Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Nie dajmy się zwariować !!!
    Sprzętowi fanatycy zawsze znajdą jedną działkę na tablicy więcej, albo mniej, aby zrobić wodę z mózgu osobom na takie manipulacje podatnym !
    Pozdrówka
    Też myślę ,że nie dajmy się zwariować i bierzmy co popadnie przecież to nie ma znaczenia czy szkło jest lepsze czy gorsze ...

Skoro płacę i to wcale nie małe pieniądze to mam to święte prawo wyboru ( tym bardziej ,że mam z czego wybierać) i nie ma to nic wspólnego z fantyzmem sprzętowym i robienia ludziom wody z mózgu .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Kurcze, nie dobijaj mnie... Na dniach mam zamiar nabyć to szkiełko, dotychczas, z tego, co czytałem, wynikało, że to jedna z solidniejszych i bardziej powtarzalnych konstrukcji Canona. Nawet w którymś ze starszych wątków na CB znalazłem stwierdzenia, że 85 f/1.8 można brać w ciemno. To, co piszesz, totalnie obala ten pogląd. Co konkretnie było nie tak w tych wadliwych egzemplarzach (na co zwracać uwagę)?
    Spoko , szkło jest bardzo fajne ja chyba faktycznie miałem pecha bo trafiłem na mydełko na 5d ( mój zoom 70-200/2.8 w tym zakresie 85 mm był dużo lepszy , nie mówiąc już o porównaniu z 135/2 ) po otrzymaniu dwóch kolejnych szkiełek wybrałem takie co jest ostre od pełnego otworu i niewiele ustępuje 135/2 i o to przecież chodziło !.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 04-03-2008 o 18:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Też myślę ,że nie dajmy się zwariować i bierzmy co popadnie przecież to nie ma znaczenia czy szkło jest lepsze czy gorsze ...

Po prostu miałem na myśli to, że jedni fotografują pejzaże, a drudzy tablice pomiarowe i niebezpiecznie podniecają się, że wyszło o jedną kreskę więcej (czy mniej).
    Kupując nową L-kę zazwyczaj nabywa się obiektyw wysokiej klasy, bo z tego wynika jej wysoka cena.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Kupując nową L-kę zazwyczaj nabywa się obiektyw wysokiej klasy, bo z tego wynika jej wysoka cena.
    Kolego, mogę to do stopki? Proszę..
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

czy ja tez moge dodac do stopki?

Awatar Neros
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Teraz to jest taka fobia ze jak kupuję nowe szkło to jest to w sumie więcej strachu niż radości a jak kupowałem Tamrona 17-50 to wogóle masakra! Potem siedziałem w domu i robiłem testy i już miałem wymieniać na inny ale na szczęście zrobiła się pogoda i wybyłem do lasu. Nagle okazało się ze wszystko jest ok.

btw. Jak można oceniać różnice w ostrości ( zapewne minimalne ) obiektywów klasy L na zwykłej laptopowej matrycy LCD w sklepie wśród klientów? bo nie rozumiem?
    C 30d : C 24-70 f2,8 : C 50 f1,8 : C 70-200 f4 : S ST-DG 500 SUPER

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Neros Zobacz posta
    btw. Jak można oceniać różnice w ostrości ( zapewne minimalne ) obiektywów klasy L na zwykłej laptopowej matrycy LCD w sklepie wśród klientów? bo nie rozumiem?
    Poziom aberracji (obwódki) bez problemu porównasz. Ostrość juz nieco gorzej ale na 100% podglądzie też się da.
    LCD laptopowy ma głównie problemy z wiernym odwzorowaniem kolorów a to nie jest niezbędne do oceny jakości szkła.

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

No ja w temacie ale z innej beczki...
    Padl mi monitor CRT i musialem kupic cos nowego----> LCD i okazalo sie ze moje e-lik lepiej rysuja, zdecydowanie lepiej:grin: :grin:
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Neros Zobacz posta
    Teraz to jest taka fobia ze jak kupuję nowe szkło to jest to w sumie więcej strachu niż radości a jak kupowałem Tamrona 17-50 to wogóle masakra! Potem siedziałem w domu i robiłem testy i już miałem wymieniać na inny ale na szczęście zrobiła się pogoda i wybyłem do lasu. Nagle okazało się ze wszystko jest ok.

Nie dajmy sie zwariować.
    Przedtem byłem w innej stajni i tam ludzie bardzo się cieszyli, że canonierzy nie dość że kupują sprzęt o wiele droższy, to jeszcze bardzo kiepskiej jakości, muszą wybierać spośród samych wadliwych egzemplarzy, a oni za drobne pieniądze mają sprzęt cacy, nie muszą wybierać, bo każdy egzemplarz jest dobry.
    Autentyk !!!

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 11-03-2008 o 23:29
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu

Domyślnie

I po co komu byl ten digital ? Zeby kupic obiektyw musze zabrac laptopa ( a lepiej jeszcze monitor LCD), lampe, statyw i tablice testowe ???
    A nawet jak wybiore najlepszy do 40D, czy mam gwarancje ze tak bedzie po zmianie na 5D ?
    Inna sprawa to obrot sprzetem po naprawach i z ewidentnymi wadami, ale to juz chyba powinny regulowac przepisy, sprzet po naprawie powinien miec wyrazne oznaczenie, a nowy odpowiednie zapakowanie np. foliowanie.
    Niektore sklepy typu MediaMarkt sa znane z tego, ze dostaja "drugi sort". Zapewne wiele sklepow w Polsce opyla tez zagraniczny "refurbished". W laptopach to standard.
    Wniosek z watku jest taki - kupowac osobiscie, u sprawdzonych sprzedawcow z mozliwoscia zwrotu jesli okaze sie kiepski. Wybieranie z kilku egzemplarzy nic tu nie da, jesli wszystkie sa podobne. Raczej trzeba miec sprawdzony odnosnik.

Uprawnienia umieszczania postów