Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaza 36 Zobacz posta
    Artus, a co powiesz na 350D i obiektyw Canon 24-105 f/4? Pozdrawiam.
    A co mam powiedzieć - używałem 24-105 z canonem 350D jako podstawowym skłem przez ponad rok.. dopóki nie kupiłem stałki 85/1.8 było super - a serio to świetne szkiełko jako spacerzoom.. zrobiłem też ze 2 śluby - naprawdę spoko.. co do 30/40D to nie wypowiem się - odnośnie 40D to jak już gdzieś pisałem - ze względu na inny filtr przed matrycą trzeba się przyłożyć do obróbki jak robisz w RAW (więcej wyostrzać w stosunku do 350D) ale efekty sa przyzwoite.. na 24-105 też bardzo fajnie chodzi..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

40 ma w ustawieniach profili (jak pisał arturs) między innymi opcje STANDARD i NEUTRAL. Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki. Neutral wszystko ma na "zero" i wydaje się by mydlane.
    Kiedy robię coś na 17-40 L, to zostawiam to wyostrzenie, a kiedy zakładam 50 1.4 muszę w programie ściągnąc, bo tak ostrzy :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    40 ma w ustawieniach profili (jak pisał arturs) między innymi opcje STANDARD i NEUTRAL. Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki. Neutral wszystko ma na "zero" i wydaje się by mydlane.
    40D ma również w opcjach fotografowanie w formacie RAW. Co szczerze polecam .

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Vitez
    "szczerze" używam RAWów.
    ale przyznasz, że jeśli sporo fotek robimy (my-początkujący, ale nie tylko :-)) "na szybko" i "u cioci, na imieninach" tudzież wizyta u teściów :-( , to czasem warto, żeby tego typu fotki już były podostrzone na poziomie aparatu.
    Ja osobiście strasznie bym sie zmarszczył widząc moja teściową w fotoszopie :-)
    pozdrawiam
    piotr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale przyznasz, że jeśli sporo fotek robimy (my-początkujący, ale nie tylko :-)) "na szybko" i "u cioci, na imieninach" tudzież wizyta u teściów :-( , to czasem warto, żeby tego typu fotki już były podostrzone na poziomie aparatu.
    To przypadek szczególny. A pisałeś jakoś tak ogólnie. Ja tam na stałe mam ustawiony Portrait i w razie potrzeby pstrykam RAW+JPG, bardzo rzadko sam JPG.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

4Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki.
    Gwoli ścisłości, Standard ma standardowo ustawione wyostrzenie na 3 nie na 4, na 4 ma Landscape.

Aczkolwiek najlepiej skorzystać z podpowiedzi kolegi Viteza powyżej
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Gwoli ścisłości, Standard ma standardowo ustawione wyostrzenie na 3 nie na 4, na 4 ma Landscape.

Aczkolwiek najlepiej skorzystać z podpowiedzi kolegi Viteza powyżej
    Fakt - przepraszam za pomyłkę. rozpędziłem się, a temat teściowej mnie rozproszył ;-)

Domyślnie

40-tki nie posiadam. Ale gdy pierwszy raz zobaczyłem aparat zdziwiłem się fatalnym monitorkiem. Bardzo "zaniebieszcza". czernie z rzeczywistości na zdjęciu na tym monitorze odpowiadają zupełnie innym kolorom (najczęsciej niebieskiemu). Jest ciut szybszy od 30d.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    40-tki nie posiadam. Ale gdy pierwszy raz zobaczyłem aparat zdziwiłem się fatalnym monitorkiem. Bardzo "zaniebieszcza". czernie z rzeczywistości na zdjęciu na tym monitorze odpowiadają zupełnie innym kolorom (najczęsciej niebieskiemu). Jest ciut szybszy od 30d.
    dziwne bo ja czegoś takiego nie zauważyłem.
    Zdjęć czarnych - łącznie z czarnym niebem mam sporo. Te na których nocne niebo powinno mieć czerwony zafarb mają taki (łuna nad miastem), te na których powinno być wszystko czarne - czarne są. Jak źle ustawisz balans bieli to czarny czarnym nie bedzie tak samo jak każdy inny kolor i tu doszukiwałbym się widzianych przez ciebie niebieskości.

coś widziałeś, coś ci się wydawało, wpisujesz się w częstą, inemądrą, praktykę pisania o czymś czego nie używasz.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przesiadłem się w Listopadzie 2007 z Nikona D200 na Canona 40D i jestem zadowolony.W D200 najbardziej przeszkadzał mi szum na wyższych czułościach z których często korzystam.W 40 D nie ma tego problemu.Fajna maszynka-ja jestem zadowolony i nie żałuję zamiany.
    ------------Canon 5 D Mark III-----------------------------------------
    www.kubis.fotoprzyroda.pl

------------------------------------------------------

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów