Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: Sprzęt do sportu i ogólnej reporterki.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    To ja sie pozwolę zapytać... do czego Ci IS w reporterce sportowej? Z checią dowiem się zastosowań, bo jak dla mnie to stabilizacja jest zbędna, i zalecane jest jej wyłączenie właśnie przy fotografowaniu obiektów w ruchu, ale moze się mylę.
    Po pierwsze to tematem wątku jest sport i ogólna reporterka gdzie wegług mnie 70-200 2.8 jest za ciężki, co do ISa to macgyver odpowiedział - masz 2 stopniowy IS i on działa jak panoramujesz.. poza tym do jakiego sportu.. ja robię nim na piłce nożnej i jakoś nie narzekam..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Różnie, zdarza się nawet 300. Może kiedyś się dorobię czegoś lepszego, ale jestem żywym dowodem, że można robić całkiem niezłe zdjęcia mając słaby jeden z tańszych tele. Moja ostatnia galeria: http://www.klubpilkarski.police.pl/m.../34/index.html
    Hej, C80,
    tych gości to pewnie znasz ?

BTW - 70-200/4L IS
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A jak, bramkarz to Kuba Łapczyński, Marek Walburg i pierwsza to zdaje się fotka z meczu z Darzborem w Szczecinku.

A wracając do tematu znajoma robi fotki Canonem 70-200 f/2.8 dla ligowiec.net i super jej to wychodzi. Pstryka zarówno mecze jak i halę.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Po pierwsze to tematem wątku jest sport i ogólna reporterka gdzie wegług mnie 70-200 2.8 jest za ciężki, co do ISa to macgyver odpowiedział - masz 2 stopniowy IS i on działa jak panoramujesz.. poza tym do jakiego sportu.. ja robię nim na piłce nożnej i jakoś nie narzekam..
    A ja robię 70-220/2,8 bez IS i też jakoś nie narzekam. Na wagę też nie, mimo, że stary i mikry jestem. A nie narzekam zwłaszcza wtedy, gdy cztero, a nawet sześciostopniowa stabilizacja (jak ją wynajdą) nie jest w stanie zastąpić 2,8. Sport też robię. I samochodowy (z panningiem, owszem) i kopaną, sito, kosza, hokej i inne takie. Oraz ogólną reporterkę. Cokolwiek to nie ma znaczyć. Czwórka, o czym na tym i innych forach napisano już wszystko, jest świetnym obiektywem. Ale ciemnym. I juszzzz.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    A ja robię 70-220/2,8 bez IS i też jakoś nie narzekam. Na wagę też nie, mimo, że stary i mikry jestem. A nie narzekam zwłaszcza wtedy, gdy cztero, a nawet sześciostopniowa stabilizacja (jak ją wynajdą) nie jest w stanie zastąpić 2,8. Sport też robię. I samochodowy (z panningiem, owszem) i kopaną, sito, kosza, hokej i inne takie. Oraz ogólną reporterkę. Cokolwiek to nie ma znaczyć. Czwórka, o czym na tym i innych forach napisano już wszystko, jest świetnym obiektywem. Ale ciemnym. I juszzzz.
    No i zgoda.. wszedzie gdzie piszę dodaję "wg mnie", "dla mnie" itp. i zupełnie nie rozumiem zaczepnego tonu niektórych kolegów którzy uznają odmienne zdanie za wręcz obrazę i powód do nawracania na swoje poglądy za wszelką cenę (to nie do ciebie akurat). Ja akurat na ciężar zwracam uwagę bo mam chory nagdarstek i jak pomacham jakim zestawem 2 godziny to na drugi dzień muszę zameldować się u rehabilitanta więc przyjemność dla mnie żadna..
    Jak mam nadzieję za jakiś czas wyleczę rękę to może sobie kupię taki, na razie ten jest wg mnie dobrym kompromisem pomiędzy jakością a ceną
    Pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Czy ktoś w ogóle ma doświadczenia związane z Sigmą 70-200 f/2.8? Ciekawi mnie czy jakie ma wady.

Link do niej: http://www.euro.com.pl/obiektywy/akc...ro-canon.bhtml
    Generalnie fajny obiektyw, ale faktycznie na 200mm ciut mydlany w porównaniu do eLki jako że nie ma przelącznika minimalnej odległości ostrzenia to pomimo HSM ostrzy wolniej niz eLeczka. Ja swój uzywałem jakiś czas, później bawiła się nim moja żona a teraz uzywa go ukasus (z CB) który robi tym szkłem zdjęcia dla dwóch gazet i bardzo sobie je chwali. Ja przez pryzmat doświadczeń uważam że błędem było kupowanie tego szkla bo i tak przesiadlem się na eLki a na wartości szkła w kupnie/sprzedarzy strata była całkiem nie mała.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    panoramować to można bez IS-a bez większego problemu, a spróbuj wykorzystać IS na hali w trakcie meczu? Uzyj IS na koncercie? Dla mnie w takich zastosowaniach jak autor tematu napisał IS jest zupełnie zbędnym dodatkiem natomiast więcej światła wręcz przeciwnie, a uwierz mi że w kiepskim swietle róznica pomiędzy f4 a f2.8 robi naprawde wiele.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jak dotąd używałem 70-200/4 L, ale właśnie z uwagi na panning (lub bardziej "po naszemu" ciągnięcie) zdecydowałem się przesiąść na wersję IS. Ponadto, przy f/2.8 ciężko utrzymać w zakresie GO cały samochód, chyba że foci się prostopadle z boku, więc przy kiepskim świetle IS też wydaje mi się korzystniejszym rozwiązaniem niż jasność powiększona o jedną działkę przysłony.
    Czy aby na pewno pomiędzy f2.8 a f4 jest jedna działka??
    Nie wiem w czym widzisz problem w panoramowaniu f2.8?? chyba jedynie w tym że na f2.8 przód lub tył może wyjść poza GO. Za to pomyśl ile ograniczeń możesz mieć ze względu na braki światła.

IMHO bezsensem jest kupowanie 70-200 f4 IS jak niewiele dopłacając można kupić 70-200 f2.8.
    Ostatnio edytowane przez andres ; 13-03-2008 o 10:31 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

panoramować to można bez IS-a bez większego problemu, a spróbuj wykorzystać IS na hali w trakcie meczu? Uzyj IS na koncercie? Dla mnie w takich zastosowaniach jak autor tematu napisał IS jest zupełnie zbędnym dodatkiem natomiast więcej światła wręcz przeciwnie, a uwierz mi że w kiepskim swietle róznica pomiędzy f4 a f2.8 robi naprawde wiele.
    Jakoś IS wykorzystuję i działa - nawet na hali czy koncercie - IS ma to do siebie że nie pyta czy jest ciemno czy widno.. dopóki obiekt nie porusza się bardzo szybko to dla mnie to szkło wystarcza i świadomie kupiłem f4IS zamiast za te same pieniądze f2.8 bez IS'a bo do zdjęć jakie robię to szkło mi wystarcza.. oczywiście niewykluczone że jak naprawią mi nadgarstek to sobie kupię 70-200 2.8 ale wtedy na pewno w wersji z IS

Czy aby na pewno pomiędzy f2.8 a f4 jest jedna działka??
    hmm... raczej na pewno mimo że w aparacie są jakieś cyferki pomiędzy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A wracając do tematu znajoma robi fotki Canonem 70-200 f/2.8 dla ligowiec.net i super jej to wychodzi. Pstryka zarówno mecze jak i halę.
    Cześć C80. A ja robię Sigmą 70-200 f/2.8. Z piłki akurat mało jest moich zdjęć na ligowcu (na pogon.v.pl więcej). Możesz więc sobie porównać co daje moje 20D + Sigma i wspomniany przez Ciebie Canon 70-200 Magdy (w zestawie z 30D bodajże).

Na początku trochę byłem rozczarowany moją Sigmą (jest gdzieś tu na forum parę zdań o tym), ale z czasem mając możliwości porównania jej z innymi szkłami z tego zakresu (Canon 70-200 f/4.0 i Canon 70-200 f/2.8 ) doszedłem do wniosku, że jednak to był całkiem dobry zakup.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Witam, maggi robi dobre zdjęcia, choć pewnie można więcej wycisnąc z jej sprzętu, choćby podciągając ISO i skrócić czas.

Sam jednak zastanawiam sie nad zmianą mojej ciemnicy i właśnie rozpatruję Sigmę i Canona. Największym problemem Sigmy podobno jest ostrośc przy 200 mm. A jak to u ciebie wygląda?

PS. Zdaje się, że ma 40D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sigmę i Canona. Największym problemem Sigmy podobno jest ostrośc przy 200 mm. A jak to u ciebie wygląda?
    Może po prostu obejrzyj moje dwie ostatnie fotorelacje:
    Polska - Gwiazdy Orange Ekstraklasy
    Pogoń - Victoria
    Około 30% - 40% zdjęć jest na ogniskowej 200mm.

PS Na pewno 30D.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów