Drogi Januszku, (z racji porównywalnego wieku, mam chyba prawo tak się zwracać).
Nawet nie wiesz, że pisząc jedno zdanie, nie elaborat odpowiedziałeś na moje pytanie.
Dopuszczalne dla danego obiektywu GO. Dobrze, że dopisałeś głębia ostrości.:wink:
Naprawdę są ludzie, którym wystarczy jedno sensowne zdanie i wszystko oczywiste.
Jakbym przeliczył nie licząc, że idiot – kamera za mnie pomyśli to nie popełniłbym tego błędu.
Często się zdarza, że robię ujęcia, zwłaszcza w puszczy w taki sposób, że lubię mieć ciekawy obiekt z boku kadru usiłując uchwycić ostrą panoramę.
Teraz popatrzę, co mam zamontowane w body i przeliczę odległość od pierwszego motywu, uważając abym nie stracił ostrości całej panoramy.
Podany przez Ciebie link znam na pamięć, widać nie wszystko sobie jeszcze z treści tam zawartych przyswoiłem.
RGB – zapamiętam.![]()
Dziękuję za link, BARDZO UŻYTECZNY, już siedzę i liczę dla wszystkich szkieł, jakie mam jak to wygląda przy różnych odległościach do obiektów, aby mieć ogólny pogląd.
PS. Wiele ludzi obawia się śmieszności, ma jakieś fobie bojąc się zadawać pytania nawet dla znawców naiwne.
Nigdy tych zahamowań nie miałem, gorsza dla mnie była niewiedza jak brak pytania.