Strona 8 z 54 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

jak jezdzilem kiedys z kompaktem jakies gramy? .... ale na scianie na lancuchu mozna bylo ja wyjac jedna reka i zrobic fotke .... jako reportaz niz art oczywiscie.....
    teraz zabieram 24-105 18-55 jako szeroki kat, przyf8-11 jak na razie ,polaryzator i statyw.... oczywiscie to moze malo ale i tak na lancuchach sprzet laduje w pecaku.... spotkalem rowniez 2 katrgorie podroznikow: jedni wedruja po gorach a drudzy je fotografuja objuczeni sprzetem.... coz pasja wymaga wyzeczen i poswiecen i potu
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    z cytowanej przez ciebie strony:
    "Niebezpieczeństwa
    - Inżynier dźwięku Colin Bowes złamał żebro od kaszlu..."

jak widać wszystkie przypadłości były spowodowane noszeniem ciężkiego sprzętu fotograficznego
    Złamał żebro od kaszlu wywołanego noszeniem ciężkiego sprzętu

A jeśli chodzi o film - to nie zająknąłeś się, że podczas wyprawy zginęło ośmiu himalaistów...

http://film.interia.pl/filmy/film/ev...e,23909,830759

Na końcu artykułu jest napisane, kto wniósł sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez terminator ; 14-03-2008 o 12:13

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    A jeśli chodzi o film - to nie zająknąłeś się, że podczas wyprawy zginęło ośmiu himalaistów...
    bo nie wiedziałem :sad:

Tak samo jak nikt nie powiedział że powyżej 8000 metrów mało kto ma w ogóle szansę na przeżycie - bez względu na to czy ma ze sobą aparat fotograficzny czy nie.
    Ale chyba nie o to chodzi. Bo zagrożeniem w górach nie jest ilość sprzętu fotograficznego w plecaku tylko głupota, brak doświadczenia.
    jeżeli ktoś na pierwszą wyprawę w wyższe partie gór (nigdy wczesniej nie chodząc po górach) zabiera plecak pod którym się ugina (nawet gdyby były tam same potrzebne rzeczy) to jest głupi. Jeżeli zamiast wody (picia) zabiera aparat fotograficzny lub wódkę - to też jest głupi. Ale nie oznacza to że osoba zabierająca w góry sprzęt fotograficzny ważący kilka kilogramów jest głupia. Może tak byż że ta osoba ma na tyle siły i doświadczenia że wie że da sobie z powodzeniem radę z dodatkowym obciążeniem bo nie raz już nosiła taki cieżar w różnych warunkach.
    Znam kilku łazików którzy nie noszą aparatów wcale a osobiście boję się z nimi chodzić po górach bo są większymi wariatami niż ja. Są doświadczeni, znają góry świetnie, zawsze świetnie wyposażeni ale ich brawura przewyższa moją głupotę.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

No i o to w tym wszystkim chodzi;-)

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

to może na jesieni, pokażemy w battle, swoje dokonania tegoroczne górskie, bez ograniczenia co do publikacji?
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Bywalec

Domyślnie

.....ale ich brawura przewyższa moją głupotę....
    ... doskonałe.

To porównanie wskazuje na względność tego, co dla jednych jest brawurą, inni mają za głupotę dla jeszcze innych będzie to norma.

Osobiście targam zawsze do 10kg (FF z szerokim zoomem, crop z tele, lekki statyw z głowicą do panoram, jedzenie, picie). Przeważnie planuję trasy na 30-35 pkt. GOT przy tempie 5/h. Łącznie z odpoczynkami i sesjami foto zawsze jakieś 10h w górach. Przyjemność ponad wszystko!
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    to może na jesieni, pokażemy w battle, swoje dokonania tegoroczne górskie, bez ograniczenia co do publikacji?
    eee tam latem po górach

góry mi jakoś mniej się podobają latem

słabszy wiatr, nie ma adrenalinki lawinowej , nogi się ślizgają po kamieniach, wszystkie szlaki widoczne, zbyt ciepło, picie nie zamarza, raki bezużyteczne, słońce odbite od śniegu nie oślepia, tłok na szlaku, no i trzeba schodzić w dół zamiast zjazdu po śniegu na dupie

wolę zimę
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

No i o to w tym wszystkim chodzi;-)
    tylko po co byly te aluzje do twardziali itp

Na razie każdy z wypowiadających się gra twardziela. Kto więcej udźwignie.
    To jeszcze napiszcie, po jakich górach chodzicie, .. Jakoś mam wrażenie i chyba się nie mylę, że po Krupówkach i kolejką na Gubałówkę...
    zrobił się z tego wątek dla kulturystów, których znajduje GOPR po 2 dniach zamarzniętych na słowackiej stronie, bo wyszli z 20 kg szkła na plecach, a z rozładowaną komórką i bez zapałek.

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    z mila checia

góry mi jakoś mniej się podobają latem

wolę zimę
    oj, te ostatnie zimy to zadne zimy :-( .. przynajmniej w beskidach (Tatry troche za daleko i żona niezbyt chetna do takich wypraw) - a jeszcze pare lat temu trzeba bylo czasem po pas w sniegu isc :-)

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ja też wolę zimę, schodzi się zdecydowanie przyjemniej
    a z Koziego do Piątki to nawet bardzo przyjemnie...
    ale jesień też ma swoje uroki, więc ustawię battla w październiku, listopadzie
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Kubak - to nie były aluzje, tylko prośby, żeby góry traktować bez nonszalancji. Trzeba czytać między wierszami...

Strona 8 z 54 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów