Strona 9 z 38 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 378

Wątek: Zakupy w FotoIt

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

A ja powiem Wam, jak to jest z tymi kodami i brakiem faktur VAT oraz/lub paragonow fisklanych. Cos takiego jak jakis dowod zakupu jest niedopuszczalne i co wiecej karane w naszym kraju. Robi sie to po to, aby obejsc przepisy ustawy o VAT i innych podatkach posrednich. Po prostu gdzies towar jest kupowany na lewca bez dokumentow zakupu (pewnie poza clem) i wprowadzany do obiegu w .pl w sposob nielegalny. Zapewne nie ujmuja tego w ksiegowosci i nie placa od tego podatkow. Bez dokumentu sprzedazy lub umowy cywilno -prawnej sklep NIE moze zaksiegowac sprzedazy i jej opodatkowac. Suma sumarum, sklep na kazdej sprzedawanej sztuce aparatu ma duzo wyzsza marze oraz nizsza cene. To ze wydrapuja kody, moze tylko swiadczyc ze sprzet jest sprowadzany z jakies nieeuropejskiej strefy celnej nielegalnie i chronia sie przed wpadka ewentualna (bo byc moze Canon ma jakies kody regionalne). To ze realizuja gwarancje poprzez wlasne uslugi tez mi tu wybitnie smierdzi. Tak jest bezpieczniej jezeli chodzi o obieg dokumentow (mniej papierow na rynku odbiorcow=mniejsza szansa na wpadke z US, etc). Dla mnie - wlaczmy z nieuczciwa konkurencja i okradaniem naszych portfeli (ja place podatki i odprowadzam Zusy) i nie zycze sobie, aby ktos bogacil sie moim kosztem.

Amen i udanych swiat

Uzależniony

Domyślnie

Ja mam inne, ale także nieciekawe doświadczenie z tym sklepem. Szukałem obiektywów do mojej 30D: 17-40mm, 50/1.4 i 85/1.8 więc pojechałem do nich. Wszystkie były, nawet po kilka sztuk (mają tam taka dużą chyba metalową szafę). Gdy ją sprzedawca otworzył byłem pod wrażeniem ile sprzętu tam mają - wtedy w Warszawie nie mogłem dosłownie nigdzie znaleźć 85/1.8 i 50/1.4. Oni mieli wszystko i to w kilku egzemplarzach, co mnie zdziwiło. Zapytałem więc czy sprzęt biorą z Canon Polska, sprzedawca kluczył z odpowiedzią ale w kopńcu usłyszałem że z Niemiec... zapytałem skąd dokładnie, czy z jakiejś hurtowni Canona? Znowu kluczenie, wymijające odpowiedzi, w końcu dowiedziałem się, że "to tajemnica handlowa". Zabrałem się do podpinania szkieł, każdy obiektyw w trzech egzemplarach... i co... wszystkie nie ostrzyły w punkt i to tak, że zacząłem się obawiać że trafiłem na felerną puszkę (kupioną w sklepie PSTRYK). Po wgraniu zdjęć do komputera w domu, faktyczne mydło było jeszcze większe. SIę trochę podłamałem. Kilka dni pózniej znalazłem inny sklep, mieli dwa z moich obiektywów 17-40 i 50/1.4. Podpiąłem, zrobiłem zdjęcia i ostrość mnie powaliła. Potem trafilem jeszcze na 85/1.8 i tu podobnie - ostrość wyśmienita.
    Może miałem pecha z FOTOIT, ale tyle obiektywów mających problemy z trafianiem z ostrością zastanawia. Wnioski mogą być różne.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Czyli ze jak chce kupic, przychodzac z ulicy, to najpierw tez musze wyslac zamowienie emailem?
    Fajna ta Twoja logika...
    Nie moja. Sklepu.
    Normalne zakupy możesz zrobić w MM. Oni sprzedają towar "z półki". Sklepy internetowe przyjmują zamówienia i nie zawsze dysponują towarem od ręki, m.in. dlatego, że nie mają warunków do jego przechowywania. Małe pomieszczenia, brak magazynów i rozwiniętej infrastruktury to niższe koszty.
    Dam Ci taki przykład, może zrozumiesz:
    O godzinie 12:00 sprzedawca powie Ci przez telefon, że ma 10 lamp. O 13:00 przyjmie zamówienie na 5, o 15:00 na kolejne 5. Lampy spakuje i o 16:00 wyśle kurierem. Ty przychodzisz o 18:00 i lamp nie ma. Będziesz miał pretensje, że ktoś Cię oszukał? Podejrzewam, że takich pytaczy o cenę jak Ty, szukających okazji, codziennie dzwoni do FOTOit 100. Z drugiej strony ja, zamawiając lampę, nie chciałbym usłyszeć, że chociaż lamp jest w sklepie 10 to nie mogę 1 dostać dziś, bo 10 dzwoniło i pytało....
    Gwarancję ceny, dostępności masz tylko wtedy, gdy zamówisz towar i dostaniesz potwierdzenie, zgodnie z regulaminem sklepu.

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Swoja droga - regulamin, ktory tak namietnie cytujesz, w pierwszej linijce zawiera: "Zasady robienia zakupów w sklepie internetowym".
    Ale ja nie chcialem robic zadnych zakupow w sklepie internetowym, wiec ten regulamin mnie zupelnie nie obowiazuje.
    Widać zakupy robiłeś w jakimś urojonym świecie.
    Ja w każdym razie wyrobiłem już sobie pogląd nt. opisywanej przez Ciebie w pierwszym poście sytuacji w FOTOIt.
    Z mojej strony EOT
    Biegam, bo lubię

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie jedynie bawi pewien fakt, jeśli chodzi o FotoIT.

Chciałem u nich kupić 40D (4000zł), ale dzwonię i pytam odnośnie zniżki jaką bym miał, z racji, że kupowałem u nich:

1) 350D + KIT (jako nowość na rynku)
    2) 30D + BG-E2
    3) Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro
    4) 17-40/4.0 L
    5) 430 EX Speedlite
    6) 580 EX Speedlite

I zniżka wynosiła 100 PLN. Nie liczyłem oczywiście na 50% ceny Logiczne, że sklep musi zarobić, ale w momencie gdy zostawiłem u nich 1XXXX PLN no to liczyłem na coś więcej niż 100 PLN. Zwłaszcza, że na Allegro chodzą poza Warszawą (co dla mnie jest jedyną przeszkodą przed kupnem, jestem zwolennikiem, zobacz, pomacaj, sprawdź i kup) po 3600PLN nówki.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 23-12-2007 o 11:42
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    W!

A ja powiem Wam, jak to jest z tymi kodami i brakiem faktur VAT oraz/lub paragonow fisklanych.
    .......... Dla mnie - wlaczmy z nieuczciwa konkurencja i okradaniem naszych portfeli (ja place podatki i odprowadzam Zusy) i nie zycze sobie, aby ktos bogacil sie moim kosztem.
    Amen i udanych swiat

Kupujesz u nich , czy jesteś konkurentem ? Jeśli pierwsze, to nie kupuj, jeśli drugie, to sprawę załatwia dobra kontrola skarbowa ;-))
    Osobiście nigdy nie używałem US do walki z nieuczciwą konkurencją ale w sumie albo się gra uczciwie albo należy się liczyć z konsekwencjami - odnoszę się do wszystkich takich sprzedawców, bo nie wiem jak jest z Foto It więc nie mogę nikomu niczego takiego zarzucać.
    A kupować tanio wszyscy byśmy chcieli, np z USA z pominięciem ceł itd ;-)))

Początki nałogu

Domyślnie

Może i byłbym w stanie kupić taki "lewy towar" gdybym od A do Z wiedział, że to nie jest z oficjalnej dystrybucji. Mówię "lewy" bo przecież, sprowadzanie szkieł np. z HK jest dosyć częste, a można ominąć cło i vat sprowadzając je przez UK (chodź albert bardzo chętnie pisze - gift itd ). Mogę zatem od kogoś odkupić taki obiektyw, bo powiedzmy bogata ciocia dała mu na 0,01D i ma gdzieś ten 1-1000/1 :P

Natomiast sklepy, które mają potężny obrót i zarobki (hipotetycznie) kombinują to coś jest nie tak. To wole dopłacić te pare zł i mieć pewność. Nie oszukujmy się, ktoś kto kupuje np 40D to czy da 3600 czy 3800 i ma wszystko pewne to nie robi większej różnicy.
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 23-12-2007 o 22:07

nieteraz
    Guest

Domyślnie

hmm, ja kiedyś kupowałem w FotoIt aparat (małpę, na prezent), chciałem fakture. Panowie się bardzo zastanawiali, aż w końcu uznali, że mogą mi wystawić fakture, ale na obiektywy o tej samej wartości. W sumie mi było obojętnie na co dostane fakture, ale widać, że nie zawsze wszystko jest ok z papierami u nich.
    Innym razem kupowałem lampe, i poza tym, że na allegro reklamowali się, że to cena brutto, a jak przyszło co do czego to okazała się netto, to faktura była ok.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie: napisałeś w pierwszym poście, że dzwoniłeś i pytałeś o lampe. Zaznaczam - pytałeś. Pytanie nie jest zamówieniem, wybacz. Zatem pojechałeś w ciemno, nie mając nic wiążącego w garści.
    Rany Boskie! Niedługo zanim kupi się bułeczki i masełko trzeba będzie podpisywać regulamin.

Może zamiast do znudzenia powoływać się na regulaminy i paragrafy, zwyczajnie zaczniemy zachowywać się po ludzku? Tak dla odmiany! Dzwonię - jest lampa? Jest! Przyjeżdżam i kupuję, bez nagrywania rozmów, bez czytania 20 stronicowych regulaminów, bez "polaczkowania"?

Zablokowany

Domyślnie

Osobiście znam prawdopodobnie źródło dostaw dla Fotoit. Mieszkam chyba w jego pobliżu. Sam brałem tam kilka szkieł i body, to ostatnie - z fakturą. Resztę sprzętu po czasem bardzo niskich cenach sprzedają - jak opisał lukep.

To nie przeszkadza im być wyłącznym dostawcą dla połowy tipów w Polsce - w tym forumowych...

Ludzie się kuszą, bo skoro za szkło, gripa, etc mogą zapłacić kilka stów ( w zależności od skali zakupu) taniej, a gwarancja jest później w razie kłopotów realizowana (robią to sobie znanym sposobem) to dlaczego nie? Bo fiskus cierpi? Cóż - ministrem skarbu ani finansów nie jestem....
    Ostatnio edytowane przez himi ; 27-12-2007 o 10:06

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Mnie jedynie bawi pewien fakt, jeśli chodzi o FotoIT.

Chciałem u nich kupić 40D (4000zł), ale dzwonię i pytam odnośnie zniżki jaką bym miał, z racji, że kupowałem u nich:

1) 350D + KIT (jako nowość na rynku)
    2) 30D + BG-E2
    3) Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro
    4) 17-40/4.0 L
    5) 430 EX Speedlite
    6) 580 EX Speedlite

I zniżka wynosiła 100 PLN. Nie liczyłem oczywiście na 50% ceny Logiczne, że sklep musi zarobić, ale w momencie gdy zostawiłem u nich 1XXXX PLN no to liczyłem na coś więcej niż 100 PLN. Zwłaszcza, że na Allegro chodzą poza Warszawą (co dla mnie jest jedyną przeszkodą przed kupnem, jestem zwolennikiem, zobacz, pomacaj, sprawdź i kup) po 3600PLN nówki.
    No to wiele im zarobić nie dałeś Twoje zakupy (z pozycji sklepu) można określić - ot biedny klient. wybacz ale mnie osobiście śmieszą klienci którzy byle co kupią i potem uważają że powinni mieć jakieś specjalne względy a do tego przez 20 minut dochodzą się o 50 zł zniżki kupując sprzęt za kilka tysięcy. Osób które kupiły to co ty w tym sklepie jest pewnie z kilkaset. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile % z marży wynosi to 100 zł.
    Jakoś tak jest na tym świecie że gdyby ktoś dawał aparaty za darmo to i tak znalazłoby się mnóstwo niezadowolonych z tego że im nie zapłacili za to że oni ten aparat wzięli.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 9 z 38 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów