Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: nikon d300 w końcu w sprzedaży :)

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie ma sensu ale nawet na forum nikona ludzie mają wątpliwości. No bo ten przestarzały 5D z kiepskim AF-em z szumiącą matrycą (D3 ), w zakresie obrazowania jest nadal obiektem westchnień zwłaszcza w aktualnej cenie.
    po pierwsze canon 5D mocno już dostał po dupie od D200 choć w sensie obrazowania jest lepszy. 5D ma mniejsze szumy od D200, ale chyba w niczym poza tym nie jest lepszy. Oglądałem fotki z D300 i porównywałem z 5D. Szum jest taki sam na ISO 1600 i 3200 w tych modelach tylko w 5D ma zieone kropki i to nie wygląda zbyt dobrze, ale myslę że w wydruku nie będzie tego widać więc obrazowanie jest na tym samym poziomie. Pozostałe opcje D300 powalają canona np: kalibracja body pod dane szkło i wiele innych, nie wspominając o AF. Zachwyty 5D powoli zanikają co ma odzwierciedlenie w cenie 5D. Mi dodatkowo nie pasi menu w canonach - takie ala playstation .
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-11-2007 o 20:32

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    (....)Oglądałem fotki z D300 i porównywałem z 5D. Szum jest taki sam na ISO 1600 i 3200 w tych modelach tylko w 5D ma zieone kropki i to nie wygląda zbyt dobrze, ale myslę że w wydruku nie będzie tego widać więc obrazowanie jest na tym samym poziomie. (....)

Napisz jeszcze coś więcej. Myślę że nie tylko ja się pośmieję . Bardzo mi brakuje takich radosnych chwil na tym forum.

Aha to o playstation też dobre .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Kolekcjoner może chodzi o to porównanie (link w dalszej części postu) ....które namieszało mi w głowie.

ech...właśnie, naszły mnie wątpliwości, a dopiero co bo wczoraj zdecydowałem definitywnie po miesiącu czytania for dyskusyjnych i meczeniu forumowiczów pytaniami (sorki dla was) i po kilku okazjach macania i focenia 5D, że biorę Piatkę od Canona i kropka, wybrałem też szklarnie i lampe po wielu wątpliwościach jakie szkła zakupić i w końcu miałem spokój, ale szczęście długo nie trwało, dzisiaj z przyzwyczajenia weszłem popatrzeć jak sie sprawy maja z D300 bo te body brałem pod uwagę jako alternatywę dla C5D i trafiłem na to oto porównanie:

http://www.nikon.org.pl/showpost.php...50&postcount=4

Nie wiem Panowie może ja się nie znam albo już oślepłem od tego ciągłego siedzenia na forach foto ale ja nie widzę dużej przewagi 5D nad D300 co wy o tym sądzicie ?, oczywiście pomijam tu to że Canon jest FF a Nikon Crop i z racji tego inaczej obrazują jeśli chodzi o plastykę, może mnie ktoś nawróci i pokaże jakieś porównanie w którym 5D znacząco przeważa nad D300, jeśli chodzi o szumy i jakość obrazu, a nie o plastykę bo to już wiem i podoba mi sie przewaga FF w tym względzie, natomiast nie ma to tak wielkiego znaczenia gdyż jak kupię D300 to wcześniej czy pużniej kupie też FF Nikona.

P.S. Powiedzcie co sądzicie ale proszę .........bez przywiązania do własnej piaskownicy, tylko obiektywnie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 29-11-2007 o 21:24
    C - lustra, szkła i błysk

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Kolekcjoner dzisiaj z przyzwyczajenia weszłem popatrzeć jak sie sprawy maja z D300 bo te body brałem pod uwagę jako alternatywę dla C5D i trafiłem na to oto porównanie:

http://www.nikon.org.pl/showpost.php...50&postcount=4
    hhmm, D300 wypada dość dobrze, ale może ktoś kto ma 5D się wypowie?
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Napisz jeszcze coś więcej. Myślę że nie tylko ja się pośmieję . Bardzo mi brakuje takich radosnych chwil na tym forum.

Aha to o playstation też dobre .
    może trochę przesadziłem, bo Canon to świetny system i chyba obecnie nr. 1. Ale nowe puszki Nikona to chyba przełom dla tego systemu, szczególnie D3.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-11-2007 o 23:12

Dopiero zaczyna Awatar TonyMontana
    Miasto
    Zielona Gora

Domyślnie

Ten D300 naprawde robi niezle wrazenie, jednak za krotko jeszcze jest na rynku aby mozna bylo o nim cos wiecej powiedziec.
    Zobaczymy jak spisze sie w boju i czy nie bedzie zaraz placzu tak jak przy np. pomiarze matrycowym w D80.
    40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hhmm, D300 wypada dość dobrze, ale może ktoś kto ma 5D się wypowie?

może trochę przesadziłem, bo Canon to świetny system i chyba obecnie nr. 1. Ale nowe puszki Nikona to chyba przełom dla tego systemu, szczególnie D3.

nowe puszki to zaden przełom. przełomem są nowe zoomy o jakości stałek. to jest arcyhistoria, a nie puszki, puszki..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ale nowe puszki Nikona to chyba przełom dla tego systemu, szczególnie D3.
    niewatpliwie, nalezy odnotowac fakt, ze Nikon ponad 5 lat po Canonie (z czego ze 3 lata to wciskanie uzytkownikom, ze "FF nie ma, nie bylo i nigdy nie bylo potrzebne") wypuszcza puszke w formacie "klatka pelna pikseli" - jak to niegdys ironicznie z aluzjami pod adresem winietowania itd. itp. niektorzy zolci fanatycy wypowiadali sie o 5D.

przelom? mocne slowo jak na 5-letnie opoznienie, ktore w erze cyfrowej jest po prostu wiecznoscia.

nie no... owszem, jest to wielkie wydarzenie, zwlaszcza dla tych co maja szklarnie z F-mount. niewatpliwie, jest to aparat ktorym bedzie mozna robic fantastyczne zdjecia. i taki, ktory pokazuje, ze Nikon nie zasypuje gruszek w popiele tylko dba o zapewnienie swoim uzytkownikom solidnego sprzetu.

ale nie robmy tutaj klimatu, jakby nagle Nikon wynalazl dynamit

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    nowe puszki to zaden przełom. przełomem są nowe zoomy o jakości stałek. to jest arcyhistoria, a nie puszki, puszki..
    jak Tamron 28-75?

mam powazne watpliwosci, czy jako arcywydarzenie nalezy traktowac wprowadzenie do sprzedazy obiektywow, ktore wreszcie pracuja tak jak trzeba w cyfrze i pokazuja porzadna rozdzielczosc. bo to raczej nie jest wielkie halo dobrze to zaprojektowac i chocby pokryc soczewki powlokami przeciwodblaskowymi.

wielkim halo jest to, ze chocby taki Canon raczyl laskawie ruszyc 4 litery z piedestalu i zamiast wciskania ludziom g* pokroju kit 18-55 czy 17-85 wypuscil 18-55 IS, reprezentujace taki poziom optyczny jaki powinien reprezentowac. bo ze oni w szufladzie projekt takiej klasy obiektywu mieli od kilku lat to nie mam watpliwosci. tylko teraz, dzieki blogoslawionej konkurencji, Canon raczyl to wyciagnac
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-11-2007 o 01:16
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Oglądałem fotki z D300 i porównywałem z 5D. Szum jest taki sam na ISO 1600 i 3200 w tych modelach tylko w 5D ma zieone kropki i to nie wygląda zbyt dobrze, ale myslę że w wydruku nie będzie tego widać więc obrazowanie jest na tym samym poziomie(...)
    Mi dodatkowo nie pasi menu w canonach - takie ala playstation .
    przepisz posta w dziale dowcipy o fotografii:wink:

ten nikkor 14-24 to mi sie po nocach sni....
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 30-11-2007 o 01:18
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Robiłem ślub 20D równolegle z kolegą z d200. szumy z nikona i mora czaszke urywały w porównaniu z 20D. Tyle mi wystarczy a nie porównania z chip foto-video, domysły, tarcze testowe..

z d300 moze być o wiele lepej!!.. ale czy to jest naprawdę argument żeby zmieniać całą szklarnię i olać lata doświadczen i obeznania sprzętu Canona?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Robiłem ślub 20D równolegle z kolegą z d200. szumy z nikona i mora czaszke urywały w porównaniu z 20D. Tyle mi wystarczy a nie porównania z chip foto-video, domysły, tarcze testowe..

z d300 moze być o wiele lepej!!.. ale czy to jest naprawdę argument żeby zmieniać całą szklarnię i olać lata doświadczen i obeznania sprzętu Canona?

dla d300 na pewno nie warto, ale dla d3 - czemu nie. mam w tej chwili 2 szt. 5d i cichy plan zostawienia sobie jednego ze stalkami i dokupienia d3 z 14-24 i 70-300 ;-)

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów