Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie 1Ds Mark II vs 5D

Użytkuję Canona 5D. Ogólnie to solidny sprzęt, ale można mieć sporo zastrzeżeń do AF tj. szybkości i celnośći. Planuję przesiadkę na Marka II DS, bo widzę, że ceny spadają (na razie używanych) i chcę mieć sprzet profi do reporterki i ślubów, a tu mój 5 D już kilka razy mnie zawiódł.
    Jeżeli ktoś miał REALNY kontakt z tym sprzętem, to chętnie zasięgnę rady czy warto. Za sumę, za jaką można kupić obecnie Marka II DS spodziewam sie też wyraźnie lepszej jakości zdjęć niż z 5D !, a nie wiem, czy opinie krążące na temat wyższej jakości fotek z DS II niż z 5 D są prawdziwe, bo o 5 D też krążyły legendy, które przynajmniej w relacji do ceny zakupu, moim zdaniem, były przesadzone.

Domyślnie

Do reporterki kup 1D Mark III, jest rewelacyjny, chyba, że masz zestaw szkieł, z którymi sobie nie poradzisz przy 1,3x.
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Mark III odpada, ostatnio czytałem posta na jakimś niemieckim forum foto, gdzie gość, sprzedał 5 D i wziął właśnie Marka III, a potem żalił sie na gorszą jakość zdjęć niż w 5 D i na cropa. Ale oczywiście, do samej reporterki to genialny sprzęt....

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Mark III odpada, ostatnio czytałem posta na jakimś niemieckim forum foto, gdzie gość, sprzedał 5 D i wziął właśnie Marka III, a potem żalił sie na gorszą jakość zdjęć niż w 5 D i na cropa. Ale oczywiście, do samej reporterki to genialny sprzęt....
    fotografuję śluby i uważam, że 1d mk III to najlepszy z obecnie dostępnych sprzęt do ślubów (wcześniej używałem 5d).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    fotografuję śluby i uważam, że 1d mk III to najlepszy z obecnie dostępnych sprzęt do ślubów (wcześniej używałem 5d).
    Jeszcze przez miesiąc najlepszy
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Co masz na myśli?
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

sv
    Guest

Domyślnie

jasne:-)

za miesiąc najlepszy będzie 1ds mk III, a mareczek spadnie na drugie miejsce :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta

Nie tylko do samej reporterki..
    Ale jeśli o reporterce, to..
    Jakość w 5D będzie nieznacznie lepsza, bo więcej pixeli i nieco większe. Natomiast pytanie, czy ze ślubów i reportaży robisz plakaty w 300dpi? Na odbitkach do 30x45 nie zauważysz pewnie żadnej różnicy.
    Crop dla mnie jest błogosławieństwem, bo szeroki kąt z 16mm robi mi się ok.21mm, a to już zupełnie wystarcza do reportaży, natomiast łatwiej jest na długim końcu, tzn. nie muszę ze sobą wszędzie nosić dodatkowo 300mm z 1,4x.
    Pozostałe rzeczy wypadają na korzyść 1D MarkIII, tzn. AF, ISO, live view, lcd, "dual core", nie mówiąc o uszczelkach i innych standardowych cechach jedynek.
    A w studio też z powodzeniem, dobre 10mln jest już wystarczające do prawie wszystkich zastosowań. Jeśli nie, to 1Ds MarkIII raczej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    o tym to się za miesiąc przekonamy, jak zobaczymy i popracujemy
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 11-10-2007 o 00:50 Powód: Automerged Doublepost
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

tylko ten 5d II nie bedzie miał tych uszczelek i AF..
    Canonie! Ja chce cyfrową wersje eos'a 3!
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Domyślnie

Użytkuję Canona 5D. Ogólnie to solidny sprzęt, ale można mieć sporo zastrzeżeń do AF tj. szybkości i celnośći.
    a nie wiem, czy opinie krążące na temat wyższej jakości fotek z DS II niż z 5 D są prawdziwe, bo o 5 D też krążyły legendy, które przynajmniej w relacji do ceny zakupu, moim zdaniem, były przesadzone.
    popieram w całej rozciągłości ....Niektórzy wydali dwa razy wiecej na 5d a i tak lepszych jakosciowo i technicznie fotek nie robią...od czasu do czasu jakiś portrecik który i tak ogladaja tylko na standardowej odbitce albo pomniejszonej wersji w necie Przedewszystkim licza sie mozliwosci jakie daje aparat jak koledzy pisza wyzej...dłuzszą ogniskową na aps-c i aps-h oraz wiecej klatek na sekunde i celniejszy af widac nawet na najmniejszej odbitce no i nie trzeba juz nosic ze soba mega ciezkich szkieł z mega ogniskową
    Ostatnio edytowane przez canik ; 11-10-2007 o 13:09

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów