Strona 10 z 54 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski Zobacz posta
    Fotografie dobra od swietnej, roznia drobne szczegoly. Zeby je swiadomie uchwycic w momencie wykonywania zdjecia trzeba byc skoncentrowanym. Niezaleznie jak dobra bedziemy mieli kondycje to im mniej w plecaku, tym mniej bedziemy zmeczeni. Latwiej bedzie nam dostrzegac te niuanse ktore wplywaja na jakosc fotografi.
    święte słowa!

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Zadnego twardziela, pisze sie jak jest
    A ze czlowiek robi sie wygodny i wiec czasem uzywam wozka, ale nie w chaszcze

http://beachrollyusa.com/_wsn/page3.html

To moze jakies zawody kto wiecej i dalej ze szklarnia w plecaku

To mi sie podoba, w góry tylko z wózkiem, najlepiej żeby był samobieżny.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez toras Zobacz posta
    Hej
    Ja akurat jestem na urlopie w Tatrach. Też miałem dylematy co brać, więc wziąłem wszystko co mam stopce i wrzuciłem razem z torbą do dużego plecaka. Okazało się jednak, że oprócz tokiny 12-24 nic innego nie podpinałem. Może dlatego, że zrobiłem sobie w pierwszy dzień mały górski hardcore, ale sądzę że coś jaknajszersze starczy, a używanie innych szkiełek będzie raczej przypadkowe i człowiek nie ma czasu ani ochoty na zmianę szkiełek. Oczywiście wszystko zależy od stopnia trudności szlaku..
    W karkonosze z MacGyverem też zabrałem wszystko, a skończyłem z zapiętą stałką 20tką od MacGyvera.
    Aha, statyw też tylko ponosiłem sobie O ile nie śpi się w schronisku to w tatrach o tej porze chyba nie ma okazji go uzyć. Teraz zamiast 70-200 wziąłbym raki lub czekan;-)

Dobrze prawisz, ale nie rozumiem, dlaczego rezygnujesz z 70-200 ?
    Ja bym wziął 24-105 i 70-200.
    Bo mam.
    Szerokiego kąta bym nie wziął.
    Bo jeszcze nie mam.
    Pozdrówka

P.S.
    A jak się fociło w górach 20-tką?
    Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem jakiejś szerokiej stałki.
    m.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 14-03-2008 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    p
    planowana trasa, domyśl się jak chcesz które etapy w pełnym obciążeniu
    Kuźnice - Boczań - Murowaniec
    Murowaniec - Kozi - świnica - Murowaniec
    Murowaniec - Zawrat - Piątka
    Piątka - Kozi - Krzyżne - Piątka
    Piątka - świstówka - Moko
    Moko - Rysy - Waga
    Waga - Rysy - Moko - Chłopek - Moko - Zakopane

nie to że nie przeszkadza, ale szukam kompromisu
    Fajne plany. A w jakim okresie się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?

Czy w tym wariancie: Moko - Rysy - Waga to nocleg w Chacie pod Rysami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    i tak od stolow bezcieniowych na Kasprowym doszlismy do IMHO calkiem fajnego pomyslu :-)

co Wy na to by faktycznie skrzyknac sie i spotkac gdzies w gorach np. na weekend ?? troche polazic, troche popstrykac, wieczorem piwko pod schroniskiem i onanizm sprzetowy do bialego rana :wink:
    Niezły Lans się zapowiada do tego dyskusje czy buty z membraną czy bez itp.
    pomysł niezły.
    Ostatnio edytowane przez Diabeł ; 14-03-2008 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    do tego dyskusje czy buty z membraną czy bez itp.
    pomysł niezły.
    oczywiście tylko skóra

a spotkanie pod górą zawsze mile widziane
    ja będę w tatrach pod koniec kwietnia a potem jak się da to jeszcze lipiec, wrzesień a zimowo chyba na przełomie stycznia i lutego
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Fajne plany. A w jakim okresie się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?

Czy w tym wariancie: Moko - Rysy - Waga to nocleg w Chacie pod Rysami?
    wrzesień, bez konkretnego planu co do dnia, raczej w oczekiwaniu na złotą jesień, czyli urlop na żądanie i w PKP

W tym wariancie, w starym Moku, grzecznościowo wypakujemy niepotrzebny szpej, by ze sprzętem foto, biwakowym i żywnością wyjąć na Rysy.
    Jak dupnie, to nocleg w Chacie, jak nie to pod szczytem - wschód słońca na Rysach mi się widzi ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli Tatry to faktycznie wrzesien bylby super.. ja bede w sierpniu ale bardziej z musu - tak urlop sie ulozyl.. bedzie tlok na szklakach

dlatego tez chetnie sobie odbije w nast. miesiacu

za to srednio raz na miesiac jestem w beskidach, glownie w slaskim i zywieckim.. jesli ktos z Was tez tu bywa to mozna chocby i jedno/dwudniowy wypad zorganizowac "na powitanie wiosny" 8)

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Cześć wszystkim,
    taki fajny temat a ja go przegapiłem wcześniej:-(

myślę ze dochodzenie do właściwej wagi plecaka ( czy to fotograficznego czy też turystycznego ) każdemu zajmuje czas jakiś. Zwykle długi. Na samym początku mojej przygody z górami nawet ubrań pakowałem zwykle zbyt dużo. do tej pory pamiętam wycieczkę w lipcu 30 stopni C a ja tacham w plecaku kilka bluz bo ktoś (z podobnym doświadczeniem) powiedział mi że tam wysoko na górze to na pewno jest zimno .
    Teraz po kilkunastu latach włóczenia się po szlakach i czasem poza nimijestem prawdziwym plecakowym minimalistą przy czym przede wszystkim stawiam na bezpieczeństwo samego wędrowania (raki zimą to absolutna konieczność, ogień, czołówka) a nie fotografowania. Pod tym wzgędem góry uczą pokory. Wolę być przygotowany na jakąś niespodziewaną sytuację pogodowo-terenową.
    Do fotografowania zawsze zabieram ze sobą kita (brak innego szerokiego kąta) i sigmę 70-300. Taki zestaw mi wystarcza w zupełności.
    Aparat z kitem zawsze noszę w kaburze na piersi ( tak żeby był łatwo dostępny) a tele w plecaku. 90% zdjęć to szerokie ujęcia.
    Noszenie kilku - kilkunastu kg sprzętu foto ma sens tylko wtedy gdy gdy robi się coś na specjalistycznego i to jeszcze za jakąś fajną kasę. Jeśli nic takiego nie robię to zupełnie nie widzę sensu psucia sobie frajdy bycia w górach kilogramami sprzętu które utrudniają i spowalniają mój marsz.

A tak przy okazji może ktoś w ostatni tydzień marca wybiera się w Taterki ???
    bez sensu

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

O to widzę, że ja idę w podobną stronę. Najpierw chciałem zamienić 17-40 na 10-22 ale ostatnio dochodzę do wniosku, że lepiej będze zamienić 30d na 5d. Gdyby tak Canon jeszcze chciał zrobić obiektyw 17-75 pod pełną klatkę o cenie i jakości optycznej 17-40 to by było już super.
    Hehe - to chyba w tym systemie jeden z trudniejszych momentów. Też miałem kupować 10-22, ale różnica w cenie pomiędzy zakupem 5D (przy sprzedaży 30D którego miałem), a zakupem 10-22 była niewielka i zdecydowałem się na FF. Rozwiązanie myślę, że z każdego powodu dobre. Jak będę potrzebował 'szybkostrzelca-sportowca' to dokupię 40D i wtedy super komplet na różne okazje. 5D = portret / krajobraz / architektura / reporterka vs. 40D reporterka / portret / sport / wildlife (odpowiednio ustawiłem kolejność do przydatności ww.). Kolejny zakup to 28mm f1.8 USM a potem jego zamiana na 35mm f1.4L i mam wszystko co chcę

5D jest cięższy od 30D, ale z kolei porównują do 30D z gripem, to już jest lepiej. IMO - 5D lepiej samo leży w dłoni niż body 30D, więc póki co, gripa nie planuję. Do wędrówek myślę, że 5D + 17-40 jest super - chociaż to zależy, co chcesz 'ustrzelić'.

17-75 to raczej nie jest możliwe na jedno szkło, przy zachowaniu poprawnej jakości, ale jeśli weźmiesz 17-40L + T28-75 f2.8 - to może być fajne połączanie, przy niewygórowanej wadze.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    mysle, ze nikt z tu obecnych nie wybierze sie w jakiekolwiek gory (bo kazde , nie tylko te wysokie potrafia byc niebezpieczne) w trampkach, bez jedzenia i picia, z 20kg sprzetu na plecach.. zakladam, ze czytaja to ludzie z chocby minimalna dawka zdrowego rozsądku.
    I o to chodzi. Kontynuowanie wątku w takiej postaci jak na starcie nie miało większego sensu (dlatego off topy). Widać, że jesteście doświadczonymi górołazami i możecie podzielić się swoim doświadczeniem z innymi.
    Ze swojej strony - ZAPRASZAM W KARKONOSZE.
    Będziecie mieli okazje zepchnąć mnie ze skały...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    Będziecie mieli okazje zepchnąć mnie ze skały...
    będziemy się spychać nawzajem i zostanie ten którego całkowita waga (turysta i sprzęt) będzie większa
    bo cięższego trudniej zepchnąć
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 10 z 54 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów