Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: nikon d300 w końcu w sprzedaży :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie ma sensu ale nawet na forum nikona ludzie mają wątpliwości. No bo ten przestarzały 5D z kiepskim AF-em z szumiącą matrycą (D3 ), w zakresie obrazowania jest nadal obiektem westchnień zwłaszcza w aktualnej cenie.
    obiekt westchnień jest teraz tylko jeden - D3

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    niewatpliwie, nalezy odnotowac fakt, ze Nikon ponad 5 lat po Canonie (z czego ze 3 lata to wciskanie uzytkownikom, ze "FF nie ma, nie bylo i nigdy nie bylo potrzebne") wypuszcza puszke w formacie "klatka pelna pikseli" - jak to niegdys ironicznie z aluzjami pod adresem winietowania itd. itp. niektorzy zolci fanatycy wypowiadali sie o 5D.

przelom? mocne slowo jak na 5-letnie opoznienie, ktore w erze cyfrowej jest po prostu wiecznoscia.
    fakt, kilka lat a olbrzymia różnica, najlepiej to widać jakim postępem w stosunku do 5D jest D3 (w kwestii mozliwości matryc)
    Jestem w szoku. Ja pracuje tylko na niskich ISO - 100, 200 i mnie wysokie iso - rybka. Ale to co widzę w zdjęciach z D3 mnie szokuje. Watek o czym innym - więc nie będę ciągnął OT. O D3 można poczytac w innych watkach.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42732
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    obiekt westchnień jest teraz tylko jeden - D3(....)
    A to już zależy dla kogo .

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....)fakt, kilka lat a olbrzymia różnica, najlepiej to widać jakim postępem w stosunku do 5D jest D3 (w kwestii mozliwości matryc)
    Jestem w szoku. Ja pracuje tylko na niskich ISO - 100, 200 i mnie wysokie iso - rybka. Ale to co widzę w zdjęciach z D3 mnie szokuje. Watek o czym innym - więc nie będę ciągnął OT. O D3 można poczytac w innych watkach.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42732
    Jacku najwyraźniej mamy inne oczy, bo ja żadnej druzgcącej przewagi D3 nie widzę. Oczywiście mniej szumi, pewnikiem ma większą DR no ale trudno żeby było inaczej skoro jest młodszy od 5-tki o prawie trzy lata. Natomiast jestem gotów się założyć, że większości zdjęć 5D i D3 w ślepym teście nie będzie się dało odróżnić.

Po za tym poczekałbym z tymi fanfarami do przyszłego roku .

Co do D300 to po prostu dla tych, którzy nie widzą przewagi FF nad cropem sprawa jest jasna. Był o tym już tasiemcowy wątek 5D vs. 40D i myślę, że nie ma co dalej bić piany.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-11-2007 o 12:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    tylko że to czyste dywagacie.... ja też czytałem że Nikon coś tam niby przebąkiwał o czymś takim i że niby miało by sie pojawić około wakacji 2008, ale czy to prawda czy fake to nikt chyba nie wiem, i to raczej bardziej prawdopodobne iż będzie to cos bardziej jak D300 tylko FF(FX) aniżeli D90, jak bym wiedział na 100% że cos takiego będzie i były by znane prognozy co do ceny to wybór byłby prostszy, ale takie plotki mogą się okazać tylko bajkami, przecież nie raz tak było.
    Tak czy siak, następca D80 chyba już niedługo, a Nikon ostatnio sobie odważnie poczyna. Co do ceny, to łatwo ją przewidzieć, bo wyznacza ją segment rynku (pomiędzy 400d a 40d).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale co tu porownywac!!! 5d to juz stary aparat i od d3 napewno odstaje w wielu aspektach. trzeba poczekac na odswiezony 5d to wtedy porownywanie bedzie bardziej na miejscu i napewno nie bedzie juz tak rozowo dla d3.

o zrownywaniu szumow d200,d300 i 5d przez JackaB to juz szkoda pisac.

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    ale co tu porownywac!!! 5d to juz stary aparat i od d3 napewno odstaje w wielu aspektach. trzeba poczekac na odswiezony 5d to wtedy porownywanie bedzie bardziej na miejscu i napewno nie bedzie juz tak rozowo dla d3.

o zrownywaniu szumow d200,d300 i 5d przez JackaB to juz szkoda pisac.
    Szumów D200 nie zrównywałem Z 5D bo różnica jest kolosalna. Przeczytaj jeszcze raz ale ze zrozumieniem co napisałem. Jeśli zadasz sobie trochę więcej trudu i dodatkowo obejżysz zdjecia z D300 i 5D to sam dojdziesz do wniosku że obraz jest podobniy. Pod tym adresem są takie zdjęcia:

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 30-11-2007 o 13:52

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no coz moja pomylka ale i tak dajesz do pieca piszac ze wlasnie procz szumow to 5d wszystko ma gorsze od d200 co jest bzdura. 12,5 MP vs 10 przy znacznie wiekszym rozmiarze sensora to ewidentna zaleta, mnoznik ogniskowej x1 to tez zaleta, iso od 50 do 3200 uzywalne !!!
    w porownaniu do d300 to w 5d masz wieksza kontrole nad glebia ostrosci z racji pelnej klatki i napewno plastycznie zdjecia beda lepiej wygladac co akurat w twoim przypadku powinno skutkowac lepszymi zdjeciami slubnymi.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Jeśli zadasz sobie trochę więcej trudu i dodatkowo obejżysz zdjecia z D300 i 5D to sam dojdziesz do wniosku że obraz jest podobniy.
    No ja ten przykład zadałem sobie trud i obejrzałem zdjęcia z pliku wskazanego przez zacytowany link. Nadal chcę 5D
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak ja tez juz sobie zadalem trud porownania zdjec. iso 3200 canona to mniej wiecej iso 1600 w d300.

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    tak ja tez juz sobie zadalem trud porownania zdjec. iso 3200 canona to mniej wiecej iso 1600 w d300.
    http://kenrockwell.com/tech/iso-comp...7-11/index.htm

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki, troszkę się nawróciłem po tym porównaniu szczególnie niskie ISO to spora przewaga 5D, ale czym wyższa czułość tym przewaga maleje według mnie.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów