Nie wiem co wy macie z tym serwisem Metza...
Po pierwsze to jest w niemczech i nie ma żadnego problemu. Ja osobiście wolałbym nie mieć do czynienia z polskim serwisem canona, który tutaj jest brany jako plus przy zakupie 580EXII
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem. (co nie oznacza, że do tego nie doszło nie mniej jednak szanse na taką sytacje to jak duży lotek i 6tka

) Poza tym.. Gdyby padło to zaraz na CB byłby topic niezadowolonego użytkownika wyklinającego Metza w niebo głosy gloryfikując przy tym Canona gdzie by było pod nim milion postów typu "Co Canon to Canon "
Po trzecie to śmiem twierdzić, że Metz się lepiej zna na produkcji lamp błyskowych niż Canon... Metz zajmuje się przede wszystkim produkcją lamp, a canon produkuje wszystko
Nie twierdzę, że Metz jest od cholery lepszy od 580EXII czy coś, bo moim zdaniem te lampy są niemal identyczne. Dla jednego plusem będzie, że ma lampe Canona, dla innego dodatkowy palnik, dla trzeciegio serwis żytniej, a czwarty to wszystko oleje i się przeżuci na bierki. Nie rozumiem tylko Wątpliwości typu "czy się dogada?" "a nie ma serwisu", "a nie ma gwary na palnik". Moim zdaniem szukanie dziury w całym i jak ktoś ma kupić Metza i się bać że zaraz wybuchnie to niech kupi Canona i "śpi spokojnie"