Strona 35 z 41 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Uzależniony

Domyślnie

Czytajac mnostwo watkow o ostrzeniu na Zytniej, nasuwa sie pytanie i chyba wniosek iz to zadanie jest bardzo trudne???.

Moze to jest tak iz Canon nie potrafi robic powtarzalnych body i szkiel w sensie FF/BF?
    A moze to tak jest iz juz na etapie produkcji jest to nie niemozliwe lub maja rozregulowane linie produkcyjne czegos tam?
    W sumie to dziwne iz producent ktory wypuszcza i sprzedaje tak wiele sprzetu nie panuje nad powtarzalnoscia swojego towaru.
    Az sie prosi o jakis "ficzer" do regulacji w body - gdzie sam uzytkownik moglby sobie dostroic puszke.

Nie bronie Zytniej, lecz jesli oni robia tych regulacji calkiem duzo to chyba potrafia to w koncu robic - co jest grane?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Nie bronie Zytniej, lecz jesli oni robia tych regulacji calkiem duzo to chyba potrafia to w koncu robic - co jest grane?
    To, ze ich referencyjny jest rozregulowany, a co im jak widac jest na reke

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Bo body to powinni regulować nie przy pomocy jakiegoś referencyjnego obiektywu, ale jakimś specjalistycznym sprzetem tak by 3 odległości były równe. Poźniej do tak ustwionego można ustawiać obiektywy jak są jakieś problemy. A tak nawiasem to zauważyłem, że w 30D w porównaniu do 300D są dwa mimośrody do regulacji lusterka od AF, co daje możliwość regulacji także punktów bocznych - przynajmniej tych w osi poziomej.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Jesli tym sposobem nabijaja klientow - to skandal!!!

Ciekawe jakie sa doswiadczenia poza Polska?
    Czy tam serwisy tez maja rezregulowane "wzorce"?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MMM ma rację. Po kalibracji do wzorca na Żytniej jest FF. Ja tam mam w moim 20D. Teraz będę próbował przekonać ich, żeby mi zrobili BF na moje życzenie :-)

Oczywiście chcieli moje szkła i za kalibrację body do każdego z nich 122zł. Nie dałem się. Pan koordynator techniczny niechętnie przyznał, że faktycznie dziwne jest, że po ich kalibracji wszystkie szkła znajomych, moje oraz nówki w sklepie dają z moim body FF. Zgodził się na kalibrację do mojego szkła. Jednak technik zeznał, że szkło ma luz na pierścieniu ostrości i się nie podejmie (czyli wykręcają się), chyba, że mi szkło "naprawią" za jedyne 300zł (i przy okazji przekalibrują). Oczywiście nie zgodziłem się.

Zobaczymy, jak będzie po dzisiejszej rozmowie z koordynatorem. Jak mi zrobią BF na życzenie, to będzie już blisko ideału. Precyzyjne strojenie przy pomocy klucza niestety pozostaje. Ale lepiej tak, niż całkiem do ****, jak obecnie.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    ....Jednak technik zeznał, że szkło ma luz na pierścieniu ostrości i się nie podejmie (czyli wykręcają się), chyba, że mi szkło "naprawią" za jedyne 300zł (i przy okazji przekalibrują). Oczywiście nie zgodziłem się.
    Jakikolwiek luz w części mechanicznej jakiegokolwiek urządzenia rozkłada automatykę. Luzu mechanicznego nie da się skompensować programowo, trzeba go usuną lub zmniejszyć do nieistotnej wartości. Tak więc, albo naprawa szkła, albo nowe.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale tam nie ma luzu :-) To jest nówka sztuka :-)

Opinia technika jest taka: mam fanaberię. Przecież mi pięknie puszkę zestroili. Wg nich powinienem z każdym nowym szkłem przybyć do nich i skalibrować puszkę do nowego szkła za jedyne 122zł. Tak! Nie szkło, tylko puszkę do szkła. Bo ta podobno ma pamięć szkieł i można do każdego oddzielnie stroić. Z tym luzem, to po prostu wykręt, żeby nie zejść ze światłej ścieżki ich wzorca :-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Ale tam nie ma luzu :-) To jest nówka sztuka :-)
    To jest 50/1.4? To do niego nic nie kalibruj. Załatw sobie coś z prawdziwym USM.

Bywalec

Domyślnie

Hm... No tak, jak szkło dobre to jakieś naciąganie się kroi.
    Choć nie tak dawno wysłałem im 50/1.4 do wymiany pierścienia (luz osiowy i zacinanie się przy obrocie). Wymienili co trzeba i wykalibrowali obiektyw bez body, tak że ostrzy w punkt na wszystkich moich Canonach. Czyli coś z tym "dostrajaniem" szkła do aparatu jest nie tak.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak. To ta 50-ka, o której Ci pisałem. Nie mam nic innego. Tzn. mam jeszcze 28/1.8 USM, ale to deko za szeroko chyba ;-)

Oglądam swoje testowe strzały z 85/1.8 kolegi. Oszacuję przesunięcie i zagadam, żeby zrobili kontrolowany BF ;-)

Strona 35 z 41 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów