Racja, mam też na 1,6 podobny kadr.
Wasze testy/sample z 1.4 są zupełnie zadowalające co do ostrości IMHO. Jeszcze trochę i też się wybiorę do sklepu;-). Ciekawe skąd w takim razie się wzięła opinia o mydleniu na pełnej dziurze dla tego obiektywu...W jakim stopniu może to być kwestia egzemplarza? niby przy cenie ponad tysiąc i stałej ogniskowej, chciałoby się, żeby nie było wadliwych egzemplarzy... Ktoś z was miał "mydlaną" 50-tke 1,4?
Bo jest zapewne tak, że jak wywalasz ponad tysiaka na szkło, to ,,musi'' być żyleta. Wiec jak trochę mydli na maks dziurze to się człowiek zamartwia.
Na tym forum było już o mydlanych, Niedźwiedź np wybierał spośród 5 sztuk, byli i tacy co za 6 razem trafli, ja za drugim. Na 5d to szkło gada inaczej/lepiej.
Czemu Ja nie mam takich problemów ze szkiełkami? Ja wziąłem tą, którą mi przysłali i jestem zadowolony.
Pracuję na 350d i jakoś nie mam problemów z tym szkłem. Jak używam AF to trafia tam gdzie chcę, chyba, że mówimy o kiepskim oświetleniu, wtedy trochę więcej czasu trzeba poświęcić na ustawienie ostrości, ale to raczej zwalam na puszkę, nie na szkło.
Ja mam szczęście, czy to Wy doszukujecie się nie wiadomo jakiego back/front focusu?
Ślubna
No i niestety N.
Według mnie chodzi całkiem, całkiem... na pewno lepiej niż na 30d... Sampla wrzucałem na innym wątku, ale tu też wrzucę:
Przy f/1.4 brzytwa to to nie jest, ale robiąc zdjęcie na pełnej dziurze - np. portrety - taka szczegółowość jest IMHO w miarę akceptowalna. Jeśli nie robimy odbitek A3, to po zmniejszeniu i lekkim podostrzeniu jest całkiem ok.
Po przymknięciu do 1.8-2.2 jest już super...
P.S. Ja egzemplarza nie wybierałem. Zamówiłem w BHPhotoVideo i zachowałem pierwszy przysłany egzemplarz.
P.S. Te cropy powyżej to faktycznie zero wyostrzania - wywoływane z RAWów z Sharpness=0, więc robiąc w JPGach byłyby widocznie ostrzejsze...
Ostatnio edytowane przez gzak ; 06-12-2007 o 21:00
Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3