Pokaż wyniki od 1 do 10 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A nie znalazłeś gdzieś przypadkiem sRaw'a i Raw'a robionego na wysokim iso? Chętnie bym pooglądał . Szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.
    I co? Znalazłeś?
    Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    I co? Znalazłeś?
    Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?
    Znalazłem - nawet bez większych problemów .
    Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
    Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
    Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Znalazłem - nawet bez większych problemów .
    Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
    Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
    Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
    A ja w sumie nie znalazłem
    Ciekawe, że ACR ma - dla tego samego zdjęcia, zrobionego jednocześnie do RAW-a i sRAW-a - inny balans bieli.
    Na sieci mówią, że sRAW już jest "zdemozaikowany", więc być może dlatego...
    DPP oczywiście sobie radzi, bo wie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów