatką ? Czy wybrać 28-75 bo jest dedykowany dla pełnej klatki ? W przyszłości do podanych obiektywów tzn do jednego z nich będę chciał dokupić Sigma 70-300 APO DG tak jak ktoś proponował na grupie taki zestawik bedzie dla mnie ok ale ciągle myślę jak to będzie chodziło po zmianie puszki

Net

Domyślnie

Zastanów się, czy potrzebujesz DZISIAJ zakresu 17 - 28. No i masz odpowiedź. Problemami jutra zajmiesz się jutro. Nie martw się full frame. Rób dobre zdjęcia i miej frajdę ;-)
    PS. 70-ka na Sigmie jest bardzo miła

Awatar radża
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeżeli planujesz zmiane puszki w przyszlosci blizej nieokreslonej i nie masz podstawowego obiektywu to bierz 17-50. Ja tak zrobilem do mojego 20D, Dziura 50-70mm jest lepsza niz brak ponizej 28mm.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Jeżeli masz puszkę z kitem, to bierz 28-75 (kit do 30 mm jest zupełnie O.K.). Jak do tego dorzucisz Sigmę, będzie zupełnie porządny zestaw.
    Później (za jakiś czas) będziesz mógł uzupełnić sprzęt o jakieś sympatyczny szeroki kąt.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

patrzę troszkę do przodu bo jak wielu na grupie pisało , że lepiej inwestować w szkiełka . W obiektywach nie zachodzą tak szybko zminay jak w body .
    Ale zapytam jak taki Tamron 17-50 będzie się sprawował np z 5D ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net
    Ale zapytam jak taki Tamron 17-50 będzie się sprawował np z 5D ?
    Net, on ma oznaczenie II. To znaczy, że jest tylko do cropa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

no tak to znaczy , że przy zmianie body jak kupię 17-50 cała bajka zacznie się od nowa . Nowe body = nowe szkła

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Ja też mam podobny problem z wyborem obiektywu. W przyszłości chciałbym zmnienic swoje 350D na coś lepszego ale nie wiem kiedy to nastąpi. Myślę że wezmę 17-50 jako podstawowy obiektyw spacerowy. Też myślałem że 28-75 będzie dobrym rozwiązaniem i jak będe potrzebować szerszego kąta to będe zmieniać na KITa. Ale ILE TO ZABAWY... Robiłem ostatnio plener i miałem KITa, 50f1.8 i 75-300 używałem wszystkich Strasznie dużo zabawy! Myśle że 17-50 będzie bardzo uniwersalny a jak kiedyś się zdecydujesz na pełną klatkę to obiektyw sprzedaż.
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logger
    ...kąta to będe zmieniać na KITa. Ale ILE TO ZABAWY... Robiłem ostatnio plener i miałem KITa, 50f1.8 i 75-300 używałem wszystkich Strasznie dużo zabawy!
    Stary - masz lustro i mówisz, że za dużo zabawy Własnie po to jest. Bawić się, tworzyć itp. a nie narzekać
    Moim zdaniem myślenie co zrobię za np. 3 lata czy kupię FF czy nie jest bez sensu. Obiektyw kupuje się po to aby służył. Puszkę kupię albo nie...
    Przeanalizuj swoje foty net - zobacz co robisz najczęściej - szerokie kąty, czy bardziej wąskie ewentualnie portrety. Poza tym zawsze możesz kupić jakiś ultra szeroki obiektyw no nie ??:-)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logger
    Myśle że 17-50 będzie bardzo uniwersalny a jak kiedyś się zdecydujesz na pełną klatkę to obiektyw sprzedaż.
    Dokładnie tak samo myślę.Nie ma co myśleć co bedzie za pół lub półtorej roku.Ostatecznie 17-50 nie kosztuje tyle by płakać nad straconymi pieniędzmi przy odsprzedaży.Jak przejdziesz na FF to opchniesz go i kupisz 28-75 f2,8 :wink:

Ps.KIT 18-55 to naprawdę ''kit'' w porównaniu do Tamrona 17-50f2,8.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 20-08-2006 o 22:13
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów