Jeżeli do sportu to ja bym brał na Twoim miejscu:
40D
Tamron 28-75 2.8Di (jest na tyle szeroki że spokojnie wyrabia się ze swoim wolnym ostrzeniem - sprawdzone wielokrotnie na hali przy koszykówce)
Sigma 70-200 EX HSM 2.8 - w porównaniu do 70-300 to na 200mm jest ostra jak zyletka.
Oczywiscie idealnym rozwiązaniem było by kupienie C70-200 2.8 L ale to już wyższa cena.
Powyższego zestawu przez długi czas uzywałem podpiętego pod 30D i spisywał się bardzo dobrze.
robiłem równiez z TCx2 podpiętym pod 70-200 zarówno sigmy jak i canona i moja opinia jest taka że szkoda wydawać na to kasy, bo po pierwsze TC robi Ci szkło dwa razy ciemniejsze (przy obiektywach z f4 daje to już f8 :/ ) po drugie jakośc zdjęć spada tak drastycznie ze IMHO nawet do publikacji w necie się nie nadają, a do druku to już na 100%
Natomiast ja bym Ci radził pooszczędzać i kupić C24-70 2.8 L i C70-200 2.8 L. Wiem że kasa duża, ale jako ze przeszedłem tą droge to mogę powiedzieć ze błedem było kupowanie tanszych szkieł bo na nich straciłem a i tak przesiadłem się na eLki (na dwóch szkłach strata jest praktycznie taka że mozna za to kupić całkiem niezłe nowe szkło)
Muszę się zgodzić z powyzszym stwierdzeniem. Nie jest dobrze.