Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

Witam

Jak wyglądają czasy ładowania lamp Metz 58 AF-1 i 580EX II ?

Czytając ten topic dochodzę do wniosku, że Metz jest lepszy od 580 i nie chodzi tu tylko o cenę. Dla mnie sprawa doświetlenia przy głównym świetle w sufit to na prawdę przydatna rzecz.

Czy ktoś zna inne argumenty przemawiające za Metzem, które tu jeszcze nie padły ?

dzięki za pomoc
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

ja zastanawialem sie nad lampa, po przeczytaniu opinii i zebraniu informacji stwierdzilem ze wystarczy mi 430 gdyz 580 byla i jest za droga [funkcje ktore i tak nie wykorzystam], ale pojawil sie Metz 58 AF-1 w cenie posredniej i z dodatkowym doblyskiem i przyznam ze ta wlasnie funkcja bardzo mnie zainteresowala a wiec jakie sa + i - metza w porownaniu z 430 poza sila blysku i cena oczywiscie, gdzie sa jakkies testy Metz 58 AF-1 lub jakies informacje, uzytkownicy czy ta lampa spelnia Wasze oczekiwania jakie sa wady????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.

Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!

Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.

Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!

Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.
    wlasnie canon nalepiej pasuje i wspolpracuje z canonem niestety

Początki nałogu

Domyślnie

Tak gadacie jakby ktokolwiek, kiedykolwiek miał problem typu dogadanie się Canon - Metz. Prawda jest taka, że ta lampa się świetnie dogaduje z Canonem, ma te same funkcje i jeszcze trochę, a do tego kosztuje mniej. Kupowanie dla Marki (bo to Canon :O zupełnie jak bym z tego powodu miał wpaść w zachwyt) jest bezsensu.

Oczywiście jak ktoś chce mieć spokój psychiczny, że Canon i Canon MUSI się dogadać (a w cale nie musi, bo miałem już taki przypadek) to bierze C i wszystko jest ok

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.

Domyślnie

Powiem tak, od poczatku posiadam 430-tke, i jeszcze mi jej w kosciele niebraklo. Trzeba moze nieraz zdeka zwiekszyc moc,pokombinowac katen i iso na maxa,ale wystarcza.Jestem ogolnie zadowolpony.Niebylo mnie wtedy stac na 580, a dzis kiedy bylem poniekad przygotowany na zakup 580 jako mastera, pojawil sie Metz.Widze coraz wiecej powaznych opini od ludzi ktorzy maja ta lampe,lub maja o niej pojecie, na temat tego palnika,ma ta sama liczbe i Dogaduje sie super z lustrami Canon.
    A tym wlasnie ze ma ten maly palniczek z przodu,w sumie w tym momencie wygrywa. Canon to Canon, ale Metz niejest jakas tam firma made in china czy cos, a uznym producentem Blitz-y. W sobote bede testowal w jednym z wiedenskich profifoto sklepow oba palniki, lacznie z moja 430.Juz sie niemoge doczekac, i musze powiedziec ze trzymam kciuki za Metz-em.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.
    Akurat z tym przynajmniej ja problemow w Wiedniu mial niebede.
    Ostatnio edytowane przez schuvi ; 27-02-2008 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Domyślnie

A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

To czekamy na twoje porównanie. Jestem mocno za Metzem, tylko praktyczny brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.

A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.

Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
    Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.

Czy to, że 550ex nie dopasowuje się do CROPA ma jakieś znaczenie dla 20D i 580/430 będa lepiej dopasowywały się matrycy czy poprostu wpływa to na oszczędność energii dając bardziej zwężony błysk? Bo 550 dla 30mm widzi 30mm, a 580 dla 30mm widzi 45mm CROP kochany!

Jeszcze na jedno pytanie nie moge się doszukać odpowiedzi.
    Jak ma się 550EX do 580EX nie chodzi mi o szybkość ładowania itp. ale o praktyczne doznania. Jak współpracuje z 20D? Nie ma problemów z niedoświetlaniem/przeswiatlaniem?
    Ostatnio edytowane przez gabrielr24 ; 27-02-2008 o 18:07

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    ....brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.

A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.

Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
    Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.
    tez stoje przed takim wyborem / dylematem w najblizszym czasie ... wszelkie informacje bardzo beda pomocne......
    brak serwisu - metz trzeba to niestety brac pod uwage mieszkajac np. nad Warta
    a jak gabarytowo C 430 i M 58?
    pracowalem na pozyczonej 380 ale nie bylem zachwycony niestety, prawdopodobnie to jednak brak doswaidczenia dal mi w kosc........
    to bedzie moja pierwsza wlasna lampa, pozniej chce dokupic jakas druga jako 2 do mobilnego studia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czy M 58 poza serwisem nie ma minusow?!?!?!?
    Ostatnio edytowane przez fmagik ; 28-02-2008 o 03:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów