Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Domyślnie

Zastanawiam sie w somie ktora lampe bardziej wykorzystam, zajmuje sie glownie reporterka, zdjecia na imprezach, koncertach w klubach, czasami jakies wesele czy inna balanga tego typu.
    Za 580 ex przemawia jakosc wykonania i brak klopotow w dogadywnaiu sie ze sprzetem.
    Natomiast na korzysc Metza 58 af-1 przemawia glownie drugi palnik, to czego sie glownie tu obawiam to zglaszane klopoty w dogadywaniu sie z canonem i jakies jajca z gwarancja.
    Poki co posiadam 400d, za jakies pol roku rok bedzie zmiana puszki.
    Nigdzie nie moge znalezc sampli wykorzystania tego 2 palnika po za http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
    pudelko z dziura

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Kłopoty z dogadywaniem miały stare Metzy w nowych już tego nie ma. Kłopoty były przy 300D i 350D. O kłopotach przy 20D i w górę nie słyszałem. Problem leżał po stronie stopki/kostki do lampy, a nie po stronie samej lampy. Problem ten raczej powinien być wyeliminowany, ale zawsze dobrze spytać Chichego on ma lampy na stanie i niech się wypowie.

Najlepiej niech Cichy się przyzna której lampy on używa tylko sczeże!!. Ma możliwość przetestowania większości modeli więc wybrał najlepszą :grin:

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czyli z 350d [poki co] M58 sie nie dogaduje dobrze ????
    jak jest z rozpoznaniem matrycy z cropem????? 430 i 580 widzi i dostosowuje????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Jak już było w innych postach. Nowe metzy dobrze się synchronizują z body, nie ma problemów jak ze starymi lampami.
    Co do dopasowywania się do CROPa to bym się nie martwił. Było już o tym mówione - poszukaj, a znajdziesz - .

Dostosowanie się do cropa to poprostu większa oszczędność baterii. Chdzi głównie o to, że lampa bierze ogniskową z obiektywu. Czyli ( czysto retorycznie) jak masz na obiktywie 50 to lampa ustawia się na 50, powiedzmy że to kąt błysku 60 stopni, natomiast matryca rejestruje tylko część obrazu CROP i ogniskowa 50 po cropie jest 80 co daje kąt widzenia 40 stopni, a lampa oswietla kąt widzenia dla ogniskowej 50 czyli 60 stopni bo nie wie, ze aparat widzi inaczej czyli 20 stopni kadru ( 50%) jest oświatlane niepotrzebnie co wpływa na lp lampy, oraz żywotność baterii.

Oczywiście to mi się tak wydaje, a ile w tym prawdy niech powiedzą znawcy.

prumar
    Guest

Domyślnie

Właśnie dziś nowiutka 58 wpadła mi w ręce. Potwierdzam lampa jak najbardziej dopasowuje sie do cropa. Jeśli zajdzie potrzeba mogę zamieścić kilka fotek z kukułka i bez Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, menu łatwe i w sumie po paru minutach bez instrukcji lampa obcykana. Jedna tylko sprawa mnie zadziwia, a mianowicie kwestia fotoceli, w większości sklepów internetowych zamieszczona jest informacja, że lampa ma fotocele a jakoś nie moge wyzwolić błysku zdalnie lampą z body...i właśnie nadchodzi moment gdy trzeba poczytać instrukcję

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ta lampa nie ma fotoceli..
    może robić jako slave ale za sterownik służyć musi albo ina 550/580 albo specjalny transmiter..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Najlepiej niech Cichy się przyzna której lampy on używa tylko sczeże!!. Ma możliwość przetestowania większości modeli więc wybrał najlepszą :grin:
    Cichy używa 580 EX 1, ale chcę sprzedać i zamienić na 58AF1

Cytat Zamieszczone przez prumar Zobacz posta
    (...) lampa ma fotocele a jakoś nie moge wyzwolić błysku zdalnie lampą z body...i właśnie nadchodzi moment gdy trzeba poczytać instrukcję
    Żadnej lampy nie wyzwolisz z body, Sigmy mają fotocelę, ale reagują na 1-wszy błysk, czyli i tak kupa Canony i Metze nie mają fotoceli.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 21-03-2008 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

prumar
    Guest

Domyślnie

W takim razie czy są fotocele "zewnętrzne" które wyzwolą błysk 58'ki po przedbłyskach doświetlających AF wbudowanej lampy?

Do poprzedniego aparatu miałem lampkę SOLIGOR DG 340-AZ, ona miała pięć ustawień fotoceli. Między innymi takie które pozwalało ominąć przedbłyski.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i sprzedana 580 Pobawiłem się trochę swoim Metzem i rada dla użytkowników - zróbcie sobie dyfuzor na "kukułkę" - bez dyfuzora nie doświetla dołu trochę, ale z dyfuzorem i głównym palnikiem w górę jakość naświetlenia kadru jest powalająca!
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No i sprzedana 580 Pobawiłem się trochę swoim Metzem i rada dla użytkowników - zróbcie sobie dyfuzor na "kukułkę" - bez dyfuzora nie doświetla dołu trochę, ale z dyfuzorem i głównym palnikiem w górę jakość naświetlenia kadru jest powalająca!
    Daj jakiś przykład.. najlepiej tego samego z 580ki i metza
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów