Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: odnośnie testu 70-200/2,8 IS na optycznych

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie odnośnie testu 70-200/2,8 IS na optycznych

W podsumowaniu pojawiło się coś co mnie zdziwiło:

wada: słaba współpraca z konwerterem

Drogi Arku moim zdaniem to nie obiektyw ma współpracować z konwerterem tylko konwerter z obiektywem.
    konwerter jest dodatkiem do obiektywu nie odwrotnie. W przypadku 70-200 używanie konwertera 1,4x to według mnie jakieś nieporozumienie skoro są obiektywy o zakresie do 300 mm niewiele droższe niż sam konwerter i dające porównywalny obraz.

jeżeli byłoby odwrotnie to przy wszystkich obiektywach do których nie ma zastosowania canonowski konwerter, jako wada powinieneś pisać: brak możliwości współpracy z telekonwerterem co w moim mniemaniu w równym stopniu byłoby śmieszne.
    No i drogi Arku jeżeli już brałeś pod rozwagę konwerter 1,4x to dlaczego nie ma również testu z konwerterem 2x? (jakby co mogę pożyczyć do testów) Przecież zwiększenie zakresu z 200 mm do 400 mm to już jakiś konkret w porównaniu z "zaledwie" 280 mm.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    W przypadku 70-200 używanie konwertera 1,4x to według mnie jakieś nieporozumienie skoro są obiektywy o zakresie do 300 mm niewiele droższe niż sam konwerter i dające porównywalny obraz.
    Masz poniekąd rację, ale nie całkiem. Konwerter nosi się po to, żeby zajmował mało miejsca i mało ważył. Można, owszem, kupić jakieś szkło rzędu *-300, ale po pierwsze, światła f/4 przy tej cenie nie uświadczysz (chyba, że Sonnar 300/4), a po drugie, takie szkło waży i mierzy swoje. A konwerter łatwo w kieszeń wcisnąć.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W podsumowaniu pojawiło się coś co mnie zdziwiło:

wada: słaba współpraca z konwerterem

Drogi Arku moim zdaniem to nie obiektyw ma współpracować z konwerterem tylko konwerter z obiektywem.
    konwerter jest dodatkiem do obiektywu nie odwrotnie. .

Zapomniales tylko o jednym, że tak naprawde to w konwerterze nie ma co pracowac To kupa szkła i kilka drucików .Skoro obiektywy takie jak 300 2,8L IS dziłają z nim świetnie to jeżeli z 70-200 2,8L IS jest bee to znaczy że obiektyw jest kiepskiej jakości a nie konwerter.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No tytanem ostrości i kontrastu na podstawie tych sampli to zestaw: rzeczony zoom + TC nie jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Skoro obiektywy takie jak 300 2,8L IS dziłają z nim świetnie to jeżeli z 70-200 2,8L IS jest bee to znaczy że obiektyw jest kiepskiej jakości a nie konwerter.
    Wątpię żeby ktoś zaryzykował twierdzenie że 300/2,8 jest taki sam jak 70-200. 70 -200 jest gorszy i chyba można zaryzykować stwierdzenie że to fakt. Skoro tak, to to że konwerter po podpięciu do 300/2,8 daje lepszy obraz niż 70-200 nie wynika z tego jak współpracuje konwerter tylko z różnicy w jakości obu tych obiektywów.
    W obu przypadkach konwerter jednakowo pogarsza jakość optyczną obiekywu tyle że jak się pogorszy o jednakową jednostkę super dobry obiektyw to będzie on bardzo dobry ale jak się pogorszy bardzo dobry obiektyw to będzie on już tylko dobry.
    W dalszym ciągu uważam że to konwerter jest do obiektywu a nie obiektyw do konwertera.
    No i czy to że z np. 100/2,8 macro w ogóle nie działa z konwerterem - oznacza że ten obiektyw jest do niczego???? Czy jest to wada obiektywu czy konwertera?
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 21-12-2007 o 08:57

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wątpię żeby ktoś zaryzykował twierdzenie że 300/2,8 jest taki sam jak 70-200. 70 -200 jest gorszy i chyba można zaryzykować stwierdzenie że to fakt. Skoro tak, to to że konwerter po podpięciu do 300/2,8 daje lepszy obraz niż 70-200 nie wynika z tego jak współpracuje konwerter tylko z różnicy w jakości obu tych obiektywów.
    W obu przypadkach konwerter jednakowo pogarsza jakość optyczną obiekywu tyle że jak się pogorszy o jednakową jednostkę super dobry obiektyw to będzie on bardzo dobry ale jak się pogorszy bardzo dobry obiektyw to będzie on już tylko dobry.
    W dalszym ciągu uważam że to konwerter jest do obiektywu a nie obiektyw do konwertera.
    No i czy to że z np. 100/2,8 macro w ogóle nie działa z konwerterem - oznacza że ten obiektyw jest do niczego???? Czy jest to wada obiektywu czy konwertera?
    Jest dokładnie jak piszesz: "konwerter jest do obiektywu a nie na odwrót" tyle że to własnie obiektyw sobie z nim radzi albo też nie W głownej mierze zalezy więc własnie od jakości obiektywu jaki bedzie finalny obraz i dlatego Arek miał racje pisząc że 70-200 kiepsko sobie radzi z TC ( ja co prawda wersji z IS nie miałem w rękach ale potwierdzam że wersja 2,8 ( bez iS) na górnych ogniskowych jest kiepska - co ciekawe obie wersje 4,0 mają praktycznie niezauważalne pogorszenie jakość obrazu przy zastosowaniu tc 1,4 ).
    Co do 100 2,8 to konwertera nie da się tam przypiąć ze względu na konstrukcje tego szkła ( konwertery canonowskie dziłają z obiektywami o ogniskowej większej niż 135mm ( wyjątkiem jest jedynie seria zoomów 70-200).Do 100 2,8 możesz jednak podpiąc konwerter KENKO TC 1,4 ( który ze względu na inną budowe bedzie pasował do tego szkła.

A tak reasumując to nie zabardzo rozumiem cel w jakim napisałeś ten post - chyba tylko po to żeby mozna było polemizować na temat konstrukcji zdania w opisie z optyczne.pl.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To nie jest wada - po prostu konwerter nie jest przeznaczony do tego szkła. Analogicznie można by powiedzieć, że np. koła do bolidu F1 są złe, bo nie "działają" z maluchem (tudzież odwrotnie) ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    To nie jest wada - po prostu konwerter nie jest przeznaczony do tego szkła. Analogicznie można by powiedzieć, że np. koła do bolidu F1 są złe, bo nie "działają" z maluchem (tudzież odwrotnie) ;-)
    O proszę, a to ciekawe.
    Konwerter nie jest przeznaczony do tego szkła ? Widzę, że całkiem niezły z Ciebie "szpec".

A ja Ci powiem, że konwertery chodzą świetnie z 70-200 2.8 IS.

Jakieś moje zdjęcia, 70-200 2.8 IS + TC 2x

http://img147.imageshack.us/img147/8236/img0929lw7.jpg

http://img147.imageshack.us/img147/5577/img0991tq7.jpg
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 21-12-2007 o 10:30
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    O proszę, a to ciekawe.
    Konwerter nie jest przeznaczony do tego szkła ? Widzę, że całkiem niezły z Ciebie "szpec".

[/url]
    Kolega Pier pisał akurat o 100 2,8 a nie 70-200

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    A tak reasumując to nie zabardzo rozumiem cel w jakim napisałeś ten post - chyba tylko po to żeby mozna było polemizować na temat konstrukcji zdania w opisie z optyczne.pl.
    chciałem dodać komentarz na optycznych - ale nie wyszło (długo by pisać nadusiłem zły link przy logowaniu i potraktowali mnie jako trzynastolatka )
    Wiem że Arek jest czasem na forum stąd post tutaj.
    A niestety w niektórych testach pojawiają się wśród zalet i wad rzeczy, które moim zdaniem nie mówią o wadach i zaletach danego produktu. Między innymi tak uważam w przypadku uznawania za wadę obiektywu to że spada jakość obrazu gdy podłączy się konwerter. Moim zdaniem jest to wada konwertera bo przecież można by zrobić taki konwerter który poprawiałby jakość obrazu
    Oczywiście jest to tylko moje zdanie i na szczęćie takie "wpadki" (moim zdaniem) nie są tam zbyt częste.

A dodatkowo to fajnie by było gdyby na optycznym pojawił się test konwerterów

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów