Sorki za sformuowanie nie zauważylem linku 3 piętra wyżej - ale potwierdzam opcja działa znakomicie.
Sorki za sformuowanie nie zauważylem linku 3 piętra wyżej - ale potwierdzam opcja działa znakomicie.
Ja tylko o tym, że tak, czy owak, to jednak samemu trzeba się naklikać...
PS
Myślę, że Canonowi nic by się nie stało, gdyby 'auto AF microadjustment' wstawił do SDK (albo właśnie po prostu do aparatu) - wystarczyłoby porównywać ostrość obrazka z normalnego AF i z "kompaktowego".
EOS - conditio sine Kwanon...
Odświeżę wątek...
Po długich wahaniach oddałem w końcu moje 5D do strojenia - BF był widoczny na każdym szkle (np. na 35 1,4 z odległości 1,2m wynosił 7 cm). Logicznie: wymagane strojenie body. Pani przyjmująca sprzęt na Żytniej uparcie jednak twierdziła, że mają procedurę, wg której najpierw stroją body a potem do niego szkła. Zostawiłem więc body i całą szklarnię, bo chciałem, żeby zrobili mi to dobrze, jak m.in. moim przedmówcom w tym wątku.
Wczoraj odebrałem. Ponieważ papiery miałem tylko na body, zerżnęli ze mnie za wszystkie szkła (5x122 zł), mimo, że 17-40 i 85 1,8 mieli nie ruszać. Ręka mi zadrżała podczas płacenia, ale ma przecież być dobrze... Dzisiaj odpalam - wszystko chodzi miodzio. Gęba aż się sama śmieje. No to sprawdźmy jeszcze jak to gra z 20D. I tutaj zonk - BF taki, jak wcześniej na 5D!!!![]()
To co - szkło chodzi tylko z jednym body??? Ręce mi opadły... A jutro wyjeżdżam i potrzebuję sprzętu...
Jak można zestroić szkła do obydwu body? Czy to jest do przejścia na Żytniej? :-| Mam się upierać na reklamację strojenia? Nie mam zamiaru utopić kolejnych paru ładnych stówek...![]()
wyrzuć/sprzedaj to 20d i ciesz się cudem, że ci dobrze 5d zrobili ;-)
a poważnie - możesz zaryzykować i oddać to 20d, w końcu robią wszystko - lepiej czy gorzej - do swojego wzorca![]()
to przechodzi ludzkie pojecie. takie sytuacje sie powtarzaja ntorycznie. i to za duze pieniadze. Ja juz mam werdykt. po kupieniu 135L 17-40 i nowego body moge z duzym prawdopodobienstwem powiedziec ze moja pierwsza piatke nie naprawili 35L posuli a 85L nie ruszyli zbierajac kase. Zwykli Monopolicznie Oszusci.....
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Podstawowy błąd zrobiłeś taki że zostawiłeś obiektywy. Wystarczyło sam korpus i kazać im regulować do referencyjnego. Orżnęli cię na sporą kasę i w dodatku rozregulowali cały sprzęt.
Dla mnie jeśli chodzi o kalibrację obiektywów / body to serwis na ul. Żytniej nie istnieje. Każdy obiektyw czy body wymieniam do skutku aż będzie dobrze działać, bo zapłaciłem za to żeby działało prawidłowo a nie za bieganie do serwisu, który w dodatku nie potrafi tego naprawić.
Bezczelność ze strony Canona jest ogromna, powinni dać soft do kalibracji albo upgrade firmware do aparatów i przeprosić klientów za to że z fabryki wypuścili buble z którymi trzeba iść od razu do serwisu.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 09-04-2008 o 08:52
20D moze i przy okazji ma rozregulowane, ale nie koniecznie, napewno to co opisane to zwykly przyklad, ze jak sie oddaje body i to body dobrze ostrzy, to krzyczec, ze niech nie ruszaja, a jesli body jest walniete, to sie upierac aby wyostrzyli pod jakies szklo, ktore sie ma pewnosc, ze dobrze lazi na innych puszkach.
Mozesz jeszcze zrobic kombinacje alpejska... wziasc sprawdzone szklo, ktore dobrze ostrzy na innych puszkach i uprzec sia aby wyregulowali body pod nie... potem niech wyreguluja szkla pod wyregulowana juz puszke... nie zaplacisz za to bo masz ichnia gwarancje za poprzednia regulacje na pol roku.
Potrwa to pewnie troszke takie rozwiazanie i moze nie od razu dobrze zrobia wszystkie szkla... ale moze warto