Mam mieszane odczucia w tej kwestii.
Procesor owszem podniesie ogólną wydajność systemu i to zauważalnie, zwłaszcza z racji dwrudzeniowości, częstotliwość pracy IMHO jest tu drugorzędna, choć też istotna.
Jeśli on korzysta z programów które potrafią to wykorzystać, to korzyść z tego będzie wyraźna. Tylko nie wiem czy na tyle wyraźna, by była warta wydanych na ten procesor pieniędzy.
Osobiście bym swoją uwagę kierował w stronę (w kolejności) :
X2 podniesie wydajność, z racji przyszpieszenia samych operacji na JUŻ WCZYTANYCH danych, co przy 3 GB RAM nie powinno być problemem (swap file też nie powinien być przy takim ramie intensywnie używany) oraz dzięki temu że jakaś aktywność systemu operacyjnego nie będzie blokować programu, bo powinna "wykonać się" na drugim jądrze procesora. Dobrze by było, gdyby wczytywanie danych odbywało się możliwie jak najszybciej, stąd uwaga o HDD.
- jak najszybszych HDD, w tym momencie b. ciekawe są dyski Seagate Barracuda .11, z 32MB Cache, naprawdę działającym NCQ, i paroma innymi plusami, co przekłada się na b. wysokie osiągi.
- spięcia dwóch identycznych dysków, dobranych do tego celu (bo niektóre mają wadę że w RAID pracują o połowę gorzej niż w swym standardowym trybie, warto przepytać przed zakupem speców) w RAID, zakładam w oparciu o: http://pclab.pl/art16758-6.html że płyta RAID potrafi zrobić.
- procesora o który się pytasz,
- w ostatniej kolejności 4GB ramu (i to niekoniecznie wyczynowego, wyczynowy daje Ci raptem parę procent wydajności systemu więcej, i to w najlepszym wypadku), by programy musiały jak w najmniejszym stopniu korzystać z HDD
Wymiana pamięci 2x512 na 2x1024 MB.. jest średnio sensowna, jako że już jest 3 GB, po odliczeniu pamięci traconej na potrzeby komunikacji windows ze sprzętem, przy 4GB do dyspozycji byłoby w porywach 3,7 GB. No i drogawa przy obecnych cenach pamięci DDR, które są ok 2x droższe od DDR2.
Wymiana procesora już ma większy sens niż dokładanie ramu. Ja bym osobiście postawił na nowe dyski w RAID + ew zmiana procesora, ewentualna, bo mnie średnio przekonuje, zysk będzie tylko czy będzie opłacalny?
NIE dokonywałbym inwestycji w "samą platformę" (proc, pamięć), procki wcześniej czy później pójdą do lamusa, pamięć już odchodzi. Albo bym zmienił sprzęt gruntownie teraz (zmieniając przy okazji obóz z AMD na Intela, przechodząc na 2x tanszy ram DDR2), lub za planowane 2 lata. W ramach tego co tam jest, pole manewru już jest takie sobie, choć jest..