Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tyle pięknych słów ale nie zauważyłem żeby ktoś broniąc 5d przed atakami niepełnej klatki wspomniał o "magicznym" obrazie który FF generuje... Więc wspominam

Sam teraz przerzucam się na 5d. Jeśli ktoś jojda że ma wolny AF to chciałem przypomnieć że aparat to nie wszystko. Fotograf może w pewnym wymiarze nadrobić braki sprzętowe. Ja bez wielkich problemów robie na 85/1.2 zdjęcia w tańcu a jest to najwolniejsze szkło jakie miałem w rękach.

Mogłbym przecież strzelać 17-40 z lampą i bez problemu ALE nie byłoby tej magii.
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 01-02-2008 o 02:48
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    piszesz o 9kzł nie bardzo rozumiem zatem Twój wcześniejszy dylemat :

czy sądzisz, że kupisz Dsa II w tej kwocie ? To chyba jakieś nieporozumienie - oczywiście jest spory wybór używanych (co świadczy, że jednak ludzie przesiadają się na ds III ) - ale nie widziałem ceny niższej, niż 12-13k zł
    jest jeszcze cos poza allegro, na ebayu jak sie dobrze przymierzysz, mozesz miec ds II za 9000 PLN ( +-3600 $)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Tyle pięknych słów ale nie zauważyłem żeby ktoś broniąc 5d przed atakami niepełnej klatki wspomniał o "magicznym" obrazie który FF generuje... Więc wspominam

Sam teraz przerzucam się na 5d. Jeśli ktoś jojda że ma wolny AF to chciałem przypomnieć że aparat to nie wszystko. Fotograf może w pewnym wymiarze nadrobić braki sprzętowe. Ja bez wielkich problemów robie na 85/1.2 zdjęcia w tańcu a jest to najwolniejsze szkło jakie miałem w rękach.

Mogłbym przecież strzelać 17-40 z lampą i bez problemu ALE nie byłoby tej magii.
    Zebysmy sie dobrze zrozumieli, wydaje mi sie ze jestem swiadomym 33 letnim fotografem, i jesli pisze ze obraz z 5D jest naprawde dobry, a AF czasem zawodzi, to wiem co mowie, acha, i zeby komus nie przyszlo do glowy - punkt pomiaru ostrosci to nie jest gladka powierzchnia :-) Rippek, tez fotografowalem 5D, zrobilem nim chyba z 10 slubow. Wydaje mi sie ze potrafie dosc obiektywnie ocenic prace tym aparatem. Dlatego, bardziej sklaniam sie do Ds II. Mam jeszcze czas do konca marca, bo sezon zaczynam w kwietniu. Mam nadzieje ze dokonam slusznego wyboru.
    Ostatnio edytowane przez bastiano ; 01-02-2008 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyle pięknych słów ale nie zauważyłem żeby ktoś broniąc 5d przed atakami niepełnej klatki
    Jakiej niepełnej klatki?
    Wątek jest o 1Ds MkII vs 5D głównie.... tak więc pełna vs pełna .

Może pomyliłeś ten wątek z tym? http://canon-board.info/showthread.php?t=27613

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Znakomicie! Nareszcie ktoś to powiedział: nie wystarczy aparat.. Trzeba mieć i DOBRE szkła i umiejętności! AF za wolny?! A umiesz robić na manualu? A wiesz co to odległość hiperfokalna i UMIESZ to stosować? 5D jest naprawdę fajnym aparatem ty bardziej że z a p o r a cenowa dzieli go od 1Ds - i chyba tak zostanie. Zawsze taka była filozofia firmy i ....dzięki Kanonie że dałeś nam 5D - bo FF nic nie zastąpi. A jak ktoś ma wątpliwości: wyciągnę powiekszenie z klatki ale co zrobię jak za plecami sciana?
    Ps. Ty! Co tam pisałeś że odkładasz na "piatkę" etc...! DOBRZE ROBISZ!

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    A umiesz robić na manualu? A wiesz co to odległość hiperfokalna i UMIESZ to stosować? !
    obawiam się, że Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Wróć może jeszcze raz do pierwszego postu w tym wątku i przeczytaj go raz jeszcze. Może wtedy dojdziesz do wniosku, że uwagi o hiperfokalnej, manualu itp. są tutaj nie na temat.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Znakomicie! Nareszcie ktoś to powiedział: nie wystarczy aparat.. Trzeba mieć i DOBRE szkła i umiejętności! AF za wolny?! A umiesz robić na manualu? A wiesz co to odległość hiperfokalna i UMIESZ to stosować? ......
    Oczywiście że wiem co to hiperfokalna!!! Badzo często z niej korzystam w 85/1.8 - szczególnie przy pełnej dziurze (no max 2.8 ) i odległości focenia tak do 1,5 metra. Bardzo dobrze też mi się sprawdzało z 70-200/2.8 przy 200mm 2.8 w portrecie!! Wyniki są rewelacjne! Polecam!

P.S.
    Zanim następny raz napiszesz tego typu wykład mistrzu, to się zastanów co to jest hiperfokalna i dla jakich ogniskowych i zakresu przysłon można ją skutecznie stosować. Jak sobie odpowiesz na to pytanie, to przyporządkowanie do tej techniki rodzaju fotografii, będzie dość proste..
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

"Wykład" nie był dla ciebie m i s t r z u ARKAN.
    Był tylko moją uwagą do zacytowanego fragmentu (nota bene popierającą tezę ) że nie można wszystkiego zwalać na aparat i że są różne metody....
    A tu: jeden wyrwał fragment z kontekstu bez zrozumienia całości i odsyła mnie "gdzieś"; drugi też ma mi za złe że o czymś piszę - a on ma TAKIE problemy...
    M i s t r z u - a może zamiast pastwić sie nad moim niezrozumiałym tekstem - zapytaj kolegi co miał na myśli pisząc:"...fotograf może w pewnym wymiarze nadrobić braki sprzętowe. Ja bez wielkich problemów robie na 85/1.2 zdjęcia w tańcu a jest to najwolniejsze szkło jakie miałem w rękach..."

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Ja bez wielkich problemów robie na 85/1.2 zdjęcia w tańcu a jest to najwolniejsze szkło jakie miałem w rękach...
    pokaż proszę jakieś przykłady zdjęć z tańca na 1.2.

pracuje na 5d, mam 35 L, 50L, 85L, 135 L - z wszystkimi - na pełnej dziurze, bez względu na ogniskową, fotografowanie tańca to wielkie wyzwanie, a ilośc przestrzelonych fot jest niemała. stąd dziwi mnie, że ty robisz to "bez wielkich probelmów". chciałbym poznać receptę.

Domyślnie

używam 1ds Mark II w warunkach studyjnych.
    nie miałem w ręku 5D więc nie mogę porównywać, natomiast dziwi mnie
    pomysł 1Ds mark II w roli aparatu do reporterki.. to straszna krowa jest (w sensie rozmiarów). Ja lubię jak dobrze aparat leży w ręku, ale 1ds II to chyba przesada jeśli chodzi o chodzenie z nim przez kilka/kilkanaście godzin.
    no, ale może to kwestia rozmiarów dłoni.. nie wiem.
    mogę tylko jeszcze pochwalić 1Ds II - to po prostu rewelka jest w studiu - leży w łapie pewnie, wszystko na wierzchu jest, dosłownie wszystko, opanowanie tego zajmuje mało czasu... ech... niezła maszynka. I SOLIDNA.
    natomiast nie wiem czy jest to demon szybkości ? - 4 klatki na sekundę - jak to się ma do innych canonów z wyższych półek ?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jeśli chodzi o gabaryty - 1ds mkII jest świetny, jak piatka z gripem, moze ciut wiekszy - wywazony, dobrze sie trzyma. to nie jest problem, wrecz zaleta

Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów