Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

nie musze. wystarczy, ze patrze na zdjecia produkowane przez te obiektywy.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    nie musze. wystarczy, ze patrze na zdjecia produkowane przez te obiektywy.
    Cieszę się, że jesteś tak pewny siebie. Nie będę próbował niczego więcej wyjaśniać, bo ani mi, ani Tobie nie jest to potrzebne.
    Jarek

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

spoko, jak chcesz
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Cześć,
    Dziś po raz kolejny przekonałem się, że nawet wśród najlepszych szkieł można znaleźć "te perełki".
    Byłem zmuszony do kupienia 24-70L. Jeszcze miesiąc temu miałem swój dobry, sprawdzony egzemplarz, który w przypływie własnej głupoty sprzedałem. Niestety okazało się, że bez tego zooma nie zrobię wielu potrzebnych mi zleceń.
    Ale do rzeczy:

Przebierałem sobie spokojnie wśród 3 szkieł w dwóch sklepach. Sprawdzałem ostrość i aberracje na 3 ogniskowych. Jedno ze szkieł miało backfocus, ale tak konsekwentnie powtarzalny, że aż strach. Dwa pozostałe były bardzo dobre i równe. Jedno trochę bardziej aberrowało. Ponieważ różniły się też ceną, wróciłem do pierwszego sklepu, już z myślą tylko o zakupie. Sprzedawca odezwał się, że jakby coś, to ma jeszcze jeden egzemplarz. Myślę sobie, co mi tam..
    Czwarte szkło było jeszcze ostrzejsze od tego wybranego, nie było najmniejszych śladów aberracji. Strzał w dziesiątkę.

Aha, jako materiał do porównań mieliśmy ze sobą d3 z 24-70 i laptopa, czyli żadnego oglądania na ekranikach, przypominania sobie, jak pracował poprzedni itp.

Oczywiście sposób testowania był możliwie jak najbardziej podły, tyko na f/2.8, tylko świecące przedmioty, na których mogłem podejrzewać aberracje. Być może inni nie zauważyliby wady w ogóle do końca dni szkła, ale wierzcie mi, różnice w poszczególnych egzemplarzach są dość znaczne. Warto więc zarobić sobie na miano "pogromcy pudeł", jak pieszczotliwie sprzedawcy określają testujących do bólu

Dlaczego to wszystko napisałem? W czasie, gdy testowałem jedno szkiełko w FOTOIT wpadł jakiś koleś, poprosił to samo szkło, wyjął z pudła, obejrzał i zapłacił. W zasadzie zafundował sobie pełną loterię w temacie tego, co przyniósł do domu.
    mozesz przedstawic jakie robiles zdjecia zeby przetestowac tak przykladowo
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A sprzedaż wysyłkowa? Na forum jest sprzedawca, którego największym kapitałem jest nasze zaufanie. U niego bym kupił wysyłkowo.

Którego masz dokładnie na myśli? Jest tu kilku uczciwych sprzedawców

P.S Nie spinaj się nie potrzebnie, wiadomo że każdy kupując sobie szkło tym bardziej drogie chce mieć pewność że jest ok. Pozdrawiam i życze udanych fotek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    mozesz przedstawic jakie robiles zdjecia zeby przetestowac tak przykladowo
    Trzy ogniskowe przy f/2.8. 24, ok.50 i 70mm. Zawsze mierzyłem w wizytówkę przy świetle dziennym. Przy dwóch szkłach (tym z BF i AC wychodziłem jeszcze na zewnątrz pstrykając krzaki dla pewności). Zdjęcia z podparcia, czasy ok. 1/200 przy ISO 200. Oglądane na ekranie laptopa z cristal brite (to chyba najsłabsze ogniwo), ale później weryfikowane na dobrym EIZO.

Ostrość na wizytówce można ocenić bardzo dokładnie. AC też. Oczywiście ryzykowałem, ze może mieć skoszoną geometrię, ale na szczęście się udało. W warunkach sklepowych nic więcej i tak nie można zrobić.

Aha, testowo sprawdziliśmy w tych warunkach d3 z nowym 24-70 i dzięki temu mieliśmy dodatkowy punkt odniesienia.

Wykombinowałem jeszcze coś takiego, że testy robiłem na bardziej wymagającej puszce, niż będzie w rzeczywiście podłączana w pracy. Jak na 5D było idealnie, to na reporterskiej 1ce nie będzie gorzej.

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    Którego masz dokładnie na myśli? Jest tu kilku uczciwych sprzedawców
    Chyba tylko jednemu poza handlem chce sie pomagać innym opisując swoje doświadczenia ze sprzętem na forum. Mimo, ze sam miałem z nim przyjemność tylko telefonicznie, to jednak ufam takim ludziom.
    Kiedyś, w innym miejscu znałem podobnego handlującego z Łodzi. Nigdy się na nim nie przejechałem, a zostawiłem u niego na przestrzeni lat kilkadziesiąt tysięcy.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze mierzyłem w wizytówkę przy świetle dziennym.
    Pokaż no tą wizytówkę. A potem zacznij ją sprzedawać seryjnie jako kartę testową

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Aha, testowo sprawdziliśmy w tych warunkach d3 z nowym 24-70 i dzięki temu mieliśmy dodatkowy punkt odniesienia.
    Czy możesz kilka słów napisać o tym porównaniu do nikonowskiego 24-70 ? oczywiście w warunkach sklepowych Czy faktycznie jest taki dobry?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pokaż no tą wizytówkę. A potem zacznij ją sprzedawać seryjnie jako kartę testową
    Może najpierw zadzwonię do jej właściciela z pytaniem o wysokość rabatu na przyszłość

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Czy możesz kilka słów napisać o tym porównaniu do nikonowskiego 24-70 ? oczywiście w warunkach sklepowych Czy faktycznie jest taki dobry?
    Tak samo dobry, jak nasze 24-70. IMO trochę wolniej zbiera się do startu przy przeostrzaniu dużych odległości. Za to jest mniejszy niż nasz. Optycznie to samo. Przy czym to ostatnie zdanie traktujcie z rezerwą, po godzinie zabawy to ja nie chcę o niczym wyrokować.
    Jarek

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

jak czytam takie wątki to mam ochotę zmienić system na nikona. Onanizm pełną gębą. Jasne, warto dać znać, że lepiej sprawdzić obiektyw przed zakupem, ale bez przesady, przypomina mi się dowcip o spotkaniu anonimowych szumofobów :/ (robie 15 zdjęć testowych w ISO 1600 dziennie)
    Ja swój aparat kupiłem wysyłkowo, obiektyw dodatkowy wysyłkowo i się cieszę robiąc zdjęcia a nie stresuję i wkurzam na firmę canon, że przy 100% powiększeniu widać ślad niebieskiej obwódki na kilku literkach wizytówki trzymanej w ręce... a że mogłem pojeździć po 20 sklepach w mieście i wybrać obiektyw co by tego śladu nie było.
    A jak jest jakaś widoczna wada to można wysłać żeby wymienili.
    Jeszcze troche to inżynierowie Canona przyjdą i was porwą bo macie 50 tysięcy pomysłów na testowanie szkieł i was zatrudnią i będziecie musieli każdy obiektyw sprawdzić i napisać raport. A Wy się będziecie tym cieszyć.
    I jeszcze mało brakuje żeby tu przeczytać w takich wątkach "a ja mam lepszą L'kę bo wybrałem ją z 10 innych zjeżdżając całe województwo"

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów