Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Nie no chłopie pierw piszesz

Cytat Zamieszczone przez aNgest Zobacz posta
    A szkoda...Mi nie zalezy zeby on byl wiekszy, ten z 30D spokojnie wystarcza, ale na nim nic nie widac. A jesli chodzi o LV to nie wiem, ja tego nie uzywam.
    Na poczatku jak dostalem 40stke to sie przerazilem tym wyswietlaczem, pomyslalem ze sprzedam i doloze do 5D. A teraz to jest mi on potrzebny tylko do histogramu :-)
    potem

Cytat Zamieszczone przez aNgest Zobacz posta
    tylko dla tego sie ciesze z tych 3cali.
    Czyżbyś miał jakiś problem z powieleniem osobowości? Odrobinę konwsekwencji w osądach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MindFlyer Zobacz posta
    Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro
    za tą cenę jeżeli już to moim zdaniem lepiej canona 100 macro
    o ile bedziesz go wykorzystywał do makro bo jak nie to stanowczo lepiej 70-200/4. I nie upierałbym się na toim miejscu na maks F 3,5. Pomiędzy 3,5 a 4 różnica niewielka a obiektyw naprawdę świetny
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 01-02-2008 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta

za tą cenę jeżeli już to moim zdaniem lepiej canona 100 macro
    o ile bedziesz go wykorzystywał do makro bo jak nie to stanowczo lepiej 70-200/4. I nie upierałbym się na toim miejscu na maks F 3,5. Pomiędzy 3,5 a 4 różnica niewielka a obiektyw naprawdę świetny
    tak, pewnie lepiej, ale to juz 500pln więcej :/

70-200 moze w przyszlosci... te 2500pln to jeszcze nie teraz

no i generalnie: czy canona, czy tamrona?

co ew. o tych sądzisz? (w zamian za tamrona SP AF 90mm f/2,8 Di Makro)

Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus
    Canon EF 100mm f/ 2 USM

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MindFlyer Zobacz posta
    Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus
    Canon EF 100mm f/ 2 USM
    135 to softfocus - Nie miałem w rękach to nie mogę nic o nim powiedzieć ale to specjalistyczny obiektyw do portretu z funkcją rozmycia tła
    100 - bardzo dobry, porównywalny z 2,8 tyle że nie ma makro czyli nie ma skali 1:1 i odległość ostrzenia około metra.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Co do manualnego ustawiania ostrości w LV to przy powiększeniu 5x i 10x można dokładnie ustawić ostrość bez problemów. Dodam że z pewnością można to zrobić lepiej niż poprzez wizjer.
    Z pewnością ale jak robię zdjęcia na koncertach to nie mam raczej ani chęci ani czasu na bawienie się w manual. Zrobiłem próbę i oczywiście da się ale ... to nie jest to . Do tego jednak sporo fotek miałem nieostrych. Zapewne wina leży po mojej stronie (jak zwykle) ale to nie zmienia faktu, że impuls do sprawienia sobie tej puszki u mnie mocno osłabł.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Muzyk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toomy Zobacz posta
    Witam wszystkich na początku!

Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D

Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.

Po drugie: mam starego Canona A-1 z 1979 i parę dobrych do niego szkieł a na allegro znalazłem pierścienie umożliwiające podłączenie obiektywów ze starym bagnetem, do EOS'ów. Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?

dzięki
    Bierz 400D.
    Im więcej zer tym lepiej.
    W końcu Borewicz to nie Bond (07 --> 007)

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muzyk Zobacz posta
    Bierz 400D.
    Im więcej zer tym lepiej.
    W końcu Borewicz to nie Bond (07 --> 007)
    Ależ to piękne...
    Do podpisu sie nadaje!
    Pozdrawiam - zadowolony niezmiernie po tak zwanym "downgrejdzie"
    400-->40
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z pewnością ale jak robię zdjęcia na koncertach to nie mam raczej ani chęci ani czasu na bawienie się w manual. Zrobiłem próbę i oczywiście da się ale ... to nie jest to . Do tego jednak sporo fotek miałem nieostrych. Zapewne wina leży po mojej stronie (jak zwykle) ale to nie zmienia faktu, że impuls do sprawienia sobie tej puszki u mnie mocno osłabł.
    Kolekcjoner - zaskakujesz mnie pozytywnie - po raz pierwszy (chyba) od dłuższego czasu piszesz coś o swoich fotografiach
    Czyli co - miniMarka 40D nie bierzesz?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Kolekcjoner - zaskakujesz mnie pozytywnie - po raz pierwszy (chyba) od dłuższego czasu piszesz coś o swoich fotografiach
    Czyli co - miniMarka 40D nie bierzesz?
    A po co ja mam pisać o fotografiach - wolę je robić. To forum sprzętowe to gadam o sprzęcie .
    Co do 40D to nie wiem - kusi mnie, bo tani. Będę go miał pradopodobnie na dłużej w najbliższym czasie to potestuję. Napaliłem się, bo w mojej pracy potrzebuję czegoś co robi bardzo dobrej jakości zdjęcia ale jest ciche - najlepiej całkowicie bezgłośne. Tyle że brak tego Af-a mnie zmasakrował. Nie myślałem, że aż tak się uzależniłem . Próbowałem kompaktów ale co można narobić kompaktem w kościele chyba nie muszę tu objaśniać .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-02-2008 o 01:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

135 to softfocus - Nie miałem w rękach to nie mogę nic o nim powiedzieć...
    Ja miałem okazję się nim kiedyś pobawić i powiem krótko: nie warto.
    ....ale to specjalistyczny obiektyw do portretu z funkcją rozmycia tła
    Nie rozmycia tylko zmiękczenia i nie tła a całego obrazu, tło to się rozmywa wywalając je poza GO, dzięki zastosowaniu odpowiednio dużego otworu przesłony ;-)
    A wracając do szkła to jest to relikt czasów całkowicie analogowych, bo to co daje funkcja SF można osiągnąć w PSie, z dużo lepszym efektem. Dodatkowo, nie zachwyca ostrością, od stalek wymaga się więcej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Proszę o podpowiedż. Kolekcjoner pisze, że w 40D brak jest AF. O co chodzi z tym AF-em,? Trochę mało o tym wiem.
    Ostatnio edytowane przez Szaza 36 ; 03-02-2008 o 15:05

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów