Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: canon 50 1,4

Mieszany widok

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie canon 50 1,4

niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
    posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
    Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
    Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
    Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?[/QUOTE]

Mozliwe oczywiscie jest ze jeden z obiektywow nie stroi z body a inne tak.Ale zeby dwa nowe?Dziwne i mało prawdopodobne..50/1,4 jest najsłabsza przy pełnym otworze [jak wiele obiektywów w tej klasie] ale akceptowalnie.Moze jakies sample z exifem i ktos bedzie umiał podpowiedziec.Moze coś sie dzieje z body?Pozdrawiam:smile:
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 01-11-2007 o 16:51

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

ok, jeszcze jedno :

otóż zrobiłem z 10 zdjęć w sąsiedztwie lampy (takiej zwykłej pokojowej, stojącej w kącie) i ostrzy w punkt ! ( ) za chwilę lampa wyłączona, tylko górne światło i shit, czyżby focus się mylił przy górnym świetle ??? dziwne bo "pika" i blokuje czerwony punkt, ja dostanę szału z tym obiektywem ;/

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Pokaż te zdjęcia.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

podepnij szkla do 400d - roznice zauwazysz od razu.. to kwestia 350'tki ktorej ja miedzy innymi z tego powodu sie pozbylem.. af ustawial ostrosc raz w jednym miejscu, raz w innym.. szklo jest ok, twoje problemy to w 100% wina puszki ..

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych
    No to są poruszone czy nie ostre przez błąd AF? Bo jak poruszone to nie obwiniaj szkła
    I am FX

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
    posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
    Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
    Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
    Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?
    Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.

P.S. Też robię zdjęcia trzystapięćdziesiątką.
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Każdy ma prawo pomarudzić na tym forum.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.

próbka owego mydła w pełnym wydaniu :

http://www.szafran.webd.pl/displayim...album=43&pos=1

wczoraj trafiłem na ostre :

http://www.szafran.webd.pl/displayim...album=43&pos=0

teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro, ale przy większym przymknięciu (otwarciu oczywiście )jest jak na pierwszej focie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mabok napisz czym zabijam, chętnie z Tobą o tym porozmawiam.
    Ostatnio edytowane przez tomek1906 ; 01-11-2007 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mabok Zobacz posta
    Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.

P.S. Też robię zdjęcia trzystapięćdziesiątką.
    zaraz pewnie sie dowiemy, ze cyfry nie maja duszy itp

jesli nie masz na niej problemu z jasnymi szklami to szczerze gratuluje, bo u mnie byla kicha, a to samo szklo pod chocby 400d nie mowiac o 40d ostrzylo o niebo lepiej.. to kwestia pozycjonowania puszek i ich mozliwosci.. a to ze ktos nie wie co jest tego przyczyna i po prostu pyta to jeszcze nie znaczy ze "zabija sztuke fotografii" .. nikt Ci nie kaze tego czytac

słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.
    zadne tryby Ci nie pomoga - po prostu ci w Cwanonie najprawdopodobniej nie zalozyli ze ktos kto kupi 350d, badz co badz amatorski aparat, bedzie siegal po jasne szkla.. a nawet jesli siegnie to niemile sie zdziwi i bedzie musial z czasem kupic lepsza puszke.. niestety mieli racje bo tak to dziala, chocby i w moim przypadku

teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro,
    bo zwiekszyla Ci sie GO - to cala filozofia..

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów