Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: nadruk na płytę - ale jak?

irkax
    Guest

Question nadruk na płytę - ale jak?

Witam,
    chciałam przygotować projekt nadruku na płytę - czy ktoś wie może coś więcej na ten temat?
    Mianowicie chodzi o to, by nadruk był precyzyjny - czy muszę przygotować projekt jako koło? a jeśli tak to jak można to zrobić w photoshpie, bądź corelu - bo kadrowanie przecież zawsze jest do czworokąta?
    będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki - przeszukałam cały internet i nic

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Jeżeli chcesz drukować niewielką ilość płyt, polecam zrobić to metodą chałupniczą. Niektóre drukarki mają taką możliwość. Ja np. używam EPSON-a R 265. Ma odpowiednią przystawkę i oprogramowanie ... i jakościowo wychodzi to całkiem przyzwiocie. Naturalnie musisz mieć płytki przystosowane do druku (białe, matowe).
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

irkax
    Guest

Domyślnie

tak, tak wiem, program mam, płytki mam, ale chciałabym przygotować precyzyjny projekt (nie taki 'rozjechany' jak podłożenie tła pod wymiar płytki). Nie wiem tylko jak zrobić projekt w formie koła?

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Jak już wspomniałem w EPSONIE masz odpowiednie do tego oprogramowanie, nazywa się "CD Print" czy jakoś tak... i to działa.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Są specjalne programy do tego. m.in. Nero cover designer:

http://www.nero7.pl/pl/produkty:coverdesigner2

irkax
    Guest

Domyślnie

a w corelu, bądź photoshopie nie da rady wykonać takiego projektu?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Masz drukarkę ze specjalnym podajnikiem do drukowania na płytach?

W Corelu i Photoshopie idzie wykonać wszystko, tylko trzeba pokombinować. Juz lepiej skorzystać z programów specjalnie przeznaczonych do wydruków na cd/dvd.

irkax
    Guest

Domyślnie

mam taką drukarkę rzecz jasna i do niej dedykowany jest program, bardzo łatwy w obsłudze, ale mało precyzyjny, tj. można podłożyć tło i napisy, ale np. tło będzie 'rozjechane' po dostosowaniu do kształtu płyty. Dlatego chciałam stworzyć projekt (np. zdjęcie w tle plus jakaś grafika - kwiatki itd.) tak żeby nie rozjechało się to po podłożeniu w tym programie. Więc jak rozumiem sam projekt powinnam przygotować już w kształcie koła - i tu jest właśnie kłopot, trochę obsługuję photoshopa i corela, ale nie jestem na tyle biegła żeby wpaść na to jak nadać dokumentowi kształt koła.

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

ja mam canona ip3000 z załączonym programem do drukowania na płytach, daj spokój z corelem i photoshopem bo szkoda czasu, w dedykowanym programie to jest moment roboty i płytka gotowa

irkax
    Guest

Domyślnie

ale tło podstawiasz jako jpg. np.prostokątny?
    i co nie rozciągają się postacie z tego tła??
    no chyba że nie masz żadnych konkretnych kształtów tylko jakieś esy-floresy, wtedy to ok.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów