Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlaczego te z 5D są takie duże?
    "# Image Width = 6144 pixels
    # Image Height = 4096 pixels"
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dlaczego te z 5D są takie duże?
    "# Image Width = 6144 pixels
    # Image Height = 4096 pixels"
    o shit..
    zapomniałem przestawić.. ze dwa miesiące temu używałem CSa do konwertowania jednego pliku.. już się poprawiam, za 10 minut będzie we właściwej wielkości.
    ----
    Już są właściwe pliki.
    Nie korzystam z konwertera CSa a ostatnio robiłem 100x70, więc potrzebowałem dużego rozepchania pliku. Stąd te ustawienia. Teraz są 100% z rawa.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 30-01-2008 o 14:36
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.
    Tak jak napisałem wyżej, nie miałem na celu udowodnić, jak mało szumi który aparat, tylko zestawić dwa aparaty w identycznie trudnych warunkach.
    Wystarczyłoby przecież właściwie naświetlić to 1600, dobrze wyciągnąć rawa w C1 i te pliki wyglądałyby jak ISO 400. Tylko wtedy nie mielibyćmy materiału do porównań. A tutaj wszystko widać gołym okiem.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.
    .. Kuba chcemy dowodów!!!! co nie chłopaki:-D
    CANON...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A nie znalazłeś gdzieś przypadkiem sRaw'a i Raw'a robionego na wysokim iso? Chętnie bym pooglądał . Szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.
    I co? Znalazłeś?
    Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    I co? Znalazłeś?
    Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?
    Znalazłem - nawet bez większych problemów .
    Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
    Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
    Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Znalazłem - nawet bez większych problemów .
    Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
    Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
    Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
    A ja w sumie nie znalazłem
    Ciekawe, że ACR ma - dla tego samego zdjęcia, zrobionego jednocześnie do RAW-a i sRAW-a - inny balans bieli.
    Na sieci mówią, że sRAW już jest "zdemozaikowany", więc być może dlatego...
    DPP oczywiście sobie radzi, bo wie

Domyślnie

odkopuję ten wątek bo być może zakupię 1D mark III....
    Wszystko byłoby proste i logiczne, ale... zajrzałem na forum CB i nie wiem co zrobić...
    Czy naprawdę 1D mark III produkuje ewidentnie gorszej jakości obraz od 5D ?
    Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Pomijam testy polegające na patrzeniu na obrazek przy powiększeniu 1000 %.
    Potrzebuję aparatu głównie do reportażu/portretu... te 10 mln pikseli w 1d III nie jest może rewelacją ale powinno wystarczyć, ale za to AF i 10 klatek na sekundę to już marzrenie.. A matryca APS-H ? To chyba sporo lepsze niż APS-C ?
    Sporo linków z tego wątku już nie działa... czy może ktoś podesłać jakieś porównania miedzy 1D III a 5D ? Albo same sample z 1D III

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów