Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Oświetlenie do domowego "studia"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Oświetlenie do domowego "studia"

Jak w temacie. Pisze "studia" bo chodzi mi o prowizorkę która czasem pozwoli przetestować jakieś szkło lub machnąc jakąś fotkę do legitymacji itp.
    Jak na razie kupiłem za śmieszną kasę 2 halogeny 100W i naprędko skleciłem jakieś statywy. Potrzebowałem na szybko fotkę legitymacyjną i nawet w takich pseudo pro warunkach wyszło IMHO nie najgorzej. WB ustawiam przez WhiBall'a i jest całkiem ok.
    Moje pytanie jest takie: czy jest sens kompletować jakiś najtańszy zestaw z lampami z http://www.funsports.pl/f-default-f.htm (tzn 2 x lampa+parasolka+statyw+jakieś kable?/fotocela?) czy sobie darować i tylko do tych halogenów dokupić jakieś sensowneiejsze statywy + parasolki.
    Jeśli jakiś zestaw z funsport ma sens to co proponujecie? Jestem kompletnie zielony, czytałem na forum i nadal nie wiem jakie minimum potrzebuje aby z 350d wyzwolić 2 lampy. Nie mam pojęcia czy po jakimś kablu czy przez fotocele (jeśli tak to jaka) z lampy wbudowanej (co z przedbłyskiem?).
    Wszelka pomoc w zbudowaniu takiej prowizorki mile widziana :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kupujesz taki zestaw + kabel na sanki (jest w ofercie fun sportu 45 pln)

Jedna zarowka odpalana z kabla... a druga przez fotocele (ma wbudowana)
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Możesz zostać przy halogenach i kombinować z rozproszeniem światła. Ale ja tam wole flashe Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek. Najlepiej kupić tanią lampę z automatyką, głowica do góry czy tam gdzieś w bok i wyzwalasz z niej przez fotocele zarówki/lampy. A jak masz lampę manualną to wyzwalasz z np. 1/256 mocy błysku. Możesz też kupić fotocelę na drugi błysk, żeby odpalać w ETTL'u (znów odpada wyzwalnie żarówki). Wszystkie wymienione szpeja znajdziesz w Funsportsie i na Allegro Polecam te żarówki błyskowe. Są tanie, w miarę mocne, małe i lekkie. Nie mają co prawda regulacji mocy, no ale za tą kasę to trza pokombinowac inaczej

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek.
    Podsumuje to jednym slowem:
    klamiesz
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    klamiesz
    Oj, oj... Jest roznica miedzy "klamiesz" a "nie masz racji" lub "mylisz sie" ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar RaV22
    Miasto
    Warszafka

Domyślnie

Możesz zostać przy halogenach i kombinować z rozproszeniem światła. Ale ja tam wole flashe Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek.
    Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi sankami. Żarówki 68 Ws mają gniazdo do wyzwalania błysku i fotocelę. Nie mam żadnych problemów z wyzwolenim błysku przez kabel synchro podpinany do korpusu (10D). Nie wiem jak inne korpusy - 300D, 350D (jak nie mają gniazda, to sanki). Natomiast żarówki 32 WS (i 40 WS) nie mają gniazda i można je odpalić tylko przez inny błysk (lub test).

Nie mają co prawda regulacji mocy, no ale za tą kasę to trza pokombinowac inaczej
    I to jest ich największa wada

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A ja dalej nie wiem co potrzebuje do mojej 350d gdybym chciał się zaopatrzyć w funsporcie....Wiem tylko że chciałbym ze 2 lampy+parasolki i statywy ale jak to wyzwalać z 350d? Z lampy w budowanej przez jakąś fotocelę? Po jakimś kablu?
    Czy ktoś może podać jakieś konkretne rozwiązanie działające z 350d tzn. konkretnie co mi jest potrzebne?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Albo podepniesz te lampy pod fotocele ignorująca przdbłysk pomiarowy, albo poprzez sanki podepniesz kablem jedna lampe a druga odpali się z fotoceli. Czyli reasumująć oprócz rzeczy które wymieniłeś potrzebujesz:
    1. Osobną fotocelę reagującą na właściwy błysk
    lub
    2. kostka na sanki z kablem synchro.
    Przynajmniej tak mi sie wydaje
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    klamiesz
    No ciekawe - mi przez gniazdo z sanek Hama nie wyzwala (300D). Nawet raz reklamowałem. Mam dwie takie żarówki (JH-6800). Natomiast bez problemu wyzwala mi je stary ruski Fied. Więc sory ale nie kłamię tylko mówie z własnego doświadczenia. No chyba, że obie żarówki są zwalone albo coś z moim 300D. Z 350D nie sprawdazałem, ale nie omieszkam.

KuchateK - aż zagotowałem

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Oj, oj... Jest roznica miedzy "klamiesz" a "nie masz racji" lub "mylisz sie" ;-)
    No dzięki Jakoś goopio się poczułem po tym "kłamiesz". Tyle co go znam (KuchatkKa) z forum to wiem, że żartował, ale jednak
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 12-03-2006 o 16:07

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No tak - z 350D mi wyzwala! Reszta dalej
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 12-03-2006 o 16:06

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów