Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie jest to może Brawia ale to aparat, a nie telewizor. Nawet w LV zupełnie wystarcza.
    A szkoda...Mi nie zalezy zeby on byl wiekszy, ten z 30D spokojnie wystarcza, ale na nim nic nie widac. A jesli chodzi o LV to nie wiem, ja tego nie uzywam.
    Na poczatku jak dostalem 40stke to sie przerazilem tym wyswietlaczem, pomyslalem ze sprzedam i doloze do 5D. A teraz to jest mi on potrzebny tylko do histogramu :-)
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aNgest Zobacz posta
    A szkoda...Mi nie zalezy zeby on byl wiekszy, ten z 30D spokojnie wystarcza, ale na nim nic nie widac.
    Na którym nic nie widać? na 30D czy na 40D?

Wyświetlacz nie służy do obróbki zdjęcia. Ma dać pojęcie o tym jak zdjęcie jest skadrowane. Ocena kolorystyki na wyświetlaczu to chyba jakaś pomyłka. Do tego służy dobrze skalibrowany monitor a nie wyświetlacz. Zresztą założę się że i tak wiele z piszących tu osób ma źle skalibrowane monitory to o czym w ogóle tu pisać.
    Co do manualnego ustawiania ostrości w LV to przy powiększeniu 5x i 10x można dokładnie ustawić ostrość bez problemów. Dodam że z pewnością można to zrobić lepiej niż poprzez wizjer.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

MindFlyer
    Guest

Domyślnie Prośba O Pomoc !!

Witam serdecznie wszystkich!

Żeby nie przynudzać i nie przedłużać postu, napiszę tylko tyle, że obczytałem się przez ostatni czas o puszkach najróżniejszych, że hej Chcę właśnie zakupić sobie 40D.. .Wychodzi, że w tej klasie cenowej, którą sobie upatrzyłem ten model będzie najlepsiejszy chyba.

ALE!

Właśnie - w związku z zakupem puszki chciałbym też kupić jakieś porządne szkiełka... Myślałem o czymś raczej ze średniej półki (~1000-1500). Zależy mi na kilku rzeczach, jeden obiektyw chciałbym mieć szerokokątny (np 17-70), drugi jakiś tele (p 70-200). I tu właśnie pojawia się problem... Czy może np kupić jeden 17-200? A może jeden 17-70, a drugi stałkę 90? Chciałbym usłyszeć Wasze opinie w co ew. warto zainwestować?

Słyszałem, że TAMRONy są godne uwagi i nieco tańsze od CANONów. Jak to się ma do rzeczywistości? Moglibyście mi wskazać najlepszy wybór? Sam już się zagmatwałem w tych wszystkich testach :/ (oczywiście na optycznych, fotopolisie i innych przejrzałem już wszystko). Teraqz liczę już tylko na Wasz głos i Wasze sugestie.

Będę bardzo wdzięczny i zobowiązany. (Jako, że sprzęt chce zamówić jeszcze dzisiaj - potrzebny mi bedzie po weekendzie - proszę z góry bardzo uprzejmie o szybką odpowiedź)

Reasumując: chcę dwa uzupełniające się obiektywy, za dobrą cenę i z super jakością. PROSZĘ O PORADĘ !

dzięki!

m.

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MindFlyer Zobacz posta
    Reasumując: chcę dwa uzupełniające się obiektywy, za dobrą cenę i z super jakością.
    w Erze

kupowanie szkła w stylu 17-200 to nie jest dobry pomysł.
    z długich tele najtańszym i najlepszym wyborem jest L 70-200/4
    z krótkim i tanim w canonie jest problem. Dobre opinie mają tamrony 17-50 (czy jakoś tak - znajdziesz na forum) ale są też użytkownicy niezadowoleni, którzy wymienili je na canona.

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

no tak.. nie można mieć wszystkiego... a zapomniałem jeszcze dodać, że chciałbym do tego jakieś f/2,8 :] (no max to jest 3,5)

przy tym CANONie to już jest 5000pln przy f/2,8.. to trochę nie ta półka cenowa

Ale dzięki za info, czekam na kolejne.. może ktoś ma jakiś fajny, ciekawy i konkretny pomysł?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Na którym nic nie widać? na 30D czy na 40D?
    Na 40D

Ocena kolorystyki na wyświetlaczu to chyba jakaś pomyłka. Do tego służy dobrze skalibrowany monitor a nie wyświetlacz. Zresztą założę się że i tak wiele z piszących tu osób ma źle skalibrowane monitory to o czym w ogóle tu pisać.
    Skoro nie wazna jest kolorystyka to mozna i monochromatyczne wstawiac, ale skoro juz jest ten wyswietlacz to przynajmniej niech bedzie wyrazny.

A jesli chodzi o kalibracje, to kalibrator nie jest juz jakims ogromnym przedsiewzieciem finansowym. Ceny sa juz od 400zl. Ja uzywam PANTONE hueyPRO i chwale go sobie.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MindFlyer Zobacz posta
    Reasumując: chcę dwa uzupełniające się obiektywy, za dobrą cenę i z super jakością. PROSZĘ O PORADĘ !
    O ho...za takie pieniadze, to bedzie ciezko miec super jakosc i dwa obiektywy.

Moze lepiej najpierw zainwestowac w jakas stalke? 50 1.8 lub 1.4? A pozniej dozbierac do tele...propozycja 70-200 f4 jest ciekawa...

W duzej mierze wybor szkla zalezy od tego co chcesz focic...portrety, makro, pejzarze??
    Ostatnio edytowane przez aNgest ; 01-02-2008 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ceny sa juz od 400zl. Ja uzywam PANTONE hueyPRO i chwale go sobie.
    a gdzie kolega zakupil tego hueyPRO?? cena kuszaca ale nie moge znalezc w necie zadnego miejsca gdzie to kupic.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Miasto
    kielce

Domyślnie

Na 40D
    no to jak na 30D więcej widać niż na 40D to nie gratuluję wzroku

Moim zdaniem wymaganie od wyświetlacza w aparacie odwzorowania kolorów na poziomie profesjonalnego monitora to nieporozumienie.
    I zapytam co byś zrobił gdyby wyświetlacz idealnie odwzorowywał kolory i po zrobieniu zdjecia okazało się że do danego oświetlenia źle został dobrany balans bieli, że kolory na zdjęciu są inne niż w rzeczywistości? Będziesz dokonywał korekt co 100 k?

Obraz w 40D jest wystarczająco wyraźny do wstępnej oceny zdjecia. Robiłem próby LV i w zupełności wystarcza ten ekranik do ustawienia ostrości.

A w przypadku histogramu akurat wielkość ma znaczenie. choćby po to żeby dokładniej ocenić czy w światłach histogram kończy się tuż przed końcem skali czy już za nią wyjeżdża.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Ja kupilem na ebayu za 85$ + 20$ przesylka..przy dzisiejszej cenie dolara to jest to kuszaca propozycja. Nasza cena rynkowa to ok 600zl
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I zapytam co byś zrobił gdyby wyświetlacz idealnie odwzorowywał kolory i po zrobieniu zdjecia okazało się że do danego oświetlenia źle został dobrany balans bieli, że kolory na zdjęciu są inne niż w rzeczywistości? Będziesz dokonywał korekt co 100 k?
    Robie w rawach, wiec to nie problem.

Robiłem próby LV i w zupełności wystarcza ten ekranik do ustawienia ostrości.
    Jak juz wspomnialem, ja nie uzywam LV wiec sie nie wypowiem ;-)

A w przypadku histogramu akurat wielkość ma znaczenie. choćby po to żeby dokładniej ocenić czy w światłach histogram kończy się tuż przed końcem skali czy już za nią wyjeżdża.
    Dokladnie i tylko dla tego sie ciesze z tych 3cali.
    Ostatnio edytowane przez aNgest ; 01-02-2008 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

O ho...za takie pieniadze, to bedzie ciezko miec super jakosc i dwa obiektywy.

Moze lepiej najpierw zainwestowac w jakas stalke? 50 1.8 lub 1.4? A pozniej dozbierac do tele...propozycja 70-200 f4 jest ciekawa...

W duzej mierze wybor szkla zalezy od tego co chcesz focic...portrety, makro, pejzarze??

W zasadzie wszystkiego po trochu niestety :/

A co ew. powiecie na taki zestaw:

1. Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF
    2. Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro

na ten 1szy w zasadzie jestem zdecydowany.. nie wiem tylko własnie jaki drugi? albo tą stałkę albo jakiś telezoom... (może tamron af 70-300 f/4-5,6, lub tamron 55-200 f/4-5,6 Di II LD, a może jakiś niedrogi canon?)

no i drugie pytanie.. TAMRON, czy CANON ?

dzięki raz jeszcze
    m.
    Ostatnio edytowane przez MindFlyer ; 01-02-2008 o 14:44

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów