Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    I żeby nie było. Sam mam dwie 5tki. I może dzięki temu, że używam tego sprzętu od ponad dwóch lat, mam do niego większy dystans. Pucha bez uszczelnień, czasem skrzypiąca pod ręką, głośna, AF bez rewelacji, ilość klatek na sekundę tak samo.. Tak, C5D to puszka amatorska.

A to, że daje jakość obrazu niedostępną dla innych modeli, to tylko cukierek, dla którego wielu się z tymi aparatami męczy.
    Brawo za obiektywizm! Nie jest sztuką chwalić sprzet przez siebie posiadany, tylko umiec obiektywnie innym na CB pokazać także i wady sprzetu. Focę czysto amatorsko i dla siebie (dlatego nie czuje potrzeby pokazywania wyników moich zabaw innym poza bliskimi - uchodzę dzieki temu za profesjonalistę he he ;-) ;-) ) i używam na codzień 20D, ale 5d miałem parę razy w ręku. To może i jest puszka z pewnymi ograniczeniami (AF, uszczelki, i inne wymienniane ze sto razy) ale Oskarkowy ocenia ją chyba nieco zbyt ostro. To jest jednak body amatorskie i jako takie nalezy je oceniać. Co prawda kosztuje dla niektórych majatek, ale 20D trzy lata temu do tanich też nie należało. Ograniczenia nie są zbyt uciązliwe dla nawet zaawansowanego amatora, który na co dzień nie musi focić w deszczu (bo co mu po uszczelnionym body, jak nie ma uszczelnionych obiektywów) i może sie pogodzić z pewnymi problemami z AF. Tak nawiasem mówiąc to ostatnie nie jest tak uciązliwe nawet w 20D (a w 5D jest według mnie nieco lepiej) przy stosowaniu dobrych obiektywów - na co dzień nie mam z reguły problemów z C24-70/2,8 ,C70-200/4 i C400/5,6. To prawda, że dla niektórych zastosowan AF i szybkostrzelność 3kl/s jest nie do zaakceptowania (pokazy lotnicze, rajdy, słabe światło zastane) ale dla nich na dzień dzisiejszy spełniaja wymagania tylko jedynki.
    Jednak z drugiej strony 5D produkuje świetne jakościowo zdjęcia i to dla amatora jest chyba najważniesze, bo po prostu jako osoba nnie zarabiajaca na fotkach może pozwolic sobie na wiekszy odsetek zepsutych fotek. Profi na to nie może sobie pozwolić, bo kazde stracone zdjecie to potencjalnnie stracona kasa.
    Troche przydługi ten wywód, ale trzeba po prostu uznać że 5D to amatorskie body o jakości fotek bardzo bliskiej do sprzetu profesjonalnego.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Domyślnie

Przeczytałem w książce Marcusa Bella (podobno guru fotografii ślubnej), że jeżeli ma więcej niż 1 ślub w ciągu dnia do opstrykania - bierze 2x5D. Jednak, gdy ma 1 ślub ma przy sobie 2x1Ds. Oczywiście 1, ten sam zestaw szkiełek: 35L, 50L, 85L, 24-70L i 70-200L

Jeżeli koleś, który za ślub bierze ~20K$ używa 5tek to to coś znaczy...
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przyznajcie się, Koledzy, wieloletni-posiadacze-piątek, że być może już Wam się one trochę spowszedniały i (podświadomie lub nie) szukacie sobie uzasadnienia dla zakupu nowej piątki, ewentualnie przesiadki na jedynkę
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja się przyznam. Miałem ogromną ochotę sprzedać jedną 5tkę i kupić nowego marka. Pobawiłem sie chwilę tym karabinkiem i mój zamiar tylko się wzmocnił. Opamiętanie przyszło dopiero w domu, gdy włożyłem kartę z zabawy do czytnika.
    Dla klientów robię praktycznie tylko 20x30 i raczej nie zamierzam popełnić zawodowego samobójstwa. 5D jednak sprawdza się w tym wypadku zdecydowanie lepiej szczególnie, gdy trzeba trochę przykadrować.

W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, a za zaoszczędzone pieniądze urządzę sobie kilka ciekawych fotograficznych wyjazdów. A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    Jeżeli koleś, który za ślub bierze ~20K$ używa 5tek to to coś znaczy...
    ...znaczy, ze sknera

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja się przyznam.
    Zaczęło się obiecująco...

W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, a za zaoszczędzone pieniądze urządzę sobie kilka ciekawych fotograficznych wyjazdów. A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa
    ... a wygrał rozsądek
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    ... a wygrał rozsądek
    Ale nie wroze mu dlugiego okresu

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oskarkowy.... gratuluję rozsądku. Ja do ślubów to bym swoją piątkę tylko na 1Ds był w stanie wymienić. A że drogie to poczekam na następcę piątki. Szklarnia to podstawa a 1D Mark III.... fajna zabawka, ale TYLKO AF mnie w nim przy ślubach kusi. Nic więcej.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale nie wroze mu dlugiego okresu
    Normalnie gorzej niż osobista żona..

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Oskarkowy.... gratuluję rozsądku. Ja do ślubów to bym swoją piątkę tylko na 1Ds był w stanie wymienić. A że drogie to poczekam na następcę piątki. Szklarnia to podstawa a 1D Mark III.... fajna zabawka, ale TYLKO AF mnie w nim przy ślubach kusi. Nic więcej.
    Myślałem nad używką Ds2, pojawiają sję w świetnym stanie. Tylko, że ja rawy archiwizuję, wolę nie myśleć o 6 płytach z jednej imprezy
    Na razie zwyczajnie muszę bardzo uważać, co niestety pozbawia mnie często przyjemności z tego, co robię.
    Często mam naprawdę ciekawe sceny i warunki, a AF robi mi taką dywersję, że muszę zrobić 5 klatek, aby wyciągnąć dwie.. Wiem, że żaden aparat nie jest nieomylny, ale gdyby choć 4 z tych 5.. :-(

W takich warunkach oświetleniowych:

powinno się polować na ujęcia a nie modlić się, żeby AF raczył coś ustawić.
    Tutaj trafił przy f/2.5, ale ile się napracowałem, to moje.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    To jak klasyfikuje sprzęt producent - jest chyba oczywiste dla każdego.
    Nie takie oczywiste. Canon określa i 40D i 5D jako segment 'prosumer' - cokolwiek to znaczy... i weź to sklasyfikuj i to po polsku .

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów