To że zdjęcia są słabej jakości to wiem. Ale w warunkach w jakich robiłem te zdjęcia nie zrobiłbyś takich samych hybrydą. Silne zachmurzenie z lekką mżawką przy ISO 1600 (szum). Dlatego właśnie rozglądam się za Canonem 70-200 f/2.8. Chyba nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie do fotografowania sportu.
Zależy do czego. Wersja 2.8 jako tele "ogólnego zastosowania" wydaje się być ciekawsza, ale ja, po długich namysłach (nie, nie, nie utworzyłem na CB wątku "Co kupić" :-D ) zdecydowałem się zamienić swoje 4 na 4 IS bo:
- targam tele wiele kilometrów po górach, 4 IS jest od 2.8 lzejsze i zajmuje w plecaku mniej miejsca.
- focę sporty samochodowe a tam dwustopniowy IS jest nieoceniony.
- mam 85/1.8 które póki co wyczerpuje moje zapotrzebowanie na jasną portretówkę
Zależy jaki IS i do jakiego sportu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Może tansza ale na bank nie lepsza. Poza tym podobno ma problemy z ostrością przy 200 mm, gdzieś na formu był artykuł o niej.
Od Canona na pewno nie lepsza, ale od twojej Sigmy zdecydowanie. Ale masz rację, że myślisz od razu o Canonie - półśrodki to nie jest najlepsze rozwiązanie. Zwłaszcza przy pstrykaniu sportu, bo to jedna z najbardziej wymagających sprzętowo dziedzin - zwłaszcza, gdy ktoś foci również sporty halowe.
Czy ktoś w ogóle ma doświadczenia związane z Sigmą 70-200 f/2.8? Ciekawi mnie czy jakie ma wady.
Link do niej: http://www.euro.com.pl/obiektywy/akc...ro-canon.bhtml
Jak dotąd używałem 70-200/4 L, ale właśnie z uwagi na panning (lub bardziej "po naszemu" ciągnięcie) zdecydowałem się przesiąść na wersję IS. Ponadto, przy f/2.8 ciężko utrzymać w zakresie GO cały samochód, chyba że foci się prostopadle z boku, więc przy kiepskim świetle IS też wydaje mi się korzystniejszym rozwiązaniem niż jasność powiększona o jedną działkę przysłony.Zamieszczone przez www.canon.pl
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj