Strona 126 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226626 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 251 do 1 260 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przepiękne wnętrza 8).
    My tu o chlebie, a Kolega o niebie
    Dla odprężenia: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=26705371 widać, że trzeba mieć i D3 i Mk III
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Chciałem wcześniej napisać, ale dałem se siana. Napiszę więc teraz: na miniaturkach niewiele widać. Dodatkowo solidnie odszumionych (twarze plastkikowe, włosy cuś takie nieco beretowate). Nie twierdzę, że Canonem się tak da. Twierdzę tylko, że te czułości są ok tylko do publikacji webowych. Czyli w zastosowaniach ślubnych jakoś tak niekoniecznie.

Taką mam koncepcję
    Powtórzę tylko - "Nic, że droga wyboista, ważne, że kierunek słuszny".
    (gościa prosili o NEF-y, ale się wzbraniał...)
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 08-02-2008 o 23:41 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

uważam że firmie Canon nie pozostaje teraz nic innego jak wypuścić nową lustrzankę cyfrową z nowym algorytmem zaszumiającym - i mówić klientom że szumy są OK, podobnie jak piękne ziarno na kliszy.
    Nie przyszło Wam do głowy że szum może być ładny ? tak jak ładny może być bokeh ?
    ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Nie przyszło Wam do głowy że szum może być ładny ? tak jak ładny może być bokeh ?
    ;-)
    Może, rzecz w tym, że szum kolorowy (a taki produkują obecne matryce) jest nienaturalny i dlatego razi (nam po ciemku też przecież wzrok szumi, ale - jakby to rzec - "po luminancji", bo czopki (te od kolorów) się po prostu wyłączają). Stąd bardziej akceptujemy ziarno/szum na zdjęciach cz-b i stąd osobne dla kolorów suwaki w odszumiaczach.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    uważam że firmie Canon nie pozostaje teraz nic innego jak wypuścić nową lustrzankę cyfrową z nowym algorytmem zaszumiającym - i mówić klientom że szumy są OK, podobnie jak piękne ziarno na kliszy.
    (...)
    Na pewno tak nie zrobią . Zresztą po co?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Szelki czy jak?

No to znowu z innej beczki :
    W sumie nigdy nie fociłem dwoma korpusami jednocześnie i dwoma stałkami, ale ostatnio się do tego zabieram.
    Kombinowałem sobie jak można by wygodnie nosić dwa korpusy jednocześnie żeby oba były pod ręką. Najoptymalniejsze ułozenie dla mnie to każdy korpus wiszący na innym ramieniu. Póki stoję jest OK, ale jak bym się zaczął bujać, schylać, klękać, przechylać, myślę że dosyć duże było by prawdopodobieństwo, że nieuzywany aktualnie korpus zsunął by się z ramienia i wylądował na glebie... Miałem pomysł, żeby jakoś spiąć paski obu aparatów ze soba , lub coś w tym stylu, ale nie bardzo sobie to wyobrażam w praktyce
    Mozecie się podzielić jakimiś doświadczeniami w tym względzie? Może jakieś szelki lub coś w tym stylu??
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

jedna puszka na prawym ramieniu (nie wiem czemu prawym bo żem mańkut jest) druga na szyi... dla mnie najwygodniej

Slawek33
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Właśnie przebrnąłem przez ponad 100 stron tego wątku (2 dni mi to zajęło) i zauważyłem, że bardzo mało wypowiedzi dotyczyło obiektywu 17-55/2.8
    Zrobiłem nim kilka ślubów i uważam, że do tego zadania jest wprost idealny (oczywiście w swojej klasie cenowej i na cropie). Obecnie można go kupić nowy na Allegro za niecałe 3 tys. zł
    Myślałem też już wiele o foceniu dwoma puszkami ze stałkami, jednak nie zgadzam się, że ogniskowe 35 i 85 na cropie sprawdzą się na ślubie, a na 5D narazie mnie nie stać Przeanalizowałem swoje zdjęcia i uważam, że najlepiej by było mieć 50/1.4 i na drugim body coś szerszego 20, 24mm i tu jest problem bo L-ka 24mm strasznie droga i nie powala na kolana tak jak 35L, wsumie dało by radę focić 20/2.8 ale co by mi to dało, światło 2.8 mam na moim zoomie i jakość odważę się powiedzieć taka sama.
    Tak, że dopóki nie dorobię się 5D i 35L o takim foceniu na dwie stałki muszę zapomnieć, a szkoda bo lubię stałeczki
    Ostatnio edytowane przez Slawek33 ; 27-02-2008 o 10:19

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam na piątce zapiętą najczęściej stałke 35/2 a na 40D 50/1.4 lub 85/1.8 do detali i portretów. Jesli masz (lub zamierzasz mieć) dwa cropowe korpusy, to polecam na jednego stałkę 50 lub 85mm a na drugie tamronka 17-50/2.8 jako wersje ekonomiczną, a jako nie ekonomiczną Canona 16-35/2.8

Maciek Toliński

Slawek33
    Guest

Domyślnie

No mam 2 korpusy cropowe, tyle, że drugi to 300D i jest w zapasie i nigdy (na całe szczęście) nie używany na ślubach, 85/1.8 zakładam w czasie kazania żeby kilka portretów zrobić młodym i rodzinie. Myślę o drugim 30D tylko, ze nadal uważam, że nie będę miał co do niego podpiąć, bo 35/2 wąsko i nie ma USM, a posiadam canona 17-55/2.8 i za bardzo nie widzę sensu focenia tą 35/2, jedynie 35L by mnie kusiło, ale i tak boje się, że większość zdjęć robił bym zoomem i nie wiem czy warto tyle pieniędzy inwestować.
    Nadal uważam, że jeżeli chodzi o śluby to 35mm tylko na FF.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no to przecie piszę żę podpinam to do 5D

Maciek Toliński

Strona 126 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226626 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów