Wini, to wez 85L i moim zdaniem nie bedziesz rozczarowany. Szklo jest generalnie w topie szkiel Canona i nawet serwisy innych producentow czesto uzywaja tego szkla, jako szkla referencyjnego do ustawiani ostrosci swoich wyrobow. A 200/2.8 ma niesamowity kontrast i piekna plastyke. Tu z extenderem 2x Canona (wywolywane na nieskalibrowanym LCD).
Zdrowko
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 05-01-2008 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
Ech, bez wodki nie razbieriosz :grin:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39403
Wini
W!
Bahrd, pracowalem w serwisie i ze szklami, 85L na 101%.
Zdrowko
Ale tzw. ostrość to dla mnie ~ 30% w wyborze szkła.
Zeiss 100/2 jest "ostrzejszy", ale ja tego na 5D nie zobaczęJak gdyby dywaguję w innym wymiarze.
Tu masz takie same ujęcie z Nikona 85/1.4 i Canona 85/1.8. Wniosek - Canon o niebo lepszy. Tylko w praktyce z Canonem wytrzymałem 3 dnia Nikon 85/1.4 cały czas u mnie się pojawia.
Podobnie z 50 mm. Z Takumarem wytrzymałem 1 dzień :-)
Wini
Dziękuję za liczne odpowiedzi, w takim razie fajnie by było osobiście kupić to szkło zobaczyć czy mnie odpowiada, niestety Szczecin to wioska z tramwajami, opcjonalnie można podjechac do Poznania do jakiegoś sklepu foto obejżeć/kupić tam chyba coś będzie.
Do Berlina dużo dalej chyba nie jest...
EOS - conditio sine Kwanon...
Kiedyś miałem 200 f/2.8L ale wersję II. Szkło było wspaniałe pod względem jakości, kolorów... miód. Wymieniłem na 70-200 2.8L IS przez wzgląd na uniwersalność zooma. Bardzo polecam to szkło tylko trzeba przemyśleć czy stałe 200mm to jest to.