Metz'a 58 próbowałem na milion sposobów odpalić lampą zewnętrzną (1 błysk) i nie dało rady. Jeżeli Sigma ma wbudowaną fotocele to będzie reagować na pierwszy błysk. No chyba, że ma jakieś opcje na który błysk ma reagować w co wątpię![]()
Wyzwalanie błyskiem nie polega na wyzwoleniu jej pierwszym błyskiem to NIE FOTOCELA. Nie wiem jak jest w Canonie, ale w Nikonie była seria błysków dzięki której lampa slave ustawiałą się automatycznie i-ttl.
Myślę, zę przy Canonie jest podobnie. Trzeba lampę wbudowaną przestawić jako master, a drugą jako slave. Wtedy lampa master ( ilością i długością przed błysków )da znać/ustawi w lampie slave odpowiednie parametry (moc błysku) przynajmniej ja tak to rozumiem.
Nie wiem jak z nowszymi puchami ale 350D nie ma opcji slave/master lampy wbudowanejMało tego, nie można wyłączyć e-ttl
To co mówisz apropo nikona jest prawdą. W nikonie ustawia się lampę na master i odpala się normalnie SB-800. W Canonie już tak różowo nie jest![]()
To porażka ten Canon!! Nikon nawet miał fotocele i to już w Sb-600! Ja tego nie używam więc i tak mi nie potrzebne, ale od przybytku głowa nie boli :razz:
Wracając do tematu jeszcze jedno pytanko. Jak jest z gwarancją na METZA i CANONA chodzi mi o palnik i elektronikę, jak z okresem naprawy, długością gwarancji, serwisami(kontakt, profesjonalizm)
No w kwestii fotoceli i złącza PC w Sabinkach to nikon rlz
Metz z tego co wiem nie daje gwarancji na palnik tylko rok na elektronikę. Gdzieś nawet na forum Cichy o tym pisał... Najlepiej jak on powie, w końcu sprzedaje
Z drugiej strony lampy aż tak nie padają więc sądzę, że gwarancja ma marginalną używalność.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
wg instrukcji obsługi, przy fotografowaniu na dwa palniki, główny otrzymuje 85% mocy, a mniejszy 15% mocy przy założeniu, że ustawisz kontrujący na moc 1/1 (a przynajmniej tak rozumiem instrukcję) Istnieje możliwość ustawienia jej jeszcze na 1/2 i 1/4 mocy.
Swoją drogą nie wiem ile ona ma LP i w sumie to mało ważna informacja. Ona jest tylko do kontrowania cieni jako błysk wypełniający i jedyna różnica polega na tym, czy bardziej likwidujesz cienie czy mniej, świadomie ustawiając jej moc w zakresie jaki podałem![]()