Strona 1 z 33 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Domyślnie Całkowicie początkujący

Jestem w zasadzie ignorantem, ale ponieważ jeszcze dawno temu na studiach interesowałem się fotografią (Pentacon Six TL) to choroba powróciła z podwójną siłą, zwłaszcza, że mam teraz masę czasu.
    Nie chcę jak na razie cyfrówki, ponieważ najpierw chcę się nauczyć fotografować analogiem.

Po paru latach wygrzebałem Praktica B100, nauczyłem się na nowo obsługiwać, następnie zakupiłem Praktica BX20 i obiektyw dodatkowo do niej CARL ZEISS JENA DDR - MC PRAKTICAR 3,5/135.

Było to raptem parę dni temu, ale poradzono mi abym jeszcze dokupił sobie aparat, co też uczyniłem:
    Canon EOS 50E z obiektywem Canon EF 50/1.8 wersja pierwsza metalowa.
    Wszystko, co wymieniłem poprzednio w bardzo dobrym stanie, wręcz idealnym.

Teraz widzę, że jednak pozostanę przy Canon, ale chciałbym wykorzystać w nim obiektyw MC PRAKTICAR 3,5/135 (bagnet) poprzez adapter.
    Już zamówiłem CHIP - http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=321749433 ale w żaden sposób nie mogę znaleźć oryginalnego adaptera, przypuszczam, że te na allegro są samoróbkami.

Proszę Was o odpowiedź, jakie korzyści będę miał używając MC PRAKTICAR zamiast będącego w standardzie Canon EF 50/1.8?
    Czy jest, o co „kopię kruszyć”?

Pozdrawia Waldek liczący w tym pierwszym poście na wyrozumiałość.
    --------------------------
    http://rafa.koralowa.pl

Domyślnie

Oryginalny adapter ?
    Chyba nie ma czegoś takiego.

A co do chipa lepiej było kupić z adapterem, poniewarz później jest od cholery roboty aby dobrze przykleić to ustrojstwo.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Jestem w zasadzie ignorantem,

Proszę Was o odpowiedź, jakie korzyści będę miał używając MC PRAKTICAR zamiast będącego w standardzie Canon EF 50/1.8?
    Czy jest, o co „kopię kruszyć”?

Pozdrawia Waldek liczący w tym pierwszym poście na wyrozumiałość.
    --------------------------
    Pewnie że jest o co walczyć bo to dwa całkiem inne szkła, ogniskowe
    135 mm i 50mm i trudno jedno zastąpić drugim jeśli tylko będzie działało szkiełko 135mm na tym adapterze to warto korzystać z obu.
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 05-03-2008 o 20:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafal913 Zobacz posta
    Oryginalny adapter ?
    Chyba nie ma czegoś takiego.

A co do chipa lepiej było kupić z adapterem, poniewarz później jest od cholery roboty aby dobrze przykleić to ustrojstwo.
    Dziękuję za poradę, ale w necie od dwóch dni szukam takiego adaptera i w desperacji zamówiłem tę wklejkę za 100zł.
    Adaptera jeszcze nie
    Jak znajdę to biorę natychmiast.

Stratus
    Pewnie że jest o co walczyć bo to dwa całkiem inne szkła, ogniskowe
    135 mm i 50mm i trudno jedno zastąpić drugim jeśli tylko będzie działało szkiełko 135mm na tym adapterze to warto korzystać z obu.
    Zdaję sobie sprawę, że nikt mi tu książki nie napisze, ale bardzo proszę o choćby ogólną wskazówkę gdzie stosować obiektyw 135 a gdzie standardowy.
    Przyznam, że nie chciałbym napsuć zbyt wielu filmów.
    Już i tak kupiłem kilka 12-tek, aby próbować.
    Tylko proszę nie odsyłaj mnie do książek.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Dziękuję za poradę, ale w necie od dwóch dni szukam takiego adaptera i w desperacji zamówiłem tę wklejkę za 100zł.
    Adaptera jeszcze nie
    Jak znajdę to biorę natychmiast.
    Widzę że nie za bardzo rozumiesz problem ( stąd zupełnie nie potrzebne akty desperacji)
    CARL ZEISS JENA DDR - MC PRAKTICAR 3,5/135 - czyli najprawdopodobniej m42 - musisz mieć przejście m42 - eos ---> wpisz gdziekolwiek w serwisie aukcyjnym. Jesli chcesz ostrzyć manualnie - wystarczy najprostszy kawałek aluminium za 30 pln - "wklejkę" wkleja się dość trudno jeśli nie wie się gdzie co i jak - tym bardziej że różne są "wklejki" i różne adaptery - jeśli nie znalazłeś to nie wiesz jak i czego szukać - niestety trzeba doczytać ....
    np tutaj : www.forum.stock-photo.pl. Wklejka jak to nazywasz da Ci potwierdzenie ostrości - nic więcej.

Zdaję sobie sprawę, że nikt mi tu książki nie napisze, ale bardzo proszę o choćby ogólną wskazówkę gdzie stosować obiektyw 135 a gdzie standardowy.
    Nie gniewaj sie Waldek ... (pamięta ktoś) ale to powinieneś wiedzieć - widzieć - można przecież coś od siebie nie tak że co i jak wszystko z sieci - a jakby oko do wizjera przyłożyć - widać co jest w 50 a co w 135 mm - czy nie

Pozdro!

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Przyznam, że nie chciałbym napsuć zbyt wielu filmów.
    Już i tak kupiłem kilka 12-tek, aby próbować.
    Tylko proszę nie odsyłaj mnie do książek.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------
    ... tak jak poprzednik pisze, oko do wizjera i metoda prób i błędów i niekoniecznie trzeba pstrykać i marnować klatki filmu, wystarczy poobserwować ile widać z każdym szkłem - oba szkła są typowo portretowe ale jak dobrze zaczniesz zoomować nogami to można znaleźć wiele zastosowań.
    Powodzenia w odkrywaniu

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    (...) PRAKTICAR 3,5/135 - czyli najprawdopodobniej m42(...)
    Prakticar ma mocowanie B-mount.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Prakticar ma mocowanie B-mount.
    Rozpęd i nie doczytanie przepraszam - mój błąd - co nie zmienia faktu że :
    www.allegro.pl/item319803277__adapter_canon_ef_eos_praktica_b_pb_ .html
    jest => ale faktycznie wygląda trochę na rzeźbę w guanie...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

135mm do drobnych azjatyckich modelek, a 50mm do roslych afroamerykanskich modeli
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

135 mm - prtretówka, lub jak kto woli krótki teleobiektyw, zastosowanie do: portretu i zdjęć całych postaci, z mocno rozmytym tłem, detali architektonicznych, niewielkich roślin itp
    50mm - obiektyw stadardowy, z grubsza rzecz biorąc nadaje się niemal do wszystkiego, z wyłączaniem ptaków (chyba ze to oswojone strusie) , architektury (chyba że chcesz fotografować same portale), samolotów (z wyłączeniem zdjęć od wewnątrz) i astrofotorafii :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 33 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów