Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    czyli można ją wyzwolić lampa wbudowaną w body?
    Nie do końca, pierwszym błyskiem ,a wbudowana błyska 2 razy...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Domyślnie

Metz'a 58 próbowałem na milion sposobów odpalić lampą zewnętrzną (1 błysk) i nie dało rady. Jeżeli Sigma ma wbudowaną fotocele to będzie reagować na pierwszy błysk. No chyba, że ma jakieś opcje na który błysk ma reagować w co wątpię

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Wyzwalanie błyskiem nie polega na wyzwoleniu jej pierwszym błyskiem to NIE FOTOCELA. Nie wiem jak jest w Canonie, ale w Nikonie była seria błysków dzięki której lampa slave ustawiałą się automatycznie i-ttl.
    Myślę, zę przy Canonie jest podobnie. Trzeba lampę wbudowaną przestawić jako master, a drugą jako slave. Wtedy lampa master ( ilością i długością przed błysków )da znać/ustawi w lampie slave odpowiednie parametry (moc błysku) przynajmniej ja tak to rozumiem.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem jak z nowszymi puchami ale 350D nie ma opcji slave/master lampy wbudowanej Mało tego, nie można wyłączyć e-ttl

To co mówisz apropo nikona jest prawdą. W nikonie ustawia się lampę na master i odpala się normalnie SB-800. W Canonie już tak różowo nie jest

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

To porażka ten Canon!! Nikon nawet miał fotocele i to już w Sb-600! Ja tego nie używam więc i tak mi nie potrzebne, ale od przybytku głowa nie boli :razz:

Wracając do tematu jeszcze jedno pytanko. Jak jest z gwarancją na METZA i CANONA chodzi mi o palnik i elektronikę, jak z okresem naprawy, długością gwarancji, serwisami(kontakt, profesjonalizm)

Początki nałogu

Domyślnie

No w kwestii fotoceli i złącza PC w Sabinkach to nikon rlz

Metz z tego co wiem nie daje gwarancji na palnik tylko rok na elektronikę. Gdzieś nawet na forum Cichy o tym pisał... Najlepiej jak on powie, w końcu sprzedaje

Z drugiej strony lampy aż tak nie padają więc sądzę, że gwarancja ma marginalną używalność.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    (.....)
    Z drugiej strony lampy aż tak nie padają więc sądzę, że gwarancja ma marginalną używalność.
    No może ale zawsze można "trafić w totka" i kupić taką, która padnie. I jedyne co wtedy zostaje to modlitwa do serwisu w Niemczech. Szczerze mówiąc mało kusząca perspektywa .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    58 ;-)
    tak wiem 58 ale tam mala doswatlajaca to chyba tyle ci "jaskolka"????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu

Domyślnie

wg instrukcji obsługi, przy fotografowaniu na dwa palniki, główny otrzymuje 85% mocy, a mniejszy 15% mocy przy założeniu, że ustawisz kontrujący na moc 1/1 (a przynajmniej tak rozumiem instrukcję ) Istnieje możliwość ustawienia jej jeszcze na 1/2 i 1/4 mocy.

Swoją drogą nie wiem ile ona ma LP i w sumie to mało ważna informacja. Ona jest tylko do kontrowania cieni jako błysk wypełniający i jedyna różnica polega na tym, czy bardziej likwidujesz cienie czy mniej, świadomie ustawiając jej moc w zakresie jaki podałem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    wg instrukcji obsługi, przy fotografowaniu na dwa palniki, główny otrzymuje 85% mocy, a mniejszy 15% mocy przy założeniu, że ustawisz kontrujący na moc 1/1 (a przynajmniej tak rozumiem instrukcję ) Istnieje możliwość ustawienia jej jeszcze na 1/2 i 1/4 mocy.
    Ja ustawiam zawsze 1/4 mocy i błysk jest wystarczający. Tak, że moim zdaniem spokojnie wystarczy do doświetlania przodu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów