Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

mattpl
    Guest

Domyślnie

Ja mam Tamrona 17-50 f2.8 + 350D, to w lecie w kościele (nie sprawdza się to do małych wiejskich kapliczek) spokojnie robie bez lampy na iso 400 i 1/40. Co do plenerów, to gdy zależy mi na szerszym kadrze to również ładnie daje radę. Na sali podpieram już się lampą 580, ale często staram się chodzić za kamerzystą i "podkradać" jego lampę, wtedy robie bez flesza i wychodzi ciekawy efekt z punktowym oświetleniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattpl Zobacz posta
    Ja mam Tamrona 17-50 f2.8 + 350D, to w lecie w kościele (nie sprawdza się to do małych wiejskich kapliczek) spokojnie robie bez lampy na iso 400 i 1/40. Co do plenerów, to gdy zależy mi na szerszym kadrze to również ładnie daje radę. Na sali podpieram już się lampą 580, ale często staram się chodzić za kamerzystą i "podkradać" jego lampę, wtedy robie bez flesza i wychodzi ciekawy efekt z punktowym oświetleniem.
    hmm 1/40? Nie wychodzą poruszone?

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Dobrowolski Zobacz posta
    Przy szerokim kącie - całkiem możliwe (teoretycznie 17-25 mm)

Uzależniony

Domyślnie

Zdjęcia nie wychodzą, z zasady. Fotograf je robi. A jeśli potrafi utrzymać 1/40 (bez IS), to jego zaleta, co się bardzo przydaje nie tylko w ślubnej.

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tu poniżej moja fotka zrobiona Tamronem 17-50/2,8 czas 1/30sek, przysłona: 2,8; ogniskowa 36 mm ISO:800

http://img340.imageshack.us/my.php?image=img4972ln6.jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Obiektywy do ślubów do 1500 zł to ja widzę dwa: 50 1.4 lub 85 1.8. No chyba, że ktoś nie ma zamiaru zarabiać na tym tylko bawić się w "wujka z aparatem".
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Domyślnie

Wiem że każdy zaczyna od małego budżetu, ale bez przesady. Kupno Tamrona kończy się i tak sprzedażą i wyminą na inny obiektyw. I tu zgadzam się z Cichym (znanym propagatorem Tamronów ) w kwestii kupienia 50 1,4, którym przy sprzyjających warunkach imprezy (duży kościół, etc) można obskoczyć całą imprezę. Ale podstawa to inwestycja w sprzęt. A jeśli kogoś nie stać, a potrafi robić zdjęcia to może analog? Jeden z bardziej znanych fotografów weselnych ( i nie tylko) robi zdjęcia starymi dobrymi leicami , a zdjęcia są oczywiście równie bajeczne jak cyfry.
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No chyba, że ktoś nie ma zamiaru zarabiać na tym tylko bawić się w "wujka z aparatem".
    Święte słowa, święte słowa....
    regulamin pkt 8

Domyślnie

Generalnie droga powinna być taka, że wpierw inwestycja a później zyski, a ludzie chcą wpierw zysków i dopiero inwestować. Cóż czasami trzeba zaryzykować.
    Inna sprawa, że niestety większość par młodych się nie zna ani na sprzęcie,ani co gorsza na fotografii, i właśnie zdjęcia dobrego wujka z cyfrówką zakupioną w media markt robią furorę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzypol Zobacz posta
    Tu poniżej moja fotka zrobiona Tamronem 17-50/2,8 czas 1/30sek, przysłona: 2,8; ogniskowa 36 mm ISO:800

http://img340.imageshack.us/my.php?image=img4972ln6.jpg
    Fotka wygląda ok przy tej rozdziałce, ciekawe jak wyglądało zdjęcie przy pełnej rozdzielczości przy powiększeniu 100%. Powiedzcie mi jaki jest bezpieczny czas np przy obiektywie 17-50 bez is

Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów