To mi sie podoba, w góry tylko z wózkiem, najlepiej żeby był samobieżny.![]()
![]()
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dobrze prawisz, ale nie rozumiem, dlaczego rezygnujesz z 70-200 ?
Ja bym wziął 24-105 i 70-200.
Bo mam.
Szerokiego kąta bym nie wziął.
Bo jeszcze nie mam.![]()
Pozdrówka
P.S.
A jak się fociło w górach 20-tką?
Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem jakiejś szerokiej stałki.
m.
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 14-03-2008 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Fajne plany. A w jakim okresie się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?
Czy w tym wariancie: Moko - Rysy - Waga to nocleg w Chacie pod Rysami?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niezły Lans się zapowiadado tego dyskusje czy buty z membraną czy bez itp.
pomysł niezły.
Ostatnio edytowane przez Diabeł ; 14-03-2008 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost
wrzesień, bez konkretnego planu co do dnia, raczej w oczekiwaniu na złotą jesień, czyli urlop na żądanie i w PKP
W tym wariancie, w starym Moku, grzecznościowo wypakujemy niepotrzebny szpej, by ze sprzętem foto, biwakowym i żywnością wyjąć na Rysy.
Jak dupnie, to nocleg w Chacie, jak nie to pod szczytem - wschód słońca na Rysach mi się widzi ;-)
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
jesli Tatry to faktycznie wrzesien bylby super.. ja bede w sierpniu ale bardziej z musu - tak urlop sie ulozyl.. bedzie tlok na szklakach![]()
dlatego tez chetnie sobie odbije w nast. miesiacu![]()
za to srednio raz na miesiac jestem w beskidach, glownie w slaskim i zywieckim.. jesli ktos z Was tez tu bywa to mozna chocby i jedno/dwudniowy wypad zorganizowac "na powitanie wiosny" 8)
Cześć wszystkim,
taki fajny temat a ja go przegapiłem wcześniej:-(
myślę ze dochodzenie do właściwej wagi plecaka ( czy to fotograficznego czy też turystycznego ) każdemu zajmuje czas jakiś. Zwykle długi. Na samym początku mojej przygody z górami nawet ubrań pakowałem zwykle zbyt dużo. do tej pory pamiętam wycieczkę w lipcu 30 stopni C a ja tacham w plecaku kilka bluz bo ktoś (z podobnym doświadczeniem) powiedział mi że tam wysoko na górze to na pewno jest zimno.
Teraz po kilkunastu latach włóczenia się po szlakach i czasem poza nimijestem prawdziwym plecakowym minimalistą przy czym przede wszystkim stawiam na bezpieczeństwo samego wędrowania (raki zimą to absolutna konieczność, ogień, czołówka) a nie fotografowania. Pod tym wzgędem góry uczą pokory. Wolę być przygotowany na jakąś niespodziewaną sytuację pogodowo-terenową.
Do fotografowania zawsze zabieram ze sobą kita (brak innego szerokiego kąta) i sigmę 70-300. Taki zestaw mi wystarcza w zupełności.
Aparat z kitem zawsze noszę w kaburze na piersi ( tak żeby był łatwo dostępny) a tele w plecaku. 90% zdjęć to szerokie ujęcia.
Noszenie kilku - kilkunastu kg sprzętu foto ma sens tylko wtedy gdy gdy robi się coś na specjalistycznego i to jeszcze za jakąś fajną kasę. Jeśli nic takiego nie robię to zupełnie nie widzę sensu psucia sobie frajdy bycia w górach kilogramami sprzętu które utrudniają i spowalniają mój marsz.
A tak przy okazji może ktoś w ostatni tydzień marca wybiera się w Taterki ???
bez sensu
Hehe - to chyba w tym systemie jeden z trudniejszych momentów. Też miałem kupować 10-22, ale różnica w cenie pomiędzy zakupem 5D (przy sprzedaży 30D którego miałem), a zakupem 10-22 była niewielka i zdecydowałem się na FF. Rozwiązanie myślę, że z każdego powodu dobre. Jak będę potrzebował 'szybkostrzelca-sportowca' to dokupię 40D i wtedy super komplet na różne okazje. 5D = portret / krajobraz / architektura / reporterka vs. 40D reporterka / portret / sport / wildlife (odpowiednio ustawiłem kolejność do przydatności ww.). Kolejny zakup to 28mm f1.8 USM a potem jego zamiana na 35mm f1.4L i mam wszystko co chcę
5D jest cięższy od 30D, ale z kolei porównują do 30D z gripem, to już jest lepiej. IMO - 5D lepiej samo leży w dłoni niż body 30D, więc póki co, gripa nie planuję. Do wędrówek myślę, że 5D + 17-40 jest super - chociaż to zależy, co chcesz 'ustrzelić'.
17-75 to raczej nie jest możliwe na jedno szkło, przy zachowaniu poprawnej jakości, ale jeśli weźmiesz 17-40L + T28-75 f2.8 - to może być fajne połączanie, przy niewygórowanej wadze.
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
I o to chodzi. Kontynuowanie wątku w takiej postaci jak na starcie nie miało większego sensu (dlatego off topy). Widać, że jesteście doświadczonymi górołazami i możecie podzielić się swoim doświadczeniem z innymi.
Ze swojej strony - ZAPRASZAM W KARKONOSZE.
Będziecie mieli okazje zepchnąć mnie ze skały...![]()