Dlaczego te z 5D są takie duże?
"# Image Width = 6144 pixels
# Image Height = 4096 pixels"
Dlaczego te z 5D są takie duże?
"# Image Width = 6144 pixels
# Image Height = 4096 pixels"
EOS - conditio sine Kwanon...
o shit..
zapomniałem przestawić.. ze dwa miesiące temu używałem CSa do konwertowania jednego pliku.. już się poprawiam, za 10 minut będzie we właściwej wielkości.
----
Już są właściwe pliki.
Nie korzystam z konwertera CSa a ostatnio robiłem 100x70, więc potrzebowałem dużego rozepchania pliku. Stąd te ustawienia. Teraz są 100% z rawa.
Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 30-01-2008 o 14:36
Jarek
A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Tak jak napisałem wyżej, nie miałem na celu udowodnić, jak mało szumi który aparat, tylko zestawić dwa aparaty w identycznie trudnych warunkach.
Wystarczyłoby przecież właściwie naświetlić to 1600, dobrze wyciągnąć rawa w C1 i te pliki wyglądałyby jak ISO 400. Tylko wtedy nie mielibyćmy materiału do porównań. A tutaj wszystko widać gołym okiem.
Jarek
A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Znalazłem- nawet bez większych problemów
.
Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą- dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
EOS - conditio sine Kwanon...
odkopuję ten wątek bo być może zakupię 1D mark III....
Wszystko byłoby proste i logiczne, ale... zajrzałem na forum CB i nie wiem co zrobić...
Czy naprawdę 1D mark III produkuje ewidentnie gorszej jakości obraz od 5D ?
Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Pomijam testy polegające na patrzeniu na obrazek przy powiększeniu 1000 %.
Potrzebuję aparatu głównie do reportażu/portretu... te 10 mln pikseli w 1d III nie jest może rewelacją ale powinno wystarczyć, ale za to AF i 10 klatek na sekundę to już marzrenie.. A matryca APS-H ? To chyba sporo lepsze niż APS-C ?
Sporo linków z tego wątku już nie działa... czy może ktoś podesłać jakieś porównania miedzy 1D III a 5D ? Albo same sample z 1D III